Hlavní obsah

O jedné z největších exkláv světa jste zřejmě nikdy neslyšeli

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existuje velká pravděpodobnost, že jste o republice Nachičevan nikdy neslyšeli. Jde o exklávu Ázerbájdžánu, podle BBC tu největší na světě, jež je obklopená pevninou. A k tradiční turistické destinaci má daleko - zahraniční návštěvníci se sem vydávají jen výjimečně, i když se malé území může pyšnit památkami i divokou krajinou.

Foto: Profimedia.cz

Národní muzeum v Nachičevanu

Článek

Od zbytku své domovské země je Nachičevanská autonomní republika oddělena až 130 kilometrů širokým pásem sousední Arménie. Jedná z nejzazších výsep bývalého Sovětského svazu je zajímavým kulturním mixem, kde v těsné blízkosti koexistují panelové domy, mešity s pozlacenými dómy, ale i drsné hory. Historicky jde vůbec o první území někdejšího SSSR, které na obří říši vyhlásilo nezávislost, jen aby se později připojilo k Ázerbájdžánu, píše BBC.

Do Nachičevanu se lze dostat s ázerbájdžánským vízem, a přestože jde o bezpečnou destinaci, úřady zůstávají na pozoru, protože mnoho cizinců do tohoto bohem zapomenutého koutu světa nemíří. Přitom je na co koukat. Zaujme třeba nevídaná čistota všude kolem, ať už ve městě nebo v krajině. Anebo památky.

Podle legendy tu žil Noe

Jednou z těch nejvýznamnějších je mauzoleum, kde mají být uloženy ostatky Noema, významné náboženské postavy, která se objevuje v křesťanství, ale i v islámu. V obou verzích příběhů hraje důležitou roli také archa, s níž měl Noe přistát na Araratu, který zpoza tureckých hranic shlíží na sousední Arménii.

Místní legenda však tvrdí, že onou horou, kde archa přistála, byla Illandag, v níž je dodnes zřetelný výřez, kde obří plavidlo zakotvilo. Mnoho obyvatel věří, že Noe s jeho následovníky prožili zbytek života právě na území dnešního Nachičevanu.

Výhledy do drsné krajiny čekají na ty, kteří zdolají asi 1500 schodů a dojdou k pozůstatkům pevnosti Alinja. Podle Lonely Planet se jí někdy přezdívá ázerbájdžánské Machu Picchu, je totiž situována velmi podobně jako známá peruánská památka.

Pevnost vznikla ve 12. století a její poloha byla velmi strategická. Bylo tu bezpečno, desítky let dokázala odolávat obléhání. I když se z památky dodnes mnoho nezachovalo, jde o jednu z erbovních dominant země. Zatímco v zimě se návštěva vůbec nedoporučuje, v létě je zas pořádné horko a ideální dobou k návštěvě je spíše jaro či podzim, píše Lonely Planet.

Všude je čisto

Nachičevan je také stejnojmenné hlavní město republiky, které patří údajně mezi nejčistší místa pod Kavkazem. Nachází se v něm několik mešit, protože i tady je, stejně jako v Ázerbájdžánu, dominantním náboženstvím islám. Až překvapivě čisto je v zemi z toho důvodu, že množství lidí se dobrovolně zapojuje do úklidu ulic, ale třeba i sázení stromů v krajině.

Fascinující exkláva Nachičevan si díky odříznutí vytvořila vlastní identitu. Podle BBC jde o národ, který patří k takzvané udržitelným a soběstačným — místní si totiž kromě vlastních potravin vyrábějí i různé další produkty a mají velmi striktní politiku pro import.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám