Zdroj: flickr.com

Apple potvrzuje, že streamovací služby xCloud ani Google Stadia na jeho zařízeních uživatelé nespustí

Už příští měsíc by měla odstartovat druhá velká služba určená pro cloudové hraní Microsoft xCloud. V souvislosti s jeho nástupem se opět začalo mluvit o otevřenosti, respektive uzavřenosti platformy Apple k podobným službám. xCloud by měl jako první odstartovat na mobilních platformách a byl ohlášen pro operační systém Android s tím, že o možném nasazení na iOS se jedná.

Nyní se zdá, že jednání (alespoň prozatím) skončilo neúspěchem. Apple projekt xCloud i Stadia odmítl zařadit do knihovny aplikací ve svém distribučním systému App Store. Podle oficiálního vyjádření vadí Applu, že by dané služby sloužily k provozu obsahu, který by Apple nemohl schválit a jeho App Store by tak mohl ztratit svoji bezpečnost. Apple dodává, že se nebrání tomu, aby bylo možné tyto streamovací služby provozovat mimo App Store v rámci prostředí webového prohlížeče Safari.

Krátce po zveřejnění tohoto vyjádření oznámila společnost Microsoft, že ukončuje rozběhnuté testy projektu xCloud na platformě iOS. Majitelé iPhonů a iPadů se tak cloudového hraní zřejmě hned tak nedočkají.

Nabízí se samozřejmě otázka, jestli je důvod, který Apple uvádí, jediný. Na své platformě totiž loni rozběhl vlastní herní předplatitelský program, který láká mimo jiné na celou řadu exkluzivit. Cloudové hraní tedy může vnímat jako konkurenci. Další otázkou jsou samozřejmě finance, které by Apple měl, respektive neměl ze streamovacích služeb. Pokud by totiž společnosti Google a Microsoft hry přímo v App Store registrovaly, musely by se s Applem dělit o část zisku, jenž z nich plyne.

Situace tedy zůstává neměnná a uživatelé iOS si jen tak cloudové hraní neužijí, tedy pokud Apple nepřijde s vlastní službou.

Zdroj: windowscentral.com