https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italska-priroda-si-diky-odlivu-turistu-oddychla.turismus-by-se-mel-promenit-mini-mistni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Italská příroda si díky odlivu turistů oddychla. Turismus by se měl proměnit, míní místní

8.8.2020 08:14 | AMALFI (ČTK)
Turistika by podle předsedy turistického distriktu Amalfinského pobřeží měla být rozložena na 12 měsíců v roce, měl by se rozvíjet trekking či enogastronomie a turisté by se měli k životnímu prostředí chovat ohleduplněji.
Turistika by podle předsedy turistického distriktu Amalfinského pobřeží měla být rozložena na 12 měsíců v roce, měl by se rozvíjet trekking či enogastronomie a turisté by se měli k životnímu prostředí chovat ohleduplněji.
Početnější ryby, menší znečištění, ptačí zpěv... Díky karanténě a prudkému poklesu turistiky se příroda na Amalfinském pobřeží, turistickém regionu na jihu Itálie, znovu nadechla. Vzniká tak otázka, jak sloučit ekonomiku a trvalý rozvoj, píše agentura AFP.
 

"Naše moře bylo vždy průzračné, jako krystal, ale nyní, kdy je tu méně lodí a sportovních aktivit, je úžasné. A je vidět více ryb než dříve," říká Andrea Coppola ze společnosti Plaghia Charter, která pořádá výlety na lodích.

Amalfinské pobřeží, proslavené svými městečky visícími na kopcích svažujících se ke Středozemnímu moři, vypadalo jako ze Šípkové Růženky. Turistické cesty, včetně Sentiero degli Dei (Stezka bohů), neúměrně zarostly, a tak prvním úkolem po ukončení karantény bylo ořezat trní tam, kde nebylo možno projít, a zajistit na nich bezpečnost, říká turistický průvodce Giovanni Casci.

Itálie, která byla jako první země v Evropě postižena epidemií covidu-19, zrušila počátkem května karanténu a od 3. června se znovu otevřela turistům. Těch je zde ale zatím jen málo.

"Obvykle je tu v této roční době všude plno jachet, odsud až na Capri," pokračuje Casci, který přehlíží téměř prázdné pobřeží.

Díky karanténě moře vypadá jako před 40 lety. "Pokud jde o klid, jde o nepopiratelné zlepšení. Dříve tu projíždělo tolik lodí, že se to podobalo dálnici," zdůrazňuje rybář Gaetano Esposito. "Je tu ale ekonomický problém. Nachytám sice ryby, ale neprodám je," dodává.

"Kromě delfínů u pobřeží tu byli vorvani, kteří vplouvali do přístavů a snadno se k lidem přibližovali. Ty dříve nebylo možné spatřit," upřesňuje Casci, který spolupracuje se sdružením Cartotrekking.

Od té doby turisté, většinou Italové, zase nazuli tenisky a salamandři a hadi se znovu musejí skrývat.

"Od března do října je Amalfinské pobřeží navštěvováno až příliš a pravděpodobný návrat masové turistiky bude mít znovu dopad na přírodu," konstatuje průvodce.

Jeho kolega Marco Marotta soudí, že by pandemie mohla být velkou příležitostí, jak reorganizovat turistiku. Výlety a túry byly v posledních letech velmi intenzivní a narůstaly, jsou však ještě místa, která si zaslouží, aby byla objevena, a která nabízejí klid na rozdíl od šílenství pláží a kouzelných měst na pobřeží," konstatuje.

Předseda turistického distriktu Amalfinského pobřeží Andrea Ferraioli rovněž soudí, že krize s epidemií, která měla na sektor tvrdý dopad zejména kvůli nepřítomnosti amerických turistů, je příležitostí, jíž je třeba se chopit. Pobřeží v posledních letech zaznamenalo možná až příliš velký příliv turistů, zejména v létě. Loni jich tu byly téměř dva miliony," vysvětluje.

Turistika by podle něho měla být rozložena na 12 měsíců v roce, měl by se rozvíjet trekking či enogastronomie a turisté by se měli k životnímu prostředí chovat ohleduplněji.

"Positano zažívá krásné chvíle, příroda jen vzkvétá, moře je průzračné, ráno nás budí ptačí zpěv. Tak pěkné město si zasluhuje vysoce kvalitní turistiku, jaká tu bývala dříve," soudí Tanina Vanacoreová, spolumajitelka hotelu Palazzo Murat.

"Běžně tu míváme 200 až 300 autobusů denně, které způsobují zácpy a ztěžují život obyvatelům. Konec tohoto enormního provozu by byl úlevou. Sebrali jsme téměř 10 000 podpisů na petici požadující, aby se to nevrátilo. Potřebujeme prostředí, v němž se dá žít a kde je respektována příroda a moře," zdůrazňuje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

8.8.2020 13:01
A v čem je problém? K dispozici je nepřeberná řada opatření, jak dát turistům najevo, že nejsou vítaní. Stačí uplatnit kterékoliv z nich a budou tam mít pusto a prázdno, přesně jak jim to vyhovuje.
Odpovědět

Viktor Šedivý

13.8.2020 10:23 Reaguje na
Problém je v tom, že nevědí, jak vytáhnout tolik peněz jako bylo loni z kapes tolika turistů, jako je letos.
Odpovědět
va

vaber

14.8.2020 20:37
časem snad lidé zjistí ,že turisté víc škodí než je zisk z jejich návštěv, když se ovšem počítají jen peníze které přinesou je to jasné ,škody na přírodě nikdo platit nemusí
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

24.1.2023 21:15
Kdyby se lidé k přírodě chovali slušně a s úctou, tak by si nemusela potřebovat odpočinout. Je to ale strašní, jak jsou lidé bezohlední. Všude jsou poházené odpadky, všichni potřebuji stánky s občerstvením, Wi-Fi a kde co ještě. Nám je s manželem nejlépe v horách, kde nepotkáme ani živáčka. Jediné co potřebujeme, tak batoh, vodu, základní věci jako mobil, peněženku, atd. a hlavně kvalitní oblečení a boty od HANWAG, které máme z https://www.protrek.cz/ a zdoláme v nich každý terén.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist