eRouška 2.0 je k dispozici ke stažení pro Android i iOS aktualizováno

eRouška 2.0 je k dispozici ke stažení pro Android i iOS [aktualizováno]
2020-09-17T20:20:28+02:00
• 17. 9. 2020

Zdroj: eRouška

4

Aktualizováno 17. 9.

Přibližně před měsícem došlo na představení druhé verze aplikace eRouška, která je tentokrát postavená na API od společností Google a Apple. Pracuje na jiném principu a více chrání soukromí uživatelů. Nová verze je již nyní k dispozici v obchodech s aplikacemi pro obě platformy.

logo-app eRouška – součást chytré karantény Ministerstvo zdravotnictví České republiky Zdarma ANDROID logo-app eRouška Ministerstvo zdravotnictví České republiky Zdarma iOS
  • Když jste nakaženého potkali
    • Když s eRouškou potkáte dalšího uživatele, u kterého se později prokáže onemocnění Covid-19, tak vám aplikace zobrazí anonymní upozornění na možné riziko nákazy koronavirem a doporučí vám další postup. Třeba jste jen delší dobu seděli u vedlejšího stolu v restauraci, ale vůbec se neznáte. Bez eRoušky by vás nebylo možné varovat.
  • Když se nakazíte vy
    • Pokud u vás test prokáže nákazu Covid-19, hygienik vám po telefonátu zašle v SMS unikátní kód, kterým umožníte odeslání svých anonymních identifikátorů (klíčů) do eRoušek ostatních uživatelů. V každé z nich algoritmus vyhodnotí, jestli vaše vzájemné setkání bylo rizikové. Pokud ano, zobrazí se jim varovná notifikace. Díky tomu je možné na riziko upozornit uživatele, které osobně neznáte, jen jste s nimi třeba jeli autobusem. A ti tak mohou chránit svou rodinu a okolí.

Původní článek 19. 8.

Se začátkem pandemie se hledalo chytré řešení, jak vystopovat kontakty, kteří by mohli být nakaženi virovým onemocněním COVID-19. Vznikla aplikaci eRouška, která využívá možnosti smartphonu a zaznamenává data, která napomáhají ve vystopování kontaktů. Dost se zde řeší ochrana soukromých dat, aby nedošlo ke zneužití. Nyní jsme se dočkali oznámení, že se pracuje na verzi 2.0. Ta přinese značné vylepšení.

eRouška 2.0

Původní aplikace vznikla díky dobrovolníkům z platformy Covid19CZ pod záštitou Ministerstva zdravotnictví České republiky. Dnes aplikaci spravuje Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Národní agenturou pro komunikační a informační technologie. Verze 2.0, na které se nyní pracuje, přinese značné vylepšení, jelikož bude využívat nové protokoly společností Apple a Google, které se dohodly na spolupráci v této oblasti.

Screenshot 1074x381x

Dojde ke změně fungování celé aplikace. Již nebude zaznamenávat v sobě, s kým mohl být uživatel v kontaktu. V podstatě se vše bude vyhodnocovat na serveru, odkud dostanete informaci, jestli jste mohli být v kontaktu s nakaženým.

„Doteď aplikace sbírala údaje o telefonech, které uživatel potkal (to znamená ten hash), uživatel ty kontakty v aplikaci viděl a když byl pozitivně testován, mohl je poslat hygienické stanici. To se mění. Aplikace bude fungovat decentralizovaně. Uživatel si ji nainstaluje a uvidí jen informační část o COVID-19, například o přírůstcích nakažených a podobně. Když bude uživatel pozitivně testovaný, zavolá mu hygienická stanice a hygienici se ho zeptají, jestli používá eRoušku. Pokud ano, vygenerují uživateli unikátní kód, který mu pošlou přes SMS. Když jej zadá do aplikace (chystáme i funkci, aby se sám z SMS vyplnil), bude v eRoušce jasné, že je hygieniky potvrzeno, že byl pozitivně testován. Všechny ostatní eRoušky si pak na serveru vyhodnotí, zda se s dotyčnou pozitivní eRouškou potkaly, a na ty, které s ní byly v kontaktu, odejde varování. To bude obsahovat informaci, že se dotyčný mohl potkat s nakaženým a instrukce, jak má dále postupovat,“ uvádí Vladimír Dzurilla pro server Lupa.cz

Navíc aplikace bude kompatibilní s dalšími podobnými projekty využívajících nového API od Googlu a Applu. Nová verze je dost podstatná pro majitele iOS zařízení, jelikož původní verze neumí fungovat na pozadí. Je nutné mít ale minimálně iOS 13.5, kde je dostupné kýžené API. V případě Androidu se nabízí pro všechny majitele smartphonů minimálně s Androidem 6. Google provedl aktualizaci skrze Google Play služby.

Novinky v eRouška 2.0

  • Bezproblémové fungování na iPhonech
  • Komunikace s trasovacími aplikacemi v rámci EU
  • Vyšší ochrana osobních údajů
  • Informační servis ke Covid-19

Nová verze by měla být spuštěna 1. září, přičemž máme očekávat národní kampaň za co největší rozšíření této aplikace. Data uživatelů z původní aplikace budou centrálně smazána. Další informace budou k dispozici v následující době.

logo-app eRouška – součást chytré karantény Ministerstvo zdravotnictví České republiky Zdarma ANDROID logo-app eRouška Ministerstvo zdravotnictví České republiky Zdarma iOS

Zdroje: lupa.cz, erouska.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Zkusil jsem to, ale když ťuknu na zapnout, tak se aplikace ukončí a asi zapnutá není. Když ji spustím znova, zase mi nabízí aktivaci.

Erik Bezeréti

17. 9. 2020, 23:04

Nainstalováno, dám tomu šanci.

Jiří Král

21. 8. 2020, 8:42

Chtěl bych upozornit na chybu v nadpisu seznamu změn „novinky v eRouČka“

Přemysl Vaculík

VIP 21. 8. 2020, 9:29

Díky, opraveno.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat