Hlavní obsah

Kvůli dešťům se bortí historická část města San’á zapsaná na seznamu UNESCO

Novinky, mšv

Silné deště a léta špatné údržby vedou k tomu, že se historické budovy staré čtvrti jemenského San’á bortí. Jde přitom o památky, jejichž stáří se datuje i do 11. století a které jsou zapsané na seznamu dědictví organizace UNESCO, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Deště zničily historickou část San'á, která je na seznamu památek UNESCOVideo: Reuters

 
Článek

Červenobílé domky z nepálené hlíny zvané vepřovice jsou pro starou čtvrť San’á charakteristické. Vlivem dlouhodobých nepokojů způsobených válkou, ale i přírodních živlů v posledních měsících není prostor na jejich přílišnou renovaci, a tak se bortí.

„Vše, co jsme měli, je pohřbeno,“ uvedl obyvatel jednoho domu, který s celou svou rodinou skončil bez střechy nad hlavou.

Obří únik ropy z uvázlého tankeru zbarvil tyrkysové vody Mauricia dočerna

Cestování

Podle šéfa místního památkového ústavu Aqeela Saleha Nassara se obyvatelé o domy nestarají tolik jako v minulosti. Kvůli tomu fasády praskají a mají množství statických slabin. Přes pět tisíc historických budov má střechu, která protéká, asi ve 107 případech se pak střecha zcela zřítila. Památkový úřad se snaží spolupracovat s organizací UNESCO a dalšími iniciativami a fondy, aby se podařilo alespoň některé budovy zachránit.

„Měli jsme 129 budov, nad kterými visel otazník, teď tohle číslo stále roste kvůli počasí a silným dešťům a netečnosti majitelů,“ uvedl šéf veřejné instituce, která se zabývá ochranou historických lokalit Chálid al-Ibrahimi. „Začali jsme pracovat s organizací UNESCO, abychom zachránili asi stovku domů, zatím se nám podařilo od zkázy uchránit čtyřicítku,“ doplnil s tím, že každá pomoc se hodí, protože jde o součást lidského dědictví.

Nepokoje přetrvávají

Jde o další z těžkostí, kterým Jemen v posledních letech čelí. Kvůli přetrvávající válce zemřely desetitisíce lidí a většina populace je závislá na humanitární pomoci, protože žije na pokraji hladomoru.

V posledních měsících se k problémům přidal koronavirus, který se v zemi nedá pro absenci lepšího zdravotnického systému příliš trasovat. Přetrvávající deště nahrávají také šíření dalších nemocí, jako jsou cholera či horečka dengue.

OSN: Při náletu na Jemen zemřelo sedm dětí a dvě ženy

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám