https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-zvazi-dalsi-opatreni-pro-zlepseni-vody-na-prehrade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno zváží další opatření pro zlepšení vody na přehradě

8.8.2020 00:34 | BRNO; (ČTK)
Brněnská přehrada, též vodní nádrž Brno, byla dříve nazývána Kníničská přehrada podle zatopené obce Kníničky. Rozkládá na řece Svratce asi 8 km severozápadně od středu města Brna na území Bystrce a Kníniček.
Brněnská přehrada, též vodní nádrž Brno, byla dříve nazývána Kníničská přehrada podle zatopené obce Kníničky. Rozkládá na řece Svratce asi 8 km severozápadně od středu města Brna na území Bystrce a Kníniček.
Licence | Volné dílo (public domain)
Brno zváží zavedení dalších opatření, jež mají zlepšit vodu v Brněnské přehradě. Projektová dokumentace posoudí i současný čisticí systém v podobě 15 míchacích a pěti aeračních věží, uvedl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Případná nová opatření jsou v plánu v letech 2023 až 2027.
 

V přehradě byla v minulosti špatná voda. Po jejím vyčištění za stovky milionů korun se v ní od roku 2010 lze koupat. Předloni ale poprvé museli hygienici koupání zakázat. Důvodem bylo vedro, sucho a malý průtok, v důsledku čehož se přemnožily sinice.

Radní schválili vyčlenění peněz na vypracování projektové dokumentace na opatření, která by kvalitu vody zlepšila. Cena dokumentace je 1,3 milionu korun. "Od roku 2010 se daří držet čistou přehradu s výjimkou roku 2018, kdy panovaly abnormálně vysoké teploty. Stále se ale najdou místa, kde by se mohl systém čištění ještě více podpořit. Jedním z nich je například Rakovecká zátoka," uvedla Jana Vašíčková z tiskového oddělení magistrátu.

Brno má dohodu o vzájemné spolupráci při zlepšování kvality vody s Jihomoravským krajem a Povodím Moravy. "Nyní je v Brněnské přehradě umístěno 15 míchacích a pět aeračních věží. Nejprve je nutné posoudit funkčnost současného čisticího systému. Na základě provedené projektové dokumentace se pak rozhodneme, zda je současný stav dostačující, nebo některé aerační věže vyměníme za míchací, případně počet míchacích věží navýšíme," uvedl Hladík.

Podle něj město všechny varianty zváží z hlediska náročnosti změn i předpokládané výše potřebných finanční prostředků a ekonomiky provozu. "Například v loňském roce stál provoz 4,9 milionu korun. Výše částky se však může lišit v závislosti na počasí," dodal Hladík.

Brněnská přehrada nabízí několik přírodních koupališť, a to Rakovec, Rokli, Kozí horku, Osadu nebo Sokolské koupaliště. Koupaliště sledují hygienici, kteří lidem nechávají informace o stavu vody na informačních cedulích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

rl

rýpal lesní

23.8.2020 21:09
V předchozím volebním období krajských samospráv, kdy KDU-ČSL mělo na místě vedoucí příslušného referátu KrÚ v Brně svoji politickou nominantku, bylo po diskusi v komisi životního prostředí a zemědělství jasné, že je potřeba při realizaci opatření v přehradě také řešit znečištění odpadními vodami z toku nad přehradou a obcí, které kálí prostřednictvím kanalizací do této zásobní nádrže pro úpravu pitné vody. Zdá se, že ani osoby nominantů na jiných místech ( Povodí Moravy, územní odbor MŽP a v obcích ) si tento úkol tak nějak nevzaly za své. A dnes, po více než 8mi letech od prvních opatření si čteme, že tito odborníci mají řešení. Budou zase čistit vodu tam, kde by měla být čistá. Tak ještě jednou nedouci : odpadní vody z obcí, zemědělské splachy z polí, koupání a rekreace, ohňostroje - to vše ty sinice živí. Pochopil by to i hluchý, hloupý Franta z Horní Dolní. Za tuto práci berete peníze.
<rýpal lesní>
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist