Lázeňské město Aidipsos: síla přírody ve službách člověka

Lázeňské město Aidipsos: síla přírody ve službách člověka Zdroj: GREEK NATIONAL TOURISM ORGANIZATION

Lázeňské město Aidipsos: síla přírody ve službách člověka

Aidipsos je pravděpodobně nejznámější lázeňské město v Řecku! Toto roztomilé městečko se nachází v severní Evii a s pevninou je spojeno trajektem z Arkitsa ve Fthiotidě. Do města Evia se snadno dostanete autem, autobusem nebo vlakem z Attiky po lanovém mostě. Léčivé vlastnosti termálních pramenů Aidipsos jsou známé již od pradávna, píše o nich ve skriptech Plutarch, Strabo a Aristotle.

Podle mytologie začala téct vzácná voda až poté, co Hephaestus rozrazil zemi svým kladivem. Byla to laskavost bohyni Atheně, která věřila, že termální prameny udržují Hercula zdravého a silného! Během římských časů místo navštěvovali císaři a velitelé, o staletí později prameny přitahovaly známé osobnosti, jako byl Winston Churchill, Greta Garbo a Maria Kallas.

Město s neoklasicistními domy, svěžími stromy a malebnými tradičními kavárnami a restauracemi má jedinečnou nostalgickou atmosféru. Za návštěvu stojí i archeologické lokality v okolí Aidipsos, např. jeskyně Sylla.

Geologický zázrak

Prameny Aidipsos jsou známé už 20 000 let. Teplota vody se pohybuje od 28 °C do 86 °C. Vody jsou bohaté na hořčík, vápník, železo a mají hojivé vlastnosti. Prameny jsou rozptýlené do různých míst města a kanály zásobují vodou všechna vodoléčebná centra v oblasti.

Lázeňské město Aidipsos: síla přírody ve službách člověkaLázeňské město Aidipsos: síla přírody ve službách člověka | GREEK NATIONAL TOURISM ORGANIZATION

Termální prameny - skutečný elixír života

Na některých plážích máte možnost plavat v polotermálních mořských vodách. Termální prameny vycházejí z mořského dna a výrazně zvyšují teplotu vody. Tímto způsobem můžete dokonale kombinovat blahodárné vlastnosti léčivé vody s kinezioterapii plavání. Kromě termálních lázní můžete vyzkoušet také bahenní koupele ve speciálních vodoléčebných centrech. Nezapomeňme, že léčivé vlastnosti aidipsoských pramenů také pomáhají proti revmatismu, migrénám a gynekologickým obtížím.

Nekonečná krása

Aidipsos je krásné město s tradicí termálních lázní a nabízí i velmi moderní infrastrukturu cestovního ruchu. V bezprostřední blízkosti najdete zlaté pláže, kde tečou termální prameny, zatímco podél promenády si můžete v tradičních restauracích, kavárnách a barech vychutnat osvěžující nápoje a lahodné tidbity. Aidipsos si zkrátka zamilujete.