Úvod > Aktuality > Skanzen v Kouřimi rozveselí dožínky
Kultura

Skanzen v Kouřimi rozveselí dožínky

  • Vydáno16. srpna 2023
Vypravte se na výlet časem do 19. století na dožínky, slavnost po ukončení žní, které se také říkalo a říká obžínky, dožatá, obvazná, ožinek nebo požnivky… Čeká vás dožínkový průvod, bednáři, švec, kovář, uvidíte zpracování lnu, dozvíte se o konopí, bude se péct chleba a vyrábět ozdoby na dožínkový věnec. Folklorní akce se koná již tuto sobotu.
Dožínky KouřimV sobotu 19. srpna 2023 se v Muzeu lidových staveb v Kouřimi koná od 10:00 do 18:00 letního národopisný pořad Dožínky 2023. Vyzkoušíte si sečení obilí, vázání snopů, uvidíte ukázku fungování hrsťové sekačky, prohlédnete si stroje a nářadí pro žňovou seč, pluhy...

V 11:00, 14:00 a 16:00 hodin, projde skanzenem dožínkový průvod. U sochy sv. Donáta se ženci pomodlí ke svému patronovi, bude se zpívat, nejkrásnější žnečka předá rychtáři dožínkový věnec.

Dožínky v KouřimiV 10:30, 12:30, 15:00 a 17:00 hodin proběhne pořad Venkovská škola v minulosti – vyprávění o podobě školní výuky na venkově v minulých staletích. V 11:30, 13:30 a 16:00 bude (též ve školní třídě) Adama Votruba vyprávět o lidové písni na Kouřimsku, přijďte si zazpívat. V 17 hodin se můžete těšit na výuku lidových tanců.

V tradiční domácí peci bude zatopeno – proběhne pečení chlebánků a buchet, vše bude možné také ochutnat. Nebude chybět ani tkaní na stavu a předení na kolovratu nebo výroba slaměných ozdob na dožínkové věnce. Dále se můžete těšit na vyprávění o lidových obyčejích v době vrcholícího a pozdního léta, ukázku sečení obilí a vázání snopů i poznávání různých druhů obilí.

Kulinářské cestování po Česku
Dožínky ve skanzenu v Kouřimi

17. 8.
Dožínky ve skanzenu v Kouřimi

Vypravte se s námi do 19. století na slavnost po ukončení žní. Čeká vás dožínkový průvod, uvidíte a vyzkoušíte si řadu řemesel, poučíte se o obilí, budeme péct chleba a vyrábět ozdoby na dožínkový věnec... Kdo vydrží do podvečera, může se těšit na výuku lidového tance.

Muzeum lidových staveb Kouřim

Muzeum lidových staveb Kouřim

Muzeum lidových staveb shromažďuje stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech. Nabízí tak přímé srovnání různých regionálních typů lidové architektury z období od 17. do 19. století. V průběhu roku se ve skanzenu konají rozmanité národopisné pořady.

Další aktuality

Vydejte se na pochod Krajinou barona Ringhoffera

Patříte mezi příznivce turistiky nebo cyklistiky a hledáte tip na výlet? Vydejte se v sobotu 20. dubna na další ročník turistického pochodu Krajinou barona Ringhoffera ve Velkých Popovicích a okolí s celodenním programem.
Středočeský kraj | Letní sporty

Vychutnejte si vepřové hody v pivovaru Velké Popovice

Chcete zažít atmosféru tradiční vesnické zabijačky? Vydejte se na výlet do minulosti – do doby, kdy k jaru na venkově neodmyslitelně patřila zabijačka, jak ji známe z idylických obrázků Josefa Lady. Jedinečnou příležitost připomenout si autentickou atmosféru, vůně a chutě nabídnou vepřové hody, které se konají v sobotu 20. dubna od 10 do 16 hodin v Pivovaru Velké Popovice nedaleko Prahy.
Středočeský kraj | Gurmánská turistika

Hrady kolem Berounky: vyberete si výlet po souši nebo po vodě?

Berounka je řeka pro pohodáře, kteří nikam nespěchají. Snadno se s ní vypořádají i začátečníci, navíc většinu trasy poplujete nádhernou přírodou, kde civilizace zůstane daleko za vámi. A hlavně: téměř za každou zatáčkou čeká tábořiště a někde v okolí se dozajista skrývá zajímavá památka. K nim se pohodlně dostanou i ti, kteří zvolí pohyb po souši či na kole.
Středočeský kraj | Letní sporty

Zábavní areály a farmy: z Prahy vám bude stačit necelá hodina...

…a jste tam a dál už se můžete jen bavit a hrát si – sami nebo s dětmi, to záleží jen na vás. A samozřejmě na výběru místa, protože někde jsou zkrátka děti na prvním místě. Počítejte každopádně s tím, že na většině míst strávíte celý den a čas vám uteče tak rychle, že tomu sami nebudete věřit.
Středočeský kraj | Zážitky

Užijte si Saunafest v Aquapalace Praha

Kvalifikace Mistrovství České republiky v saunových ceremoniálech, účinkující a hosté z desítky zemí světa, saunové divadlo, freestyle s ručníky i oblíbené metličkování – vše nabídne očekávaný festival zážitkového saunování SaunaFest 2024. Akce proběhne od 11. do 14. dubna v největším Saunovém světě Aquapalace Praha!
Středočeský kraj | Životní styl

Pomozte vyčistit řeku Sázavu

Dobrovolníci se od 12. do 14. dubna 2024 vydají opět k řece Sázavě, aby před nadcházející turistickou sezonou vyčistili její břehy. Tradiční jarní úklid známý jako Čistá řeka Sázava se uskuteční už podevatenácté. Na asi 90kilometrový úsek z Kácova do Pikovic, který se uklízí v režii Posázaví o.p.s., nastoupí party dobrovolníků a odpad, který nasbírají, budou nákladní auta odvážet na skládku.
Středočeský kraj | Příroda

Zámek Kačina bude mít bránu dokořán

V sobotu 13. dubna 2024 se zámek Kačina opět připojí k celostátní akci Brány památek dokořán, do níž se každoročně zapojuje řada památkových objektů na území celé České republiky. Na vybraných památkách jsou pro návštěvníky připraveny speciální výstavy, koncerty a prohlídky. Nejinak je tomu v případě Kačiny, naší nejvýznamnější klasicistní stavby, kde proběhnou dvě netradiční prohlídky!
Středočeský kraj | Památky

Skalní hrad Drábské světničky zůstává i nadále uzavřený

Letos se jako i v minulých letech turistům neotevře skalní hrad Drábské světničky u Mnichova Hradiště ve Středočeském kraji. Lesy České republiky zde chystají velkou rekonstrukci, která má zajistit ochranu památky tak, aby nedocházelo k poškozování skal lidskou nohou.
Středočeský kraj | Památky