Bělorusové se bouří proti výsledku voleb. Mnoho zraněných, policie někde skládá zbraně, píše zpravodaj

Nedělní prezidentské volby v Bělorusku vyhrál podle předběžných výsledků oznámených centrální volební komisí drtivě Alexandr Lukašenko. Množí se však informace o zfalšování voleb a hlavní opoziční protikandidátka Svjatlana Cichanouská oznámila, že uvedený výsledek neuznává. Zpráva o opětném vítězství autoritářského vůdce vedla v zemi k demonstracím, proti nimž tvrdě zasáhly bezpečnostní síly OMON.

Podle oficiálních údajů bylo zatčeno na 3000 protestujících, desítky lidí utrpěly zranění. Lidskoprávní organizace Vjasna uvedla, že jeden člověk zemřel, což úřady popřely.

Dosavadní prezident Lukašenko podle tvrzení volební komise získal 80,23 procenta hlasů a hlavní opoziční kandidátka Cichanouská jen 9,9 procenta. Odhady po nedělním hlasování připisovaly Lukašenkovi 79,7 a Cichanouské 6,8 procenta. Podle médií ale komise v řadě místních volebních středisek po sečtení hlasů informovaly, že u nich výrazně vyhrála opoziční kandidátka.

Proti výsledku voleb se v noci na dnešek na mnoha místech Běloruska demonstrovalo. Do ulic metropole Minsku a další měst vyšly tisíce lidí. Podle Vjasny při protestech zemřel nejméně jeden člověk, kterého srazila policejní dodávka odvážející zadržené. Mluvčí ministerstva vnitra ale tuto zprávu později agentuře TASS popřela. Ministerstvo krom toho uvedlo, že zranění utrpělo více než 50 civilistů a 39 policistů

#Belarus The police went violent in #Minsk pic.twitter.com/CwMxwsas2P

— Hanna Liubakova (@HannaLiubakova) August 9, 2020

Policie proti demonstrantům použila slzný plyn, zábleskové granáty, gumové projektily a vodní děla. Na internetu se objevily informace, že mezi prostředky nasazenými při rozhánění davů byly i české zásahové výbušky P1. Ministerstvo vnitra sdělilo, že při zásazích policie zatkla na 3000 lidí. Nezávislý server tut.by napsal, že podle vyšetřovacího výboru zadrženým mohou hrozit i tresty 15 až 20 let vězení.

Sedmatřicetiletá učitelka Cichanouská se rozhodla kandidovat místo svého manžela, vězněného opozičního blogera Sjarheje Cichanouského. Už dříve uvedla, že volby jsou podle ní zmanipulované a jejich výsledek nehodlá uznat. Dnes toto své rozhodnutí potvrdila, přičemž prohlásila, že se považuje za vítězku, protože výsledky byly rozsáhle zfalšované. Na dnešní večer svolala opozice další celostátní protest.

Její poradci podle agentury Reuters řekli, že opozice chce přepočítání hlasů ve volebních střediscích, kde "byly problémy". Řekli také, že opozice chce jednat s úřady o tom, jak dosáhnout klidného předání moci.

Lukašenko vládne v zemi označované za poslední diktaturu v Evropě tvrdou rukou již 26 let. Voliči mu vyčítají nedodržování lidských i dalších práv, ekonomické problémy země i jeho zlehčující přístup k pandemii nemoci covid-19. On sám se prezentuje jako jediný garant zajištění stability v zemi.

"Policie v Minsku se drží přísného scénáře prezidenta, ale v některých regionálních městech je to docela jiný obrázek," napsal na twitteru moskevský zpravodaj listu The Independent Oliver Carroll.

Riot police in Minsk are sticking to president’s severe script — but in some regional towns it’s altogether different picture. Reports of riot police downing weapons + switching to the other side. Big question over next few days is which institutions will stay loyal to Lukashenko https://t.co/t3phP6STda

— Oliver Carroll (@olliecarroll) August 9, 2020

"Objevují se zprávy, že pořádková policie skládá zbraně a přechází na druhou stranu. Velkou otázkou v nadcházejících dnech bude, které instituce zachovají Lukašenkovi loajalitu," dodal.

Související

Zatýkání v Bělorusku

Běloruská policie zatkla desítky lidí včetně novinářů

Běloruské bezpečnostní složky dnes zadržely desítky lidí včetně několika novinářů nezávislých médií. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž policie zatýkala na místě plánované demonstrace proti režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Běloruské úřady varovaly před účastí na protivládních shromážděních. Opozice se snaží obnovit demonstrace, které v posledních měsících zeslábly.

Více souvisejících

demonstrace v Bělorusku Bělorusko Alexandr Lukašenko policie Bělorusko Svjatlana Cichanouská

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 1 hodinou

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

Lavrov: Dali jsme Izraeli jasně najevo, že Írán nechce eskalaci napětí

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy