Lukašenko místo voleb zinscenoval frašku. Co čeká Bělorusko po jeho vítězství a tvrdém zásahu těžkooděnců?

KOMENTÁŘ KARLA SVOBODY | Nedělní představení běloruského režimu Alexandra Lukašenka pod názvem „prezidentské volby“ dopadlo tak, jak všichni očekávali. Státní moc oznámila, že získal osmdesát procent hlasů a jeho protikandidátka pouhých deset. Proti demonstrantům po volbách tvrdě zasáhla policie, která ve velkém zatýkala a řadu lidí zranila.

Není nutné být teoretickým fyzikem, aby člověk pochopil, že s výsledky běloruských voleb něco není v pořádku a že čísla oznámená opozicí – tedy v podstatě obrácené skóre ve prospěch Světlany Tichanovské (Svjatlany Cichanouské), která se rovněž prohlásila za vítězku – mají k pravdě když ne blíž, tak minimálně stejně daleko jako oficiální verze. Lukašenko zpackal reakci na koronakrizi a s ekonomikou to jde z kopce, přesto tvrdí, že jeho popularita ve srovnání s předchozími volbami neutrpěla. A vítězství prezident „oslavil“ stažením silových složek do Minsku, zastavením celého města a vypnutím internetu.

Dál už vážněji: co vyhlášené výsledky přinesou? I to je docela očekávatelné. Z Ruska, Venezuely, Kazachstánu a dalších „výsep demokracie“ přicházejí Lukašenkovi gratulace (i když Putinova slova jsou tentokrát poněkud chladnější), zatímco Západ volby odmítne jako zfalšované nebo bude tlačit na sankce ze strany EU

Pravice vrať se, vláda se zbláznila. Projídá budoucnost už i vnukům

sinfin.digital