O architekturu se v posledních letech zajímá čím dál tím víc lidí. Všudypřítomné sociální sítě zesílily hlad po vizualitě i zajímavých kulisách pro focení.

Kurátor a teoretik umění Adam Štěch ale této vášni propadl už před 15 lety a od té doby investoval veškeré jmění do svých cest, na kterých dokumentuje unikátní stavby 20. století.

„Dostávám otázky, zda za mým putováním stojí nějaký mecenáš nebo bohatí rodiče. Musím se tomu smát, protože si veškeré náklady spjaté s cestováním a dokumentováním modernistické architektury financuji sám. Za ty roky se nashromáždily do takové výše, že bych si za to mohl koupit třeba byt,“ vypráví mezinárodně respektovaný autor, který své postřehy o architektuře a umění publikuje i v médiích, jako je Cool Hunting nebo Wallpaper.

Jeho kontakty se zahraničními médii i důležitými uměleckými osobnostmi mu přinesly spolupráci s prestižním německým nakladatelstvím Prestel, které právě vydává Štěchovu knihu Modern Architecture and Interiors.

Kouzlo krátkého popisku

„Najdete v ní 900 staveb z 30 zemí světa včetně České republiky. Představují období, které mě v architektuře zajímá nejvíce, tedy léta 1910–1990. Představuji vždy konkrétní stavbu a k ní přidávám krátký text,“ vysvětluje Adam Štěch, který by si přál, aby kniha čtenáře navnadila k tomu, aby si o dané budově pak sami zjišťovali více.

Titul je určen nejen laické veřejnosti, která se touží seznámit s nejzajímavějšími stavbami z celého světa, ale podle Štěchových slov překvapí i architekty samotné.

„Samozřejmě že v tomto atlasu najdete pár notoricky známých staveb, ale troufám si tvrdit, že většina bude objevem i pro zasvěcené,“ tvrdí Štěch, jehož nejoblíbenější stavbou ze všech devíti set jsou umělecká studia v Argentině, navržená v roce 1938 architektem Antonim Bonetem i Castellanou, který byl žákem Le Corbusiera a přítelem surrealistů.

„Jedná se o stavbu, která je oním surrealismem prostoupená, což je v architektuře poměrně ojedinělý jev,“ říká Adam Štěch, který je pro ten pravý záběr vybrané budovy ochoten nejen urazit desítky tisíc kilometrů, ale třeba i přeskakovat plot nebo posílat dopisy poštou.

Nakažlivá vášeň

„Na své cesty se pečlivě připravuji, volám kurátorům a historikům umění i majitelům stavby. Někdy nemám žádný jiný kontakt než adresu, kde ona budova stojí, takže pošlu dopis poštou,“ rekapituluje, jak se u svých vysněných domů ocitá.

„Zažívám během toho neuvěřitelné příběhy, třeba mě pustí do svého obydlí úžasná devadesátiletá italská dáma, která vnímá moje zapálení pro věc, ačkoli si nerozumíme jediné slovo,“ vzpomíná Štěch, který má tolik zdokumentovaného materiálu, že by mohl začít připravovat další knihu. „Přeju si dostat se do Guinnessovy knihy rekordů coby člověk, který navštívil největší počet modernistických staveb,“ směje se Štěch.

Publikace, jejíž vizuální podobu vytvořilo žižkovské studio Okolo, kde kromě Adama Štěcha působí také Matěj Činčera a Jan Kloss, bude k dispozici za cenu 35 eur v Evropě i ve Spojených státech.

K dostání by měla být během několika týdnů ve všech větších obchodech respektovaných muzeí, tedy od Národní galerie v Praze po Tate Modern v Londýně.