Mladší bratr amerického prezidenta Trumpa Robert zemřel. Bylo mu 71 let

Americký prezident Donald Trump oznámil, že v sobotu večer zemřel jeho mladší bratr Robert. Podle agentury Reuters bylo zesnulému podnikateli 71 let. Robert Trump byl v poslední době opakovaně hospitalizován, prezident jej v pátek navštívil v newyorské nemocnici. Podrobnosti o jeho zdravotních problémech Bílý dům nezveřejnil.

Tento článek je více než rok starý.

Washington (Aktualizováno: 11:03 16. 8. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Trump se svým bratrem Donaldem

Robert Trump byl nejmladším z bratrské trojice | Foto: Diane Bondaress | Zdroj: ČTK / AP

„S těžkým srdcem sdílím zprávu, že můj skvělý bratr Robert umřel poklidnou smrtí. Nebyl to jen můj bratr, byl to můj nejlepší přítel. Bude mi velmi chybět, ale znovu se shledáme. Jeho památka zůstane v mém srdci navždy živá. Roberte, miluji tě. Odpočívej v pokoji,“ uvedl americký prezident v prohlášení.

Podle mluvčího Bílého domu se prezident navzdory nabitému programu v nadcházejících dnech zúčastní pohřbu svého bratra. Kdy se bude ceremonie konat, ale zatím není jasné.

Robert Trump byl nejmladším z bratrské trojice, z níž už zůstává naživu pouze současná americká hlava státu. Agentura AP uvádí, že blízký vztah Roberta s jeho starším sourozencem přetrvával i po nástupu Donalda do Bílého domu, ačkoli měli dva muži „nápadně rozdílné povahy“. Oba však byli podnikatelé a oba se mimo jiné věnovali realitním projektům.

Podle deníku The New York Times se prezidentův bratr v posledních měsících potýkal se zdravotními problémy. Hospitalizován byl už v červnu a údajně tehdy strávil několik dní na jednotce intenzivní péče. Během stejného měsíce za rodinu Trumpových podal žalobu u newyorského soudu ve snaze zabránit vydání knihy prezidentovy neteře Mary Trumpové, dcery nejstaršího z tří bratrů Freda Trumpa.

Trump zváží udělení milosti Snowdenovi. V minulosti ho označil za ‚špióna, který by měl být popraven‘

Číst článek

V pátek americká média informovala, že Robert je znovu v nemocnici. Prezident novinářům řekl, že jeho bratr „zažívá těžké časy“ a následně se jej vydal do nemocnice New York-Presbyterian Hospital navštívit. Nejmenovaný zdroj obeznámený se situací sdělil Reuters, že Robert bral léky snižující srážlivost krve.

Robert Trump se teprve letos v březnu oženil se svou dlouholetou partnerkou Ann Marie Pallanovou, někdejší sekretářkou společnosti Trump Organization. Se svou první ženou Blaine se rozvedl v roce 2009. Vlastní děti Robert Trump neměl, adoptoval ale Blainina syna z prvního manželství.

Ke smrti svého strýce se vyjádřili také prezidentovi děti Eric a Ivanka. „Robert Trump byl neuvěřitelný muž - silný, laskavý a loajální do morku kostí. Kdokoli se s ním setkal, okamžitě pocítil jeho vřelost. Celé naší rodině bude velmi chybět,“ uvedl na twitteru Eric Trump. „Strýčku Roberte, milujeme tě. Jsi v našich srdcích a modlitbách, vždy,“ napsala na sociální síti Ivanka Trumpová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme