Autor Chyťte Žida! Tuvia Tenenbom uvízl v Evropě. Víkend stráví v Uherském Hradišti

Jan Januš

Tuvia Tenenbom, provokativní intelektuál a autor knih jako Chyťte Žida!, Krysy Jejího Veličenstva, Čau, uprchlíci! či Všechny jejich lži, stráví tento víkend v Uherském Hradišti. V neděli ho totiž na festivalu Letní filmová škola, který dnes začíná, čeká veřejná debata s bývalým zpravodajem České televize v Izraeli Jakubem Szántó. Logicky se tak budou nejspíše bavit zejména o této zemi, která je ostatně jedním z ústředních témat letošního ročníku festivalu. Akce nabídne několik izraelských filmů a také související výstavy.

„Kromě veřejné debaty nemá Tuvia Tenenbom aktuálně žádný výraznější plán, ale vzhledem k jeho spojení s Izraelem třeba ještě na něco neplánovaného dojde v rámci sekce Terra festivalis, která se letos soustředí na Izrael,“ uvedl pro INFO.CZ tiskový mluvčí festivalu Libor Galia. Vzhledem k velikosti Uherského Hradiště a spíše neformálnímu prostředí festivalu tak bude Tenenbom pro případné zájemce o setkání poměrně lehce dostupný.

S účastí Tenenboma, který žije v New Yorku, paradoxně „pomohla“ koronavirová pandemie. Jak popsala v podcastu Četkast na Filmovce programová ředitelka Letní filmové školy Iva Hejlíčková, spisovatel i s manželkou „uvízl“ už v únoru v Evropě: „Host bude za, v uvozovkách, levnější letenku, protože chudáci už od února nemůžou domů.“ 

Ve zmíněné sekci Terra festivalis se promítá od pátku do středy osm filmů, například Anatomie atentátu o pozadí vraždy izraelského premiéra Jicchaka Rabina. V rámci doprovodného programu budou k vidění rovněž výstavy Záhadné pouto o česko-izraelských diplomatických vztazích a Karel Cudlín: Izrael. Další tipy na zajímavé akce, probíhající ode dneška v Uherském Hradišti, najdete rovněž v našem starším článku o letošním ročníku Letní filmové školy.

sinfin.digital