https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trump-ma-radeji-klasicke-zarovky.nepridavaji-pleti-oranzovy-odstin-podotkl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trump má ráději klasické žárovky. Nepřidávají pleti oranžový odstín, podotkl

7.8.2020 11:57 | WASHINGTON (ČTK)
Trumpova vláda loni v září zrušila zákaz klasických žárovek, který měl začít platit od letošního roku. Trump tvrdí, že ty úsporné jsou nebezpečný odpad a pochybuje o tom, že by se je lidem chtělo vyhazovat do speciálních boxů.
Trumpova vláda loni v září zrušila zákaz klasických žárovek, který měl začít platit od letošního roku. Trump tvrdí, že ty úsporné jsou nebezpečný odpad a pochybuje o tom, že by se je lidem chtělo vyhazovat do speciálních boxů.
Americký prezident Donald Trump si ve světle klasických žárovek připadá hezčí než v záři těch úsporných. Ve čtvrtek se s tímto poznatkem svěřil zaměstnancům továrny na výrobu praček ve městě Clyde v Ohiu, kam se vydal na návštěvu. Zaujalo to agenturu DPA.
 

"Jste všichni hezcí, ale když se používali staré žárovky, vypadali jste lépe než s těmi strašnými moderními," řekl Trump. "Já je mám rád hlavně proto, že nevypadám tak oranžově," uvedl také šéf Bílého domu.

Trumpova vláda loni v září zrušila zákaz klasických žárovek, který měl začít platit od letošního roku. Trump tvrdí, že ty úsporné jsou nebezpečný odpad a pochybuje o tom, že by se je lidem chtělo vyhazovat do speciálních boxů.

DPA připomíná, že Trump je kvůli svému nepřirozeně působícímu opálení často terčem vtípků. Už opakovaně řekl, že má raději tiskové konference pod širým nebem, protože v přirozeném světle vypadá lépe.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

7.8.2020 13:58
"Jste všichni hezcí, ale když se používali staré žárovky, vypadali jste lépe než s těmi strašnými moderními," řekl Trump. "Já je mám rád hlavně proto, že nevypadám tak oranžově," uvedl také šéf Bílého domu.

Já nemůžu :D "strašný moderní žárovky" a "nevypadám tak oranžově" :D At se na mě nikdo nezlobí, nemám nic proti normálním konzervativcům typu Romney, Charlie Baker nebo starý dobrý McCain (budiž mu zem lehká). Ale tohle je fakt nejhloupější prezident americké historie. To je prostě neuvěřitelný šašek a jestli tohle dokáže obhájit... po tom všem co způsobil, jak rozdělil tu zemi na dva nesmyřitelný tábory. Můžeme si o Bidenovi myslet cokoli, ale když už nic, aspoň je to slušný a chytrý člověk. Není to neandrtálec... no a Doník není republikán.

https://www.youtube.com/watch?v=Y1a_yModrSQ&t=97s
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.8.2020 17:49 Reaguje na Slovan
DT je prezident, protože vyhrál. Že nevyhráli ti ostatní je jejich chyba ... ať už to byli R, nebo D.

Než Biden, to za mne raději T ... ostatně, ne že by R byly nějaké hvězdy, ale o čem asi svědčí to, když D jsou schopni nasadit jako kandidáty jen takové recyklované vykopávky, jako byla HC nebo je teď právě B. Novej, charismatickej lídr, jako byl přes všechny svoje chyby Clinton prostě nikde.

Navíc tam to nebude zdaleka taková sranda a pochybuji, že do toho tady nějak vidíme ... já jsem si taky říkal, že by zrovna ten váš Baker byl svého času ideální kandidát ... no, a asi nebyl.

Myslím, že my máme svejch starostí dost.

BTW ... s těmi žárovkami s T navíc souhlasím, až teda na tu oranžovou:-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.8.2020 07:21 Reaguje na Slovan
Faktem je, že jak kompaktní zářivky tak LED světelné zdroje mají čárové spektrum a silně deformují vnímání barev. Jejich užití kdekoli, kde je nějaké barevné umění (od obrazů až po barevné sochy, přes tapisérie, výšivky, barevné fotografie apod.), od bytů po galerie, je prostě šílenost, protože ta umělecká díla totálně barevně ulítnou. Je taky obrovský rozdíl v barvě oděvu mezi krámem, osvětleným "úspornými žárovkami" a venkovním prostředím.
Dál je zde problém silného podílu modré barvy ve spektru těchto svítidel (proti klasickým žárovkám), který navozuje poruchy spánku.
A stroboskopický efekt, který mají jak LED svítidla tak i kompaktní zářivky, zvyšuje zrakovou únavu, vyvolává bolesti hlavy, poruchy soustředění a další nespecifické zdravotní potíže.

A to vše jen proto, že se pár bruselských úředníků nechalo uplatit od výrobců kompaktních zářivek a zakázalo žárovky. A, ovšem, také proto, že v totalitní EU nemají občané žádnou možnost toto ryze korupční opatření zvrátit (mimo individuálního dovozu normálních žárovek z normálních zemí).
Odpovědět

Jirka Černý

8.8.2020 08:25 Reaguje na Jan Šimůnek
Pokud chcete klasickou žárovku jistě se dá sehnat, tuším že se začla prodávat jako topidlo do terária atd. Souhlasím že kompaktní zářivky byl fakt úlet (nechal jsem se bohužel nachytat) deklarované životnosti se to ani nepřiblížilo a dát si je to venkovního světla byl dost hloupý nápad, při teplotě pod nulou začly svítit tak za deset minut a to že byly plné rtuti taktně přehlédnu.
Diodovky jsou jinej level a jsem s nimi naprosto spokojený, škála teploty a intenzity světla je obrovská, někdy i v jedné žárovce (asi už je chyba psát o tom jako o žárovce ale je to zvyk)
Odpovědět

Viktor Šedivý

8.8.2020 09:50 Reaguje na Jirka Černý
LEDková svítidla mají ovšem naprosto nepřirozené spektrum, z hlediska barevného podání prostoru je to šílenství. Proti tomu jsou zářivky ještě nádhera.

Takže je mám tam, kde je zapotřebí nezakopnout. Tam, kde se bydlí, mám žárovky. Ještě ze zásob - ale prodávají se celkem normálně "pro průmyslové použití".
Odpovědět

Jirka Černý

8.8.2020 08:31
Donald může být v klidu, neexistuje světelný zdroj aby jeho xicht udělal koukatelnej, njaké drobné odchylky k lepšímu už to nezachrání.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.8.2020 10:29 Reaguje na Jirka Černý
No vida, za co všechno mohou žárovky! Řek bych, že do špatného světla se dostal kvůli něčemu úplně jinému, a ani jeho nezničitelný účes mu nepomůže.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

8.8.2020 16:24
Nejhorší vlastnost LED žárovek je, že čím víc jich používáme, tím víc platíme za el. proud, protože snížení spotřeby proudu způsobuje zvýšení pevných poplatku za přípojený příkon (nebo jak se tomu teď právě říká, ale jde v podstatě o hodnotu hlavního jističe. Dokonce i DPH se z těch pevných poplatků za příkon, platí).
Příklad : Za spotřebovanou energii ..................100 Kč + 21 Kč DPH
Pevný plat za připojený příkon ............600 Kč + 126 Kč DPH
Konkretní výše platby je upravena, ale poměr spotřeby ku pevnému platu je zachován.
Odpovědět

Jirka Černý

8.8.2020 17:12 Reaguje na Jiří Daneš
Že se nevyplatí mít extrémně malou spotřebu proudu je fakt, taky jsem to jednou počítal. To co uspořím na svícení propálí pračka (dvě malé děti) nebo ostatní provoz jako bojler, občas svářečka, čerpadlo, atd. Dost napoví fakt že platba za elektriku teď při čtyřčlenné domácnosti se njak zásadně neliší od doby kdy jsem žil sám a protože jsem byl přes týden po montážích byla spotřeba opravdu minimální.
Odpovědět
LB

Lukas B.

10.8.2020 09:19 Reaguje na Jirka Černý
platba za příkon, tedy možnost pustit kdy se Vám zlíbí pračku, myčku, sušičku, varnou konvici, troubu, varnou desku a cirkulárku je a bude čím dál víc rozhodující složkou faktury za elektřinu.

a ono to samozřejmě souvisí se skladbou energetiky toho kterého regionu, jinak to bude tam, kde bude jaderka na stálý výkon a plynovka/přehrada/přečerpávačka na posílení ve špičkách a jinak tam, kde spolehlivé zdroje s rychlým náběhem zálohují cosi nepredikovatelného.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist