Pánové, pokud jste tajně doufali, že covid odsune vaše planoucí rozhodnutí na neznámo, tak se omlouváme. Svatby se konají bez jakýchkoli omezení, pravil pan Prymula. Jednoduše na vás taky došlo…

Anebo vyrážíte jenom jako jeden ze svatebních hostů? Oděv na svatební událost se musí důkladně promyslet – u svatebních fotek bychom mohli ještě dlouho litovat.

Vzpomínám, jak jsem se na jedné svatbě setkal u oběda s hostem, který měl na sobě káro košili s krátkým rukávem a pod ní černé běžecké tričko. Skutečně to nevypadalo úplně cajk. Na opačnou stranu – žaket jako historicky nejslavnostnější svatební oděv se v dnešní době taky už příliš nenosí.

Když už jsme takoví výstředníci, že jej zvolíme, doplníme ho o vestičku, kravatu s proužkem a boty typu oxford. Cylindr s askotem necháme klidně doma.

Tady je 10 rad, jak se obléct na svatbu a historický den si nezkazit:

1. „Svatba venku? Nebojte se světlých obleků, ani těch z hedvábí nebo lnu, a kombinujte klidně s barevnějšími nebo vzorovanými košilemi, bez kravaty,“ radí stylistka a majitelka značky Chatty Radka Sirková.

2. „Alternativa pro odvážnější – oblek v kratší délce s kalhotami se záhybem. Tenisky jednoduché, superčisté a bez ponožek.“

3. „Svědek ženicha by v obleku neměl zapadnout a současně by outfitem neměl ženicha vizuálně přebít. Nebojte se vzorů, a pokud si to situace žádá, slaďte se barevně například košilí nebo kravatou… nebo obojím.“

4. „Pokud jste duší stále ještě chlapec a v kravatě se necítíte, zvolte motýlek. Působí mladě a ne tak upjatě,“ dodává Radka.

5. Bílý oblek si vezmeme jen na venkovní obřad. Bílé smokingové sako působí slavnostně, ale nenosí se v uzavřených prostorách.

6. Smoking se nehodí před pátou odpolední, a to ani na svatbě. I když hollywoodští stylisté často míní jinak – vzpomeňte na komedii Nesvatbovi s Owenem Wilsonem. Žaket je případně vhodnější.

7. Kapsáče, běžecké kalhoty a jiné podobné oděvní vychytávky prostě ne – a nemusíme to snad blíže vysvětlovat.

8. Sandály si vezmeme, jen pokud obřad uspořádáme na horské pastvě.

9. Pokud trváme na pravidlech, košili vybereme bílou nebo v champagne odstínu. Radka připomíná i další základní pravidlo: „Ženich má ve svůj svatební den výhradní právo nosit bílý motýlek nebo kravatu a bílý kapesníček, ostatní svatebčané by toto právo měli respektovat a zvolit jinou barvu doplňků.“

10. U svatební garderoby platí pravidlo „lepší víc než míň“. „Statistiky praví, že čeští muži pro svůj svatební den nejraději volí černý nebo tmavě modrý oblek. Světlejší verze vypadají mnohem svěžeji a vedle nevěstiných světlých šatů nejsou tolik kontrastní,“ dodává Radka Sirková. Černý či navy oblek tedy klidně provětráme až zpátky v kanceláři.