Kdyby vám za každou zprávu o tom, že kvalitní noční odpočinek je důležitý, přistála na účtu tisícikoruna, byli byste dnes možná už milionáři.

Stokrát omílaná, nicméně pravdivá informace o tom, že bez vydatného sedmi- až devítihodinového spánku nemůžeme fungovat, nám ale ještě sama o sobě nic nepřinese.

Víme to, ale mnoho z nás to nedělá. Nejen proto, že noční čas využívá k jiným aktivitám, ale také proto, že dobře se vyspat je někdy nedostižným svatým grálem.

Jak nám může pomoci biohacking?

Termín biohacking označuje soubor zdravých zvyků, které zahrnují i pomoc nejrůznějších vědeckých poznatků, technologií a doplňků stravy. Tento přístup můžeme aplikovat na své zdraví obecně, ale začít u spánku je prvním krokem.

Mix těch správných hormonů

Vzpomínáte si, kdy naposledy jste se vzbudili, aniž by vás ze spánku vytrhlo zazvonění budíku, a cítili jste se osvěžení a potěšení, že na vás čeká nový den?

Za tento stav blaženosti je zodpovědný ten správný poměr hormonů. Například hormon kortizol, který je někdy označován za hormon stresu, se v těle vyrábí nejvíc okolo šesté ranní a jeho nejnižší hladina je v 10 večer. Nedostatek spánku zvyšuje hladinu kortizolu, takže pak se může stát, že jste velmi unavení, ale máte potíže s usínáním.

Mocný melatonin

Přezdívá se mu hormon spánku, protože se syntetizuje výhradně v noci, nejvíce pak mezi desátou večerní a druhou ranní. Úlohou melatoninu je hlídat cyklus spánku a jeho synchronizace se střídáním dne a noci. Produkce melatoninu se také podílí na našich vnitřních hodinách, které ovlivňují, zda fungujeme dobře spíš po ránu, nebo později večer.

Produkce melatoninu se řídí světlem, které dopadá na sítnici, proto je takový problém s užíváním chytrých telefonů a počítačů před spaním. Záření, které tyto gadgety produkují, totiž brání fyziologické přípravě ke spánku. Proto se tak často zdůrazaňuje, že nejméně dvě hodiny před spaním není vhodné používat nic, co má obrazovku.

Přidejte hořčík

Během náročných psychických a fyzických aktivit potřeba magnesia roste nejen proto, abychom neměli svalové křeče nebo lépe zvládali stres, ale také lépe usínali.

Podle posledních studií se ukazuje, že až 80 procent celosvětové populace má v těle méně hořčíku, než potřebuje. Můžete se spolehnout nejen na stravu, která je na něj bohatá (například hnědá rýže, dýňová semínka, banán, losos, hovězí maso), ale také na nejrůznější lékárenské přípravky.

Houba celebrit

Přezdívá se jí božská houba nesmrtelnosti a kromě své čínské či japonské domoviny je velmi populární v Hollywoodu. Tvrdí se, že má účinky natolik harmonizační, že vaše tělo zbaví stresu před spaním, ale také si poradí s toxiny a vysokým krevním tlakem. Konzumovat můžete reishi v kapslích nebo v prášku.

Kvalitní postel

Nelze očekávat, že když uléháte na Záhořově loži, tak se ráno probudíte v té nejlepší kondici. „V posteli se nesmíte potit, matrace vás nesmí tlačit. Pokud se na lůžku cítite jakkoliv nepohodlně, nemůžete si plně odpočinout. Když spíte, musíte si připadat tak lehce, jako byste byli ve stavu beztíže. Proto je tak důležité mít postel s matrací z přírodních vláken, nejlépe dutých koňských žíní, která odvádí tělesnou teplotu,“ radí Bedřich Skalický z Grand Beds.