Čtvrtek, 28. března 2024

Místo pro přírodu: Šumavská Chválovna se rozrostla

Místo pro přírodu: Šumavská Chválovna se rozrostla

Chválovna u Vimperka je o hektar a půl větší! Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vykoupil další dva pozemky zajímavých podhorských luk. ČSOP vykupuje přírodně cenná území díky podpoře stovek dárců, kteří přispívají na konto veřejné sbírky Místo pro přírodu 9999922/0800.

Je tomu něco přes rok, kdy byl ze sbírky Místo pro přírodu vykoupen přibližně hektarový pozemek nedaleko Vimperka, na okraji chráněné krajinné oblasti Šumava. Lokalita nese jméno Chválovna a jedná se o převážně mokřadní louku s chráněnými druhy rostlin, jako jsou prstnatce májové, bradáčky vejčité či dřípatky horské.

V květnu letošního roku se na loukách navazujících na Chválovnu objevila na cedulích informace, že se prodávají. Na rozdíl od ,,původní" Chválovny se jedná o sušší, svažitější louky. O to lépe by se s loni vykoupeným pozemkem doplňovaly, vytvářely společně pestrou mozaiku různých typů podhorských luk. I přesto, že louky byly delší dobu bez pravidelné péče, což se projevilo v množství nahromaděné stařiny a postupným zarůstáním náletu lísek, bříz a osik, dochovaly se zde i zástupci zajímavější květeny - především v lesních lemech rostoucí kruštíky širolisté a ohrožené zvonečníky černé. Proto Český svaz ochránců neváhal a nabízené pozemky přikoupil.

O Chválovnu pečuje Šumavský pozemkový spolek při místní organizaci ČSOP. Jak s novými pozemky dále? Vzhledem k množství stařiny bude nutné lokalitu primárně pokosit. Zároveň proběhne bližší průzkum, jak botanický, tak i z hlediska přítomnosti hmyzích zástupců. Na jeho základě se stanoví podrobnosti péče o lokalitu. Předpokládáno je zavedení pastvy menšími přežvýkavci, nejspíše ovcemi, obdobně jako na nedaleké taktéž částečně vykoupené Velké Homolce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů