Hlavní obsah

Putin slíbil, že pomůže Bělorusku zajistit bezpečnost, tvrdí Lukašenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Valdimir Putin prý slíbil Bělorusku pomoc se zajištěním bezpečnosti země, bude-li o to požádán. Podle státní agentury Belta to v sobotu uvedl běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Ten s Putinem hovořil v sobotu po telefonu.

Foto: Tatyana Zenkovich, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko (vlevo) se objímá s ruským protějškem Vladimirem Putinem (archivní snímek)

Článek

Lukašenko rovněž řekl, že jej znepokojují vojenská cvičení v sousedních zemích Polsku a Litvě, na něž pohlíží jako na zbrojení.

Lukašenko neupřesnil, jakou pomoc by Moskva Minsku konkrétně poskytla. Řekl však, že obě země mají dohodu o vojenské spolupráci v rámci smlouvy o Svazovém státu Ruska a Běloruska, kterou uzavřely před 20 lety.

„Toto jsou momenty, na něž se tato dohoda vztahuje,” řekl Lukašenko při poradě na ministerstvu obrany.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Demonstrace v Bělorusku

Lukašenko zároveň prohlásil, že země nepotřebuje žádné vnější mediátory. Do této pozice se přitom již dříve nabídlo Polsko či pobaltské státy.

Nové večerní Lukašenkovo vyjádření Kreml zatím nekomentoval.

Prohlášení Lukašenko učinil jen několik hodin poté, co s Putinem telefonoval ohledně situace ve své zemi, kterou již týden zmítají protesty proti výsledkům prezidentských voleb, jež demonstranti považují za zfalšované.

Lukašenkova mladičká favoritka vybídla k ukončení násilí

Evropa

Záměr obrátit se na ruského prezidenta Lukašenko vysvětlil tím, že dění v Bělorusku se podle něho týká celého postsovětského prostoru a představuje nebezpečí přesahující hranice jedné země. Lukašenko vyjádřil obavy před vnější agresí. Už v pátek řekl, že do Běloruska v souvislosti s demonstracemi přijeli lidé z Polska, Nizozemska a Ukrajiny, stejně jako podporovatelé ruského opozičního představitele Alexeje Navalného.

V zemi i v sobotu demonstrovaly tisíce lidí. V běloruské metropoli Minsku se tisíce lidí přišly rozloučit s Aljaksandrem Tarajkouským, který zemřel v pondělí při zásahu policie proti protestujícím.

Lukašenko s Putinem se shodli na nutnosti rychlého řešení současné krize

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám