Verstappen zaskočil dominantní Mercedes na jeho domácí půdě v Silverstonu

Radek Vičík Radek Vičík
9. 8. 2020 16:34
Max Verstappen v Red Bullu vyhrál v nedělní Velké ceně k výročí 70 let formule 1 a jako první v letošní sezoně ukončil panování Mercedesu.

Za Nizozemcem dojeli v britském Silverstonu oba piloti Stříbrných šípů v pořadí Lewis Hamilton, Valtteri Bottas. Právě oni vyhráli v prvních čtyřech podnicích sezony - na úvod sezony Fin a po něm třikrát obhájce titulu z Británie.

Za Verstappenovým desátým triumfem v kariéře stojí mazaná strategie Red Bullu. Po zkušenostech z minulého víkendu, kdy pořadím notně zamávaly poničené pneumatiky.

"Auto bylo výborné, jeli jsme na plný plyn. Bylo to skvělý den. Zvolili jsme správnou strategii.  Snažil jsem se na Mercedes zatlačit a oni museli do boxů," řekl v cíli spokojený Verstappen.

Nizozemec startoval netradičně na nejtvrdší směsi. V závodě se sice ujali vedení Bottas a Hamilton, jenže v průběhu Grand Prix se ukázala výhodnější strategie týmu Red Bull.

Všichni jezdci v čele byli v boxech dvakrát, jenže Mercedesu se tentokrát nedařilo držet směsi v dobrém stavu a neměli tak v rukách iniciativu. Naopak Verstappen si jel svůj vlastní závod, hlavně v jeho prostření části získal výhodnější pozici pro finiš, za což byl odměněn triumfem.

Hamilton během Velké ceny chvíli sloužil jako "živý štít" pro Bottase, ale i tak se dokázal šestinásobný mistr světa v závěru dostat před svého finského týmového kolegu. Druhým místem si upevnil jasné vedení v šampionátu.

"Musím Red Bullu a Maxovi pogratulovat. Neměli s pneumatikami takové problémy jako my. Bylo to nečekané, ale věřím, že zjistíme, v čem byl problém. Na konci jsme jel s půlkou pneumatiky," uvedl zklamaný Hamilton.

Krůček od skvělého výsledku byl Nico Hülkenberg. Náhradník za Sergia Péreze, jenž má pozitivní test na covid-19, se držel za stupni vítězů. Pak ale musel potřetí do depa a nakonec mu patřila sedmá pozice.

 

Právě se děje

Další zprávy