Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

'Tak trochu homosexuální' vztahy dávaly pirátům nejen právní jistoty

'Tak trochu homosexuální' vztahy dávaly pirátům nejen právní jistoty
Partnerské svazky měly pirátům dát mimo jiné jistotu dědictví a toho, že sami nepřijdou o svůj majetek či podíl na lupu | zdroj: Wikimedia Commons

Ke správnému pirátovi patří páska přes oko, šátek, rum… a "manželství" s některým ze jeho kolegů.  

Svět mořských pirátů s jejich dobrodružnými výlety za poklady vždy přitahoval nejen děti, ale i dospělé milovníky dobrodružství. Přestože jde o zidealizované představy a život pirátů měl do knižních příběhů daleko, i tak byl a vždy pro lidi bude fascinující.

Součástí života pirátů byly i aspekty, o kterých se zase až tolik nemluví a na které si asi děti zrovna nehrají… Posádky pirátských lodí spolu trávily na uzavřeném prostoru i dlouhé roky, členové znali své kolegy mnohem lépe než své manželky a děti, které často zanechali na pevnině. A tak se není co divit, že v pirátské komunitě vznikly i různé typy vztahů.

Svatba i s obřadem a prsteny

O takzvaném "matelotage", tedy jakémusi občanskému svazku spřízněnosti (nebo zjednodušeně obdobě manželství), se začínají kroniky zmiňovat v sedmnáctém století. Nejčastěji spolu dva piráti uzavírali formální vztah kvůli "právním jistotám", jako je třeba dědictví, většinou šlo o blízké přátele a "parťáky", nezřídka však byly matelotage skutečnými milostnými vztahy.

Milostná, případně i jen čistě sexuální rovina spříznění byla oblíbená hlavně mezi bukanýry a zpravidla šlo o staršího piráta zamilovaného do mladšího. Ten samozřejmě do svazku vstupoval dobrovolně, nicméně i s vidinou jistých výhod – ať už ekonomických nebo kariérních. A pozor, tyto vztahy byly uzavírané se vší oficialitou – oddání kapitánem, výměnou prstenů…

Zatímco na pirátských lodích byly mužské vztahy vnímané jako něco samozřejmého, na souši už z jejich existence společnost tak nadšená nebyla. A protože ostrov Tortuga byl během 17. století hlavní základnou karibských pirátů, větší koncentrace vztahů stejného pohlaví (ať už přiznaně homosexuálních, nebo jen formálních) úředníky pověřené správou kolonie poněkud trápila.

Pošlete sem prostitutky! 

Guvernéra Jeana Le Vasseura dokonce tolik, že poslal v roce 1645 žádost do Francie, aby vláda do kolonie poslala dva tisíce prostitutek, které měly piráty obrátit na "správnou cestu", založit s nimi rodinu, usadit se na ostrově, a hlavně omezit počet partnerského spříznění.

Nu, bohulibý záměr ale nevyšel úplně podle představ. Prostitutky sice svou misi plnily a některé se i za piráty provdaly, nicméně na partnerství s muži piráti nerezignovali. Jen ženy zařadili na seznam "společného jmění manželů".

Mnoho detailních pramenů ale o této vztahové praxi nemáme, a i když byla mezi piráty častá, historici nepředpokládají, že by mezi nimi byla větší koncentrace gayů než ve zbytku společnosti.

Zdroje:
Vlastní, ancient-origins.net, Allthatsinteresting.com