Hlavní obsah

Kam k vodě? Biotopy, zatopené pískovny i čistá jezera

Trávit dny u vody je v létě ideálním programem. Novinky přinášejí přehled deseti přírodních koupališť v Čechách i na Moravě, jejichž vodu čištěnou pouze přirozenou cestou ocení zejména alergici.

Foto: Facebook Koupaliště Lhotka

Zrenovované koupaliště Lhotka na Praze 4

Článek

1. Biotop Lhotka v Praze

Tradiční koupaliště od 80. let chátralo a developer zde chtěl vybudovat nové byty. Před několika lety ale pozemek odkoupila zpět městská část Praha 4 a po rekonstrukci a proměně v biotop ho znovu otevřela.

Koupání a plavání v Praze: Tipy kam vyrazit k vodě

Tipy na výlety

2. Těžba i koupání v Dobříni

U Roudnice nad Labem se nachází pískovna Dobříň. Je zatopená, avšak ve východní části jezera těžba písku stále probíhá. Místo je volně přístupné a návštěva není zpoplatněna.

3. Poděbradská pískovna

Poděbrady jsou spíše známé svými lázněmi, ale možnost odpočinku zde nabízí i koupaliště Jezero Poděbrady v místech, kde se dříve těžil písek – rozloha vodní plochy mírně přesahuje 300 000 m².

Foto: koupalistejezero.cz

Poděbradské koupaliště

4. Pískovna Stéblová

V této obci mezi Hradcem Králové a Pardubicemi leží zatopený pískový lom, který je dnes využívaný jako přírodní koupaliště Hrádek – Oplatil.

Kam na výlet za plaváním a koupáním do aquaparků i koupališť

Tipy na výlety

5. Biotop na Plzeňsku

Přírodní biotop Kotynka v Dobřanech u Plzně je součástí areálu ideálního pro den plný odpočinku. Vedle koupaliště s dětským brouzdalištěm zde najdete i dětské hřiště, posilovací stroje a malou půjčovnu knih.

Foto: dobrany.cz

Přírodní koupací biotop Kotynka v Dobřanech

6. Jihočeské koupaliště

Nedaleko Českých Budějovic vás osvěží přírodní koupaliště Lazna. V areálu najdete i atrakce a vodní prvky pro děti, dětské hřiště či skokanský můstek, návštěvníci se sportovním duchem si mohou zahrát plážový volejbal.

Nejkrásnější přírodní koupaliště na světě? Mají ho na Samoi

Cestování

7. Malvíny v Třešti

Na Vysočině, necelých 20 km jihozápadně od Jihlavy, se v obci Třešť nachází koupaliště Malvíny. Najdete zde část pro plavce i mělčí pro neplavce a brouzdaliště.

Foto: koupaliste-malviny.cz

Koupaliště Malvíny v Třešti

8. Koupání v Brně

Koupaliště najdete také v moravské metropoli, konkrétně na jihu v blízkosti řeky Svratky. Zdejší biotop nabízí kromě dětského brouzdaliště i lagunu o celkové rozloze 1260 m² rozdělenou na plaveckou a neplaveckou část.

Za nejdelšími tobogány v Česku můžete jet do Sokolova, Kladna i na Barrandov

Tipy na výlety

9. Ostrožská Nová Ves

V této obci 10 km od Uherského Hradiště najdete rozsáhlá jezera o celkové rozloze přes 3,5 km², z nichž část se využívá pro svou čistou vodu jako koupaliště Albatros přezdívané Slovácké moře.

Foto: albatrosnv.cz

Koupaliště Albatros v Ostrožské Nové Vsi

10. Koupaliště u Olomouce

Na okraji hanácké metropole Olomouce najdete přírodní koupaliště Poděbrady. V areálu se dvěma štěrkopískovými jezery si přijdou na své i paddleboardisté či nudisté. Součástí je rovněž baňa, přírodní „sauna“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám