Lukašenkova soupeřka z voleb je v Litvě. Musela opustit Bělorusko

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
Aktualizováno 11. 8. 2020 13:05
Vůdkyně běloruské opozice Cichanouská oznámila, že se sama rozhodla k odjezdu ze země. Její emotivní videonahrávka zveřejněná na YouTube však naznačuje, že k takovému kroku byla donucena. Už předtím o tom informovala její spolupracovnice Volha Kavalkovová. Litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius ráno oznámil, že Cichanouská je v bezpečí v Litvě.
Cichanouská
Cichanouská | Foto: Reuters

Hlavní protikandidátka prezidenta Alexandra Lukašenka v nedělních volbách hlavy státu byla od pondělí pohřešována a panovaly obavy o její osud. Úřady popřely, že by političku vyvezly ven.

"Svjatlanu Cichanouskou vyvezly ze země běloruské úřady. Její odjezd umožnil propuštění šéfky jejího štábu Maryji Marozové, zatčené v předvečer voleb. Odjely společně," citoval předtím server tut.by na svém Twitteru Kavalkovovou, podle níž Cichanouská neměla jinou možnost. Poradkyně političky dodala, že "část týmu Svjatlany je dál držena jako rukojmí".

Cichanouská odmítla uznat volební komisí oznámené drtivé Lukašenkovo vítězství ve volbách, po čemž v zemi následovaly rozsáhlé protesty. Výsledek 80 procent hlasů pro prezidenta a jen 10 procent pro sebe označila za zfalšovaný a předala ústřední volební komisi protest. Ještě předtím v pondělí řekla, že v zemi zůstane, že je odhodlána ve svém úsilí pokračovat a že nevidí důvod, proč by měla být zatčena.

Na videonahrávce zveřejněné na YouTube uvedla, že si myslela, že "tato celá kampaň mě zocelila a dodala mi tolik síly k překonání čehokoli". "Ale asi jsem zůstala tou slabou ženou, jíž jsem byla na začátku. Přijala jsem pro sebe velmi těžké rozhodnutí. Přijala jsem ho naprosto samostatně a nemohli ho ovlivnit přátelé, rodina, štáb ani (manžel) Sjarhej," řekla Cichanouská. Sedmatřicetiletá učitelka Cichanouská se ve volbách rozhodla kandidovat místo svého manžela, vězněného opozičního blogera Sjarheje Cichanouského.

Běloruské úřady popřely, že by politička byla donucena k opuštění země. Sama Cichanouská sice řekla, že rozhodnutí přijala samostatně, ale možnost, že jej učinila na základě nějakého tlaku, nevyloučila. Ráz jejího vyjádření učiněného den poté, co chtěla v kampani rozhodně pokračovat, takové podezření jen posiluje.

Na sociálních sítích se v pondělí večer objevily informace, že od odpolední návštěvy ústřední volební komise není známo, kde se Cichanouská nachází. Sídlo komise navštívila, aby tam podala stížnost na volby. Pracovníci komise podle agentury RIA Novosti sdělili, že budovu normálně opustila.

Štáb Cichanouské nebyl v pondělí podle médií schopný sdělit, kde politička je. Linkevičius dnes řekl, že do Litvy přijela poté, co byla v Bělorusku zadržená. "Hlavní je, že je nyní v bezpečí, protože předtím byla v Bělorusku sedm hodin zadržována," uvedl litevský ministr podle agentury TASS ve státním rozhlase. Neupřesnil ale, jak Cichanouská přijela do Vilniusu, na jak dlouhou dobu a co tam hodlá dělat.

Kvůli podezření ze zmanipulování voleb vypukly v Bělorusku dosud nevídané protesty proti Lukašenkovi. Podle pozorovatelů v případě skutečné podpory autoritářského vůdce 80 procenty hlasujících voličů, při více než osmdesátiprocentní účasti, by byly nemyslitelné, a proto jsou také zásahy policie proti demonstrantům tak brutální.

Volby v Bělorusku: Falšování hlasů, únosy novinářů, tvrdé střety s policií

Volby v Bělorusku: Falšování hlasů, únosy novinářů, tvrdé střety s policií | Video: TUT.BY, NEXTA
 

Právě se děje

Další zprávy