Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Co čeká školáky od 1. září? Plaga promluvil o zavírání škol, jídelnách i družinách

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
18. srpna 2020
10:08

Ministr školství Robert Plaga (ANO) dnes společně s vládním kolegou Adamem Vojtěchem (za ANO) a hlavní hygieničkou ČR Jarmilou Rážovou představil manuály k fungování škol při epidemii koronaviru v novém školním roce. Co čeká žáky od 1. září?

Školy začnou výuku 1. září v běžném provozu se zvýšenými hygienickými opatřeními, která se budou řídit mj. podle semaforu rizika nákazy covidem v ČR. Kromě hygienických doporučení k ochraně proti covidu-19 materiál pro školy obsahuje také návod k organizaci distanční výuky v případě uzavření škol či tříd.

Rodiče v Praze a Frýdku do školy nesmí

Ministerstvo zdravotnictví podle Plagy doplnilo svůj systém pro označování rizika nákazy v okresech o takzvaný semafor pro školy. V současnosti jsou podle mapy ministerstva všechny regiony s výjimkou Prahy a Frýdku-Místku v nejnižším, tedy nulovém stupni rizika, ve kterém budou moct fungovat ve standardním režimu. Hlavní město s Frýdeckem-Místeckem jsou ve stupni prvním, tedy zeleném, kdy by se měl omezit do školy vstup cizím lidem a schůzky s rodiči by se měly konat on-line.

Horší žlutý stupeň by měl vést k omezení aktivit mimo standardní organizaci školy a minimalizaci potkávání klientů v čekárnách školských poraden a červená by podle Vojtěcha mohla vést k výraznějšímu omezení provozu školy a přechodu na distanční vzdělávání.

Video  Vojtěch o rouškách ve školách, otevření škol 1. září, hygieně a dalších opatřeních  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Při zahájení školního roku se od dětí nebude vyžadovat prohlášení o bezinfekčnosti, které bylo podmínkou návratu do škol v květnu a červnu. Na rozdíl od jara ministerstvo školství s epidemiology nestanovilo nyní ani žádná pravidla pro omezení počtu žáků ve třídách, mohou se tedy sejít celé. Konkrétní podmínky provozu a vnitřního režimu škol mají stanovit ředitelé.

Kdy se školy uzavřou?

Školy by se zřejmě mohly uzavřít v případě označení některého okresu červeným, tedy nejvyšším stupněm rizika nákazy koronavirem, uvedl na tiskovce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Ministerstvo zdravotnictví podle šéfa resortu školství Roberta Plagy (ANO) doplnilo svůj systém pro označování rizika nákazy v okresech o tzv. semafor pro školy. V současnosti jsou podle mapy ministerstva všechny regiony s výjimkou Prahy a Frýdku-Místku v nejnižším, tedy nulovém stupni rizika, ve kterém budou moct fungovat ve standardním režimu.

Při nákaze jednoho žáka nebude podle hygieničky Jarmily Rážové nutné zavřít celou školu. Krajská hygiena individuálně posoudí kontakty a jejich riziko. 

Rážová k nakaženým: Roušky noste i doma!

Důležité je podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové vyhodnotit, jak dlouhý a intenzivní byl kontakt s ostatními ze školy. Poté se nařídí desetidenní karanténa. Můžou to být podle Rážové například čtyři další děti či také pouze jeden.

Aby se nákaza nerozšířila mezi členy rodiny a od nich dál, měli by lidé s nařízenou karanténou dodržovat speciální opatření. A to podle Rážové nejen, co se týče osob ze školského prostředí. Zmínila dezinfikování toalety, nádobí, omezit vzájemný kontakt a nosit roušky i doma. „Ani v rodinném prostředí není dobré sdílet hrnky, brčka a další,“ uvedla. 

Školní jídelny v provozu

Podle Vojtěcha bude pro provoz škol od září zásadní hygiena. Bude se dbát na mytí rukou, dezinfekci, správné smrkání nebo úklid a větrání místností. Školy by měly podle ministra zdravotnictví omezit akce, kde se míchají třídy. Hygienikům to umožní nedávat do karantény velké skupiny dětí.

Za přísných hygienických podmínek budou moct fungovat i školní jídelny. Žáci z různých tříd by se v nich ale měli potkávat co nejméně. Jídelny proto mohou obědy vydávat delší dobu, nebo mohou vymezit části místnosti pro jednotlivé třídy. Zakázáno bude samoobslužné odebírání příborů, nápojů, polévek či salátů.

Jak s družinami a výlety?

Fungování školních družin od září bude na rozhodnutí ředitelů. Podle doporučení hygieny by se v nich neměly setkávat různé třídy, podotkl ministr školství Robert Plaga (ANO).

Školy v přírodě a školní výlety nebudou v nadcházejícím školním roce plošně zakázány, školy je mohou organizovat. Jejich konání bude záviset na aktuální epidemiologické situaci, řekl dnes Plaga.

Ministerstvo v manuálu upozornilo, že epidemiologická situace v době plánování a objednání akce může být rozdílná než situace v době konání akce. Na školy v přírodě podle dřívějších údajů Asociace dětské rekreace jezdí ročně zhruba 200.000 dětí.

Vojtěch: Ne všichni učitelé jsou v riziku

Ze strany školských odborů se také volalo po tom, aby učitelé mohli sami uvážit, zda chtějí či nechtějí vyučovat. V případě obav o své zdraví by podle představ odborářů mohli přejít na výkuku na dálku. S takovou možností ale ministerstvo nepočítá.

„Pokud učitel patří do rizikové skupiny, tak primárně by měl používat ochranné prostředky - roušku, respirátor,“ zmínil ministr školství Robert Plaga. Nabídl také možnost, kterou prý využívají v zahraničí, tedy větší rozestupy. Ministr zdravotnictví upozornil, že už neplatí, že by byli v rizikové skupině všichni lidé nad 65 let, jak si odborníci původně mysleli, ale zejména lidí s jinými vážnými nemocemi či například vysokou obezitou.

Celý manuál školám nabízí kromě povinností i několik doporučení. Mezi nimi třeba to, že školní družiny by se měly plnit dětmi ze stejných rozčníků, aby se žáci nepromíchali.

„Pokud dítě smrká, má používat jednorázový kapesník a pak ho vyhodit,“ uvedl jako příklad jedno z doporučení pro školy na tiskové konferenci ministerstva školství ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Velmi důrazně zmiňuje manuál pravidelné větrání prostor. To je podle ministra velmi důležité. Pokud by děti ve třídách nosili roušky, mohlo by to na prvním stupni mít negativní vliv na kvalitu výuky, míní Vojtěch.

Maximilian ( 18. srpna 2020 20:56 )

Pokud virus nepojde,bude to ve školách průšvih,učitele nejsou schopni cokoli
Respektovat,ani oddělení prvního a druhého stupně,zažili jsme to v době žloutenky ve škole, prostě to nejsou schopni pobrat , natož tohle,to je utopie

hasickajana ( 18. srpna 2020 20:11 )

ministr školství - a v televizi právě prohlásil, že "hygienické standarty"...

tak pak je to u mě leda buran

muccy ( 18. srpna 2020 16:26 )

Bože, jak něco takového může dělat ministra... Od března do prázdnin podělal, co se dá a teď bude škodit dále.... Ale koryta se bude držet, dokud ho Babiš podrží... za takovou odvedenou práci by byl v soukromém sektoru nepoužitelný a nevydělal by si ani na slanou vodu... že je svým postavením pan "někdo"? Ale prd, je to akorát pořádný v.ů.l.

krapotkin ( 18. srpna 2020 15:20 )

Oni na svých postech nesedí proto, aby udělali něco pro lidi, ale aby za každé hnutí pr**lí brali nekřesťanské prachy. A sebevědomí by mohli při své drzosti rozdávat těm chytrým, kteří se na podobné posty necpou.

verca21 ( 18. srpna 2020 14:33 )

No to jsem se nasmála. Už vidím ty hordy puberťáků, jak dodržují sociální distanc Byl vůbec pan ministr někdy ve školní jídelně ??? No chudáci kuchařky, jak to tam budou třídit, aby se tam děcka nepotkávali ??? Na to aby si objednali bezpečnostní komando, které by je tam zpacifikovalo. To je fakt nereálné

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa