Na Praze 6 se staví nová klinika, pojišťovny s ní ale vůbec nepočítají

Zdravotnický deník

Zdravotnické kapacity na Praze 6 by se mohly rozšířit o novou kliniku, do které již někdo investoval značné prostředky, aniž by měl zajištěny smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Jaké by však měla poskytovat služby, zůstává obestřeno tajemstvím. V tuto chvíli to ale vypadá, že se zařízení MyClinic bude spíše soustředit na samoplátce. Zdravotní pojišťovny totiž v dané lokalitě neregistrují nedostatečnou dostupnost péče, a tak se k rozšiřování sítě smluvních zařízení stavějí spíše negativně. Informuje o tom Zdravotnický deník.

Zdravotnický deník se pokoušel zjistit, jakou péči plánuje MyClinic poskytovat, kdy by měla otevřít či zda má smlouvu s některou zdravotní pojišťovnou. Kromě první reakce zaslané na začátku března, na co požadované informace chceme, se nám ale již od zástupců MyClinic nedostalo odpovědi. Nepoštěstilo se nám ani u pražského magistrátu a na radnici Prahy 6. Obrátili jsme se proto na zdravotní pojišťovny s tím, zda s daným zařízením uzavřely nebo plánují uzavřít smlouvu – a z odpovědí čtyř plátců vyplývá, že se k této možnosti stavějí negativně.

„V současné době nemá toto zdravotnické zařízení s VZP smluvní vztah. V případě, že projde řádným výběrovým řízením, může VZP o smluvní vztah požádat a VZP bude tuto žádost řešit v rámci své jednotné smluvní politiky, především s ohledem na dostupnost péče v dané lokalitě,“ uvádí mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

Největší česká zdravotní pojišťovna ovšem v dané lokalitě problém se špatnou dostupností péče nemá. „Síť smluvních poskytovatelů zdravotních služeb na území Prahy 6 je dle našich analýz v hlavních oborech saturována dostatečně. VZP ČR samozřejmě v rámci své činnosti provádí rozbor podnětů svých klientů na zlepšení dostupnosti zdravotních služeb, případně aktuálně řeší upozornění na nedostatky zajištění zdravotní péče v této oblasti. V souvislosti s výše uvedeným lze konstatovat, že podněty na zajištění zdravotní péče týkající se území Prahy 6 nevykazují odchylku od ostatních částí Prahy. Vzhledem k tomu, že dopravní dostupnost v rámci celého hlavního města Prahy je na výborné úrovni, VZP ČR nepředpokládá v nadcházejícím období výraznější rozšiřování stávající sítě svých smluvních partnerů,“ konstatuje Sršeň

Podobně je na tom největší zaměstnanecká zdravotní pojišťovna. „Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR neregistruje v Praze 6 zhoršenou dostupnost zdravotních služeb a v nejbližší době se nechystá nasmlouvávat nové kapacity,“ napsala nám mluvčí ZP MV ČR Hana Kadečková.

Ani Česká průmyslová zdravotní pojišťovna se do uzavírání nové smlouvy v Praze nehrne. „Neevidujeme v žádném oboru nebo odbornosti v celé Praze stížnosti pojištěnců na nedostupnost péče. Potřeby našich pojištěnců průběžně monitorujeme, a pokud se objeví požadavek na zajištění některého druhu zdravotních služeb, jsme schopni i iniciovat výběrové řízení a s případným zájemcem o poskytování služeb uzavřít smlouvu. Vzhledem k tomu, že v Praze je perfektně dostupná MHD, není problém pro občany Prahy zajet si k lékaři do jiné městské části Prahy,“ reaguje mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

K aktivitě na Praze 6 se nechystá ani nejmenší Zdravotní pojišťovna Škoda. „ZPŠ momentálně zhoršenou dostupnost ambulantní péče na Praze 6 neeviduje. Je třeba ale poznamenat, že ZPŠ nemá v tomto regionu natolik reprezentativní počet pojištěnců, aby toto odpovídalo objektivní celkové skutečnosti. V případech, kdy je ze strany poskytovatele zdravotních služeb sídlícího na Praze 6 (resp. mající zde provozovnu) zájem o uzavření smlouvy se ZPŠ a jsou z jeho strany splněny veškeré náležitosti dané legislativou, tak smlouvy uzavíráme vždy. V případě, že by se na nás v budoucnu obrátil pojištěnec, reagovali bychom operativně tak, aby pro něj byla dostupnost péče plnohodnotně zajištěna v souladu s platnou legislativou,“ vysvětluje asistent ředitelky ZPŠ Petr Kvapil.

Text vyšel na stránkách Zdravotnického deníku

sinfin.digital