Pokud hráči chtěli do této chvíle využívat streamované hraní Google Stadia na svém telefonu, jediná možnost byla Wi-Fi. K mobilnímu připojení se bylo možné dostat jen fíglem, buď kamarád vytvořil na druhém telefonu hotspot a vy jste se k němu připojili, nebo jste přistoupili na tethering a mobilní data z telefonu pak využívali na svém laptopu. 

TIP: Google Stadia už podporuje streamované hraní ve 4K i přímo v prohlížeči

Vymýšlení způsobů, jak omezení obejít, nyní padá, mobilní data jsou jako možnost připojení již oficiálně povolena v rámci nového testu. Pokud je lidé chtějí využít, stačí zajít do záložky Experimenty a povolit je. Google v oficiálním prohlášení uvádí, že novinka je mířena na 4G a 5G sítě. 

Skutečný smysl pro streamované hraní bude mít až rozmach 5G. Pokud někdo nutně chce hrát na 4G, nejen, že potřebuje ohromný balík dat, který v Česku ještě stále vyjde na více peněz, než bychom byli rádi, ale automaticky musí počítat s tím, že rychlost ani rozlišení nebude z kategorií nejlepších - nic pro zaryté „gamery“. S příchodem 5G se to může změnit, ale ostré nasazení se teprve rozjíždí. Každopádně je dobré, že Google Stadia je na budoucí rozmach připraveno. 

TIP: Google Stadia startuje v listopadu, do Česka se ale podívá až později

Jen pro doplnění - konkurenční služba Microsoftu xCloud nabízela možnost hraní přes mobilní sítě již od svého spuštění. A také je dobré zmínit, že při využití 4G/5G na mobilu u Google Stadia není možné k hraní použít Stadia Kontroler, lidé jsou odkázáni na virtuální ovladače nebo Bluetooth příslušenství. 

Nicméně služba stále v Česku ani na Slovensku dostupná není a žádné přesné datum o rozšíření na naše trhy neexistuje. K dispozici je jen výhled, že by to mělo být během tohoto roku.