Pouzdro nebo stojan? Startup Moft svou elegantní novinkou ukazuje, že základním příslušenstvím laptopu je obojí

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

MOFT SLEEVE indiegogo

Foto: Moft

Novinka od Moft je pouzdrem na laptop a stojanem v jednom

0Zobrazit komentáře

Pokud někdo přenáší laptop bez pouzdra, nemusí být těžké ho označit za „sadistického šílence“. Naopak mírně antisociální sklony by nebylo zcestné diagnostikovat u člověka, který takto vnímá uživatele nepoužívající se svým přenosným počítačem stojan. Dělá to totiž málokdo, už jen proto, že nosit s sebou stojan často odpovídá zatížení batohu či tašky dvěma laptopy místo jednoho. Americký startup Moft se ale snaží neodborné zacházení s psychickými chorobami ze společnosti vymýtit.

MacBooky jsou extrémně neergonomické počítače. Mnohé v souvislosti s podobným tvrzením napadnou klávesnice, mají ovšem ještě mnohem zásadnější problém, společný úplně všem laptopům – jsou moc malé. Když přenosný počítač postavíme na stůl, téměř jistě se budeme muset hrbit, abychom dostatečně viděli na displej. Řešení takového problému ovšem typicky vyžaduje nějakou jinou oběť ze strany uživatele.

To je jeden z důvodů, proč většina lidí zažije při práci s počítačem občasné nebo chronické bolesti zad a krku. Ideální pozice zahrnuje mít horní hranu displeje v rovině oči při vzpřímeném sezení a ohnuté paže v loktech pod úhlem 90°. Něco podobného je s laptopem pochopitelně zcela nemožné, znamená to tedy buď potřebu použít stojan a externí klávesnici, nebo externí monitor.

moft-3

Foto: Moft

Nový produkt od Moftu chce být mimo jiné skvěle přenosný

Oba případy znamenají, že z malého přenosného zařízení je rázem podstatně složitější záležitost, nemluvě o ergonomii práce na cestách. Kalifornský startup Moft určitě není zdaleka prvním, co se tento problém pokouší řešit, přichází ovšem s jedněmi z nejzajímavějších nápadů. Nenabízí přitom složité konstrukce, naopak si dosud vystačil s několika milimetry sklolaminátu a inspirací u origami.

Jednoduchost a užitečnost

Hlavním produktem firmy Moft (zkratka pro Mobile Office for Traveller) je naprosto minimalistický stojan pro laptop. Ten se ve formě blízké tlustší stránky papíru přilepí na spodní stranu zařízení a následně ho lze rozložit do dvou poloh, nabízejících sklon 15 nebo 25 stupňů. Rok a pár měsíců starý kus příslušenství se pak stal základem pro několik dalších.

Nejdříve přišla velice úspěšná alternativa pro telefony a tablety, následovaná menšími doplňky jako čistící hadřík použitelný jako obal nebo podložka pod myš s funkcí čistícího hadříku. Nedávno Moft představil mnohem vyšší verzi laptopového stojanu a nyní pokračuje pouzdrem, které má v sobě stojan rovnou zabudovaný. Opět se přitom vůbec nejedná o novou myšlenku – například pro iPad existuje podobného příslušenství celá řada.

Novinka, která na Indiegogo vybrala přes 400 tisíc dolarů a k prvním zákazníkům se má dostat ještě tento měsíc, kombinuje pouzdro na přenosný počítač, kapsu pro další maličkosti a stojan. V základu si přitom udržuje tloušťku sedmi milimetrů a váhu od 285 po 370 gramů podle velikosti kompatibilní se zařízeními mezi 11 a 16 palci. Při pohledu na design a fungování se až chce říct, že představuje naprosto banální myšlenku.

moft-carry-sleeve

Foto: Moft

Pouzdro na laptop od Moft kombinuje užitečnost se stylovostí

Jak ovšem říkají lidé z Moftu, v tom tkví jejich základní filosofie – snaží se totiž vytvářet chytré produkty s designem, který spíše dobře funguje, než aby na sebe zbytečně upozorňoval. Proto je zprvu minimalisticky působící pouzdro z veganské kůže opatřeno vnitřní přepážkou, elastickou neoprenovou kapsou, magnety a několika kousky sklolaminátu. Z nich se – opět po vzoru origami – jednoduše složí stojan nabízející dva sklony, 15 nebo 25 stupňů.

Ani v případě laptopů není Moft jedinou firmou, která se pouzdra na laptop snaží kombinovat se stojany – i jiná řešení dokazují důležitost designu dokonce v natolik základním příslušenství. Pouzdro od amerického startupu vyjde na 59 dolarů (zhruba 1 300 korun), ovšem zbývá ještě posledních pár dnů, kdy je dostupné za 44 dolarů (977 korun).

Diskuze (0)

Novinka

Anonym