Zpátky ke kořenům. Tím se řídily fotografka Michaela Karásek Čejková a zahradní architektka a majitelka výtvarně ekologického projektu Efemér Lucie Králíková, když tvořily publikaci, která představuje naše původní tradice v kontextu ročního období a přírody.

Čtyři roky tak autorky objížděly Čechy a Moravu, aby nacházely ty, kteří ještě mnohdy zapomenuté zvyklosti vykonávají. „Inspirovala nás k tomu, mimo jiné, kniha Obyčeje a slavnosti v české lidové kultuře od Evy Večerkové. S Lucií jsme si z ní vybraly tradice, které nás zaujaly, a na dané místo jsme se v čase, kdy se mají odehrávat, vydaly. Na obecním úřadu nás často odkázali na člověka, který zná podstatu daného zvyku, ale někdy se stalo, že jsme přijely a už nezůstal nikdo, kdo by nás o dané tradici mohl poučit,“ říká Michaela Karásek Čejková.

Pro fotografku, která letos získala ocenění Czech Grand Design, bylo největší výzvou poradit si s vizuálním ztvárněním oněch lidových zvyků a tradic. Nechtěla tvořit klasický dokument, který podle ní doprovází většinu knih o lidových zvycích.

Svátosti, které vychází v nakladatelství WO-MEN a budou představeny také na letošním Designbloku, ale rozhodně nechtějí mapovat veškeré české a moravské tradice. „S Lucií jsme je vybraly tak, aby si je mohl podle sebe upravit městský člověk,“ říká Čejková.

Na crowdfundingovém portálu Donio projekt žádal o příspěvek 150 tisíc korun, který měl financovat náročný tisk a ekologický papír. O knihu, která vychází v češtině i angličtině, bude mít ručně šitou vazbu a bude balena v barokně laděném modrém plátně, se už nyní strhl velký zájem a požadovaná částka byla ještě před ukončením sbírky o několik desítek tisíc překročena.

„Vnímáme, že jde o téma aktuální. Řada z nás touží zpomalit a utéct zpět k přírodě. Připadá mi to jako návrat určitého historického romantismu,“ reflektuje Čejková.

Zároveň ale odmítá, aby se kniha Svátosti, která je ovlivněna a inspirována liturgickým rokem i pohanskými zvyklostmi, řadila do škatulky dnes populární ezoteriky. „Lidové zvyky nemají nic společného s tím, co dnes je nebo není trendy. Vykonávali je muži i ženy, mnohdy se jednalo o zvyklosti patřičně syrové. Ty, které v knize najdete, ale můžete vykonávat podle sebe a upravit si je tak, aby seděly do vašeho životního rytmu,“ uzavírá spoluautorka.