Letos poprvé probíhá akce pod značkou Křišťálového údolí. „Křehká krása je jednou z jeho klíčových akcí. Na jednom místě mohou návštěvníci vidět a nakoupit bižuterii, sklářské výrobky a vánoční ozdoby přímo z rukou výrobců,“ upozornila krajská radní pro kulturu a cestovní ruch, Květa Vinklátová.

V prostorách jabloneckého Eurocentra nabídne Křehká krása produkci více než stovky místních výrobců, počínaje velkými hráči, jakými je například Preciosa, až po malé rodinné firmy a dílny.

Podle předsedy pořádajícího Svazu výrobců skla a bižuterie Pavla Kopáčka představuje nabídka bižuterních firem na 13 milionů nejrůznějších kombinací šperků. „My například nabízíme náhrdelníky, které spojují sklo, minerály a skleněné perle,“ ukázala Jitka Krátká z firmy JK3 efektní náhrdelník v černé a kovové barvě.

Křehká krása 2020.
FOTO: Jablonec se ocitl v záři reflektorů. Začal 9. ročník výstavy Křehká krása

V nabídce jsou i neméně nápadité kousky doplněné textilií. Jeden takový může každou z přihlížejících žen v mžiku proměnit v královnu plesu. Podle vystavujících však Češi tyto šperky stále neumí nosit. „Český trh je… mírný,“ hledala správné označení pro usedlý vkus českých žen bižuterní výtvarnice. Většina její produkce tak mizí na německém a rakouském trhu. „Zejména v Bavorsku je o naše šperky obrovský zájem. Stále se tam hodně nosí kroje a naše šperky je krásně doplňují,“ popsala Jitka Krátká zahraniční praxi.

Velkým hitem posledních měsíců jsou podle výtvarnice různé náramky a šperky s minerály. Nevylučuje, že je to i vlivem koronaviru, kdy se lidé začali více starat o své zdraví. A ani na tuto stránku organizátoři výstavy, kterou připravovali v době nejistoty a za složitých podmínek, nezapomněli. Výstaviště je rozděleno do tří jednotlivých sektorů a návštěvníci musí mít na obličeji povinně roušky.

Světlu naproti

Souběžně s Křehkou krásou mohou letos návštěvníci Jablonce zhlédnout také dvě zajímavé výstavy v nedalekém Muzeu skla a bižuterie, kde probíhá letošní Trienále. Tedy výběr toho nejzajímavějšího, co sklářští a bižuterní výtvarníci vytvořili za poslední tři roky. Letošní ročník nese název Trendy – Design – Produkce.

Trendy.Design.Produkce.
OBRAZEM: Netradiční výstava designových svítidel v Jabloneckém muzeu

Součástí je i výstava moderních svítidel v nedávno otevřené přístavbě muzea ve tvaru skleněného krystalu. V její spodní části pak mohou lidé vidět unikátní putovní výstavu s názvem Handmade Dreams, která se během čtyř let představila ve 13 zemích světa.

„Výstava vznikla před čtyřmi lety pro České centrum v Praze. Původně se připravuje na dva roky, ale byl o ni takový zájem, že putovala dvojnásob času,“ upozornil hlavní kurátor jabloneckého muzea Petr Nový.

Unikátní je nejen vybranými šperky, ale i nevšední instalací symbolizující reflektory. A právě v Jablonci, kde vznikla, bude mít v těchto dnech své slavnostní zakončení. Na rozdíl od Křehké krásy ale bude k vidění až do 30. září.