Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Svět

Protesty v Bejrútu pokračují, demonstranti hází kameny na příslušníky bezpečnostních složek

Lidé demonstrují v Bejrútu proti vládě. foto: ČTK

Bejrút - Demonstranti v Bejrútu v neděli házeli kameny na příslušníky bezpečnostních složek, kteří zablokovali ulice vedoucí k libanonskému parlamentu, píše agentura Reuters. Velké protesty v Libanonu pokračují druhý den v reakci na úterní explozi v bejrútském přístavu, při níž přišlo o život kolem 160 lidí a přes 6000 bylo zraněno. Na sobotním protestu pořádkové síly použily proti rozzlobeným davům slzný plyn.
  22:22aktualizováno  9. srpna 18:44

Na bejrútském náměstí Mučedníků, kde v sobotu protestovaly tisíce lidí, se zatím podle zpravodaje Reuters shromáždilo několik set demonstrantů.

Libanon se již mnoho měsíců potýká s vážnou hospodářskou krizí, označovanou za nejhlubší od občanské války z let 1975-1990. Situaci v zemi dále zhoršila pandemie covidu-19 a úterní výbuch mnozí Libanonci vnímají jako poslední kapku, tragédii přitom přičítají nedbalosti libanonských politiků.

Dosud se uvádělo, že výbuch byl pravděpodobně následek požáru, jenž vznikl v blízkosti skladu s 2750 tunami dusičnanu amonného, který tam byl neprofesionálně uskladněn šest let od zabavení z lodi ruského podnikatele. Prezident Michel Aún v pátek řekl, že se musí zjistit, zda šlo o nehodu, nebo zda výbuch nemohl způsobit vnější zásah. Odmítl ovšem výzvy k mezinárodnímu vyšetřování.

O život v sobotu přišel policista poté, co spadl do výtahové šachty, když utíkal před demonstranty, uvedl podle Reuters jeho kolega. Libanonský Červený kříž oznámil, že v místě protestů ošetřil 117 lidí a dalších 55 skončilo v nemocnici.

„Chceme zničit a zabít vládu. Nedali nám práci ani práva,“ uvedl na dnešním protestu podle Reuters 19letý nezaměstnaný Nissan Ghraví.

Autor: