Častokrát slyšíme, že je důležité „pečovat o sebe“. Co to ale znamená v praxi? Navzdory zažitým představám to není koupel plná pěny při svíčkách ani víkend ve spa resortu.

To je rozmazlování, které čas od času potřebujeme všichni. Představte si péči o sebe jako hygienické návyky, které pomohou udržet tělo i ducha co nejdéle aktivními.

Péče o sebe nemusí být příjemná

Některé úkoly, které musíme udělat pro svou lepší budoucnost, nám vůbec nebudou po chuti. Patří sem pravidelné návštěvy zubaře a každoroční prohlídka u praktického lékaře. Málokdo chodí rád po doktorech, ale prevence je jedna z nejdůležitějších zásad zdraví.

Nebojte se říkat ne

Všimněte si, že často se schopnost odmítat v článcích z rubriky Jak být lepší opakuje. Je to totiž gros ke stanovení si vlastních hranic a od toho se odvíjí spousta kompetencí.

Bez zamítnutí činností, o kterých nejsme přesvědčeni, nemůžeme dát prostor svým prioritám. Nastavit si bytí podle osobních hodnot a potřeb je součástí údržby sebe sama, kterou za nás nikdo neudělá.

Žádejte o pomoc

V euroamerické kultuře jsou prosby stále považovány za důkaz určité nekompetentnosti. Přitom většina z nás touží pomáhat a cítit se potřebným.

Když někoho prosíme o pomoc, musíme opustit svou komfortní zónu a ukázat svou zranitelnost. Pamatujte ale, že máte právo požádat o cokoli, stejně jako okolí vám může vaše přání odmítnout. Naučit se říkat si o pomoc správným způsobem je ale umění, které vyžaduje určitou dávku diplomacie. Nikdo nechce vyznít příliš naléhavě, hrubě nebo naopak lhostejně.

Pracujte na svých vztazích

To je podobná nekonkrétní vize jako formulka „pečujte o sebe“. Naše vazby s okolím jsou ale pro psychohygienu klíčové, proto vyžadují čas i pozornost. Začít bychom měli s upřímností: blízcí by měli vědět, na čem s námi jsou.

Řídit se můžeme jednoduchým, ale nikoli snadno proveditelným příslovím, které radí nečinit druhým nic, co bychom si sami nepřáli zažít. Vztahy se upevňují nejen prostřednictvím společných zážitků, ale také prostřednictvím podpory a všímavosti.

Kontrolujte své výdaje

Finance pod dohledem vám přinesou klid a pocit svobody. Možná vás pravidelná kontrola bankovního účtu straší podobně jako výše zmíněná stomatologická prohlídka. Ale jakmile překonáte své obavy a vytvoříte si návyk zjišťovat, kam odcházejí vaše zdroje, přestanete pociťovat vinu za to, že nejste dostatečně kompetentní.