Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruští oligarchové obcházejí sankce pomocí kšeftů s uměním, tvrdí USA

Papírové společnosti se skrytými vlastníky. Zprostředkovatelé, kteří chrání identitu kupujících i prodávajících. Nedostatečná opatření proti praní špinavých peněz. Tak podle vyšetřování amerického Senátu vypadá ultra tajemný umělecký svět, ve kterém se mohou podnikatelské subjekty snadno zbavit špinavých peněz nebo se vyhnout mezinárodním ekonomickým sankcím.

Obraz Salvator Mundi (spasitel světa) je dílem Leonarda da Vinciho. Pochází z doby kolem roku 1500 a zobrazuje Ježíše Krista jako spasitele. V listopadu 2017 byl v aukci prodán za rekordních 450 milionů dolarů (deset miliard Kč). | foto: AP

Zpráva podvýboru amerického Senátu podrobně popisuje, jak několik ruských oligarchů provázaných s ruským prezidentem Vladimírem Putinem údajně ovládlo umělecký průmysl. Aby se ruští podnikatelé vyhnuli americkým sankcím, obchodovali přes zprostředkovatele s vysoce hodnotnými uměleckými díly za více než 18 milionů dolarů. „Je to jen špička ledovce,“ sdělili CNN Business vyšetřovatelé. 

Umělecký svět je podle šetření Senátu považován za největší právně neregulovaný byznys ve Spojených státech. Globálně se v loňském roce při obchodování s uměním protočilo 64 miliard dolarů, přičemž z toho 44 procent jen ve Spojených státech, vyplývá ze zprávy veletrhu Art Basel a banky UBS, kterou citovalo vyšetřování Senátu. 

Aukční síň Sotheby’s v loňském roce prodala předměty za 4,8 miliardy dolarů. Christie’s v roce 2017 prodala obraz Salvator Mundi od Leonarda da Vinciho za rekordních 450 milionů dolarů.

Stejně jako jiné aukční domy, mají i Christie’s a Sotheby’s zavedenou politiku proti praní špinavých peněz, a to i když to není zákonná povinnost. Vyšetřování Senátu ovšem tato ochranná opatření označilo za „laxní“ a zjistilo, že se dají snadno obejít. Právě možnost utajení, anonymita a nedostatek regulace vytvářejí prostředí zralé pro praní peněz a vyhýbání se sankcím, upozorňuje zpráva. 

Moskevský případ

V jednom z případů vyšetřovatelé vysledovali více než 18 milionů dolarů, které byly při obchodování s uměním prostřednictvím aukčních domů a soukromých prodejců poslány anonymním papírovým společnostem, které se zdají být propojené s Arkadijem a Borisem Rotenbergovými, sankcionovanými ruskými oligarchy.

Pokud bohatí ruští oligarchové dokážou nakupovat miliony uměleckých děl pro osobní investici nebo zábavu, i když jsou pod sankcemi, znamená to, že jejich podniky mají přístup do amerického finančního systému.

vyšetřovací zpráva Senátu USA

Na bratry Rotenbergovy uvalil v březnu 2014 prezident Barack Obama sankce v souvislosti s ruskou anexí Krymu. Šetření rovněž zjistilo, že sankcionované papírové společnosti provedly ve finančním systému transakce za více než 91 milionů dolarů.

„Pokud bohatí ruští oligarchové dokážou nakupovat miliony uměleckých děl pro osobní investici nebo zábavu, i když jsou pod sankcemi, znamená to, že jejich podniky mají přístup do amerického finančního systému,“ uvedlo vyšetřování Senátu. Zástupci ruských společností ve vlastnictví Rotenbergů se k tomu doposud nevyjádřili.

Příležitost pro praní peněz?

Příklad bratrů Rotenbergových a mnoho dalších podrobností vyšetřování ukazuje na skutečnost, že na rozdíl od prodeje akcií nebo provádění rutinních bankovních převodů, nepodléhá prodej uměleckých předmětů prostřednictvím aukčních domů ustanovením zákona proti praní špinavých peněz. Při prodeji není potřeba dokládat totožnost kupujícího ani ověřovat, zda se nechystá prát špinavé peníze.

Senát vyzývá Kongres, aby přijal právní předpisy, které by donutily aukční domy dodržovat zákony proti praní špinavých peněz. K podobným krokům v posledních letech přistoupilo i Spojené království a Evropská unie.

Aukční domy Christie’s a Sotheby’s, které při vyšetřování plně spolupracovaly se Senátem, řekly vyšetřovatelům, že se v tomto směru spoléhají na finanční instituce, které mají zajistit integritu prostředků použitých na nákup uměleckých děl. Většina prodejů navíc probíhá daleko od veřejné kontroly, a to prostřednictvím soukromých prodejců. Veřejné dražby zajistily v loňském roce jen zhruba 42 procent tržeb.

Moskevský prodejce umění

V případě ruských oligarchů vyšetřovatelé zjistili, že většinu nákupů umění spojených s bratry Rotenbergovými pomohl uskutečnit Gregory Baltser, občan USA, který v Moskvě provozuje uměleckou společnost Baltzer. Jeho advokát obvinění z maskování obchodů ruských oligarchů odmítl.

Poté, co byla aukční síň Christie’s upozorněna na obchodní jednání se sankcionovanými subjekty, vydala prohlášení, že přijala vhodná a odpovědná opatření, která transakce s Baltserem zastaví.

V roce 2014 Baltser podepsal smlouvu s Christie’s, která mu podle vyšetřovatelů umožnila uskutečnit aukce jménem svých klientů, kterým slíbil vyprání peněz. Londýnský právník potvrdil Christie’s na konci roku 2014, že ačkoli společnost Baltzer měla mnoho ruských klientů, nedošlo k žádným transakcím, které by byly v rozporu s nedávnými sankcemi proti Rusku, uvádí zpráva.

Neposkytl však podobnou certifikaci pro následující tři roky a v roce 2018 Christie’s znovu uzavřela dohodu se společností Baltzer s tím, že po každém prodeji uměleckých předmětů musí doložit potřebné doklady.

Vyšetřovatelé novinářům řekli, že Baltser odmítl spolupracovat a nemá prý v plánu vrátit se do Spojených států. Na otázku, zda byly porušeny nějaké zákony, vyšetřovatelé uvedli, že jako občan USA musí Baltser dodržovat americké sankce. 

„Společnost Baltzer může potvrdit, že ani ona, ani Gregory Baltser nikdy nezastoupili ani neobchodovali s Borisem nebo Arkadijem Rotenbergem,“ řekl právník společnosti Nixon Peabody David Vicinanzo.

Ministerstvo financí musí nyní aukčním domům a obchodníkům s uměním poskytnout instrukce, jak se vyhnout obchodování se sankcionovanými osobami. Ministerstvo dále musí shromažďovat skutečné informace o vlastnictví společností založených nebo registrovaných k podnikání v USA.

Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Horkovod dodá Brnu teplo a zbaví ho závislosti na plynu, říká ředitel Tepláren

20. dubna 2024

Premium Projekt horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna byl po desetiletích přerušení...

Každá pátá firma v Česku je nefunkční. Povinnosti mají stejné jako ty živé

20. dubna 2024

Zombie firmy. I tak se v Česku nazývají společnosti, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, ale...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...