„Tragický" příběh tří sourozenců se nejprve objevil na facebookových stránkách Skladu dětských věcí pro pěstouny – Praha 11, který vede Eva Ptáčková. Ta s celou kauzou byla obeznámena, a tak pro chlapce iniciovala sbírku, v níž se vybralo neuvěřitelných 279 114 Kč! Pravdivost smutného příběhu Ptáčková pro Blesk.cz v neděli potvrdila. V rozhovoru popsala veškeré detaily, nicméně s ohledem na věk dětí a jejich soukromí pochopitelně nechtěla uvést identitu chlapců.

Oběti podvodu

O den později je ale všechno jinak!Bohužel jsme se my i celá veřejnost stali obětí podvodu,“ sdělila redaktorovi Blesk.cz do telefonu třesoucím se hlasem. Den po medializaci celé kauzy, kdy ji patrně začaly řešit patřičné úřady, se totiž ukázalo, že pravda tkví docela někde jinde.

Dozvěděli jsme se, že nás chlapci podvedli,“ sdělila Ptáčková. „Pravděpodobně se vše odvíjelo od toho, jak byl nejstarší z nich přistižen při krádeži v bistru rychlého občerstvení, a začal si vymýšlet lži, které se pak na sebe nabalovaly jedna po druhé.“ Situace je o dost vážnější, že lidé na jim zřízený účet poslali statisíce korun. „Peníze pochopitelně budou muset být vráceny. Celou věc bude řešit OSPOD a Policie ČR,“ doplnila pro Blesk.cz Ptáčková.
Neuvěřitelný příběh o třech bratrech, kteří po smrti rodičů skončili na všechno sami, zveřejnil na facebooku Sklad dětských věcí pro pěstouny - Praha 11. Nakonec se ukázalo, že je celý příběh vymyšlený.
Autor: Facebook Sklad dětských věcí pro pěstouny - Praha 11

Podivnosti kolem případu

„Poté, co jsme se to dnes dozvěděli z médií, vstoupili policisté sami do kontaktu s danou organizací. Při zjišťování údajné dopravní nehody, která se nestala, se ukázalo, že se někteří aktéři případu stali s největší pravděpodobností obětí podvodu,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Podle ní se nemůže stát, že by děti, kterým při nehodě zahynou rodiče, zůstaly bezprizorní. Proto se policisté také případu začali sami, aniž by dostali jakékoliv oznámení, aktivně věnovat. Žádné obvinění zatím nepadlo. „Prozatím zjišťujeme veškeré informace a okolnosti,“ dodala Kropáčová.

Jak to bylo?

Na facebookových stránkách se domnělý příběh tří chlapců odvíjel od zmíněné autonehody jejich rodičů, kterou nepřežil ani tatínek, ani maminka. Chlapci tak osiřeli a zůstali doma, aniž by o jejich osud projevovaly úřady sebemenší zájem. Nejstarší z nich si měl přitom najít brigádu v bistru rychlého občerstvení, aby sebe i své mladší bratry nějak uživil.

Brigáda se záhy stala prací na plný úvazek, nicméně protože peněz a jídla stále nebylo nazbyt, 17letý mladík se rozhodl odnést domů nepozorovaně něco k jídlu. Byl při tom ale přistižen a právě tehdy podle Ptáčkové přišel s dojemným příběhem o ztrátě rodičů, o tříměsíčním přežívání o samotě v domácnosti, kde by scházel zletilý. Ptáčková se všech tří dle svých slov coby vedoucí Skladu dětských věcí pro pěstouny – Praha 11 ujala a nechala jim na základě jejich bolestné zkušenosti zřídit účet, kam jim lidé mohli posílat peníze. Vybralo se téměř 300 tisíc korun, než se přišlo na to, že vše byl ze strany chlapců jen výmysl.