Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bayern díky Gnabrymu zničil pohádku Lyonu. Ve finále Ligy mistrů si zahraje s Neymarovým PSG

Bayern Mnichov porazil v semifinále Ligy mistrů Lyon foto: ČTK

Lisabon - Fotbalisté Bayernu Mnichov ve druhém semifinále Ligy mistrů v Lisabonu porazili Lyon 3:0 a v nedělním finále si o prestižní trofej zahrají s dalším francouzským protivníkem Paris St. Germain. Dva góly vstřelil v úvodním poločase Serge Gnabry, po změně stran se ještě trefil Robert Lewandowski.
  22:55

Bavorský gigant vyhrál i desáté utkání v tomto ročníku elitní soutěže a postoupil do finále poprvé od roku 2013, kdy Ligu mistrů popáté vyhrál. Předchozích triumfů Bayern dosáhl v letech 1974, 1975, 1976 a 2001.

Vyřazení Lyonu znamená, že pražská Slavia vstoupí do zářijové kvalifikace LM až v závěrečném čtvrtém předkole. Kdyby Olympique tento ročník vyhrál, začali by čeští šampioni už ve třetím předkole.

Bayern Mnichov porazil v semifinále Ligy mistrů Lyon
Bayern Mnichov porazil v semifinále Ligy mistrů Lyon

Chvíli poté už udeřil mnichovský tým. Gnabry obešel několik bránících hráčů a přesnou střelou v 18. minutě poprvé překonal brankáře Lopese, který do té doby měl práci jen s nepovedenou Goretzkovou ránou.Favorizovaný Bayern, který ve čtvrtfinále rozstřílel Barcelonu 8:2, v úvodu nečekaně přenechal iniciativu i šance Lyonu. Kapitán Depay však po úniku zamířil do boční sítě a Toko Ekambi po individuální akci trefil tyčku.

Semifinále fotbalové Ligy mistrů v Lisabonu:

Olympique Lyon - Bayern Mnichov 0:3 (0:2)

Branky: 18. a 33. Gnabry, 88. Lewandowski. Rozhodčí: Mateu Lahoz - Cebrián Devís, Del Palomar - Hernández (video, všichni Šp.). ŽK: Marcelo, Marcal, Mendes (všichni Lyon). Bez diváků.

Sestavy:

Lyon: Lopes - Denayer, Marcelo, Marcal (73. Cherki) - Dubois (67. Tete), Caqueret, Bruno Guimaraes (46. Mendes), Aouar, Cornet - Depay (58. Dembélé), Toko Ekambi (67. Reine-Adélaide). Trenér: Garcia.

Bayern: Neuer - Kimmich, Boateng (46. Süle), Alaba, Davies - Thiago (82. Tolisso), Goretzka (82. Pavard) - Perišič (63. Coman), Müller, Gnabry (75. Coutinho) - Lewandowski. Trenér: Flick.

Po vedoucím gólu získal Bayern jasnou převahu a ve 33. minutě vedení navýšil. Po Perišičově přihrávce v ideální pozici selhal Lewandowski, ale zaváhání nejlepšího kanonýra soutěže napravil Gnabry snadnou dorážkou. Německý křídelník si polepšil na devět branek v ročníku LM.

Na začátku druhé půle Perišičovu střelu zlikvidoval Lopes, jeho gólmanský protějšek Neuer zase v 58. minutě ve velké příležitosti vychytal Toka Ekambiho. Střídající Coutinho pak vstřelil Lyonu další branku, která však neplatila kvůli ofsajdu.

Bayern se třetího gólu přece jen dočkal, protože v 88. minutě Lewandowski uzavřel skóre přesnou hlavičkou. Polský kanonýr zaznamenal 15. branku v sezoně Ligy mistrů a dva zásahy mu chybějí k vyrovnání rekordu Cristiana Ronalda z ročníku 2013/14.

Mnichovští zvítězili ve 20. soutěžním zápase po sobě a po triumfech v německé lize a domácím poháru mají na dosah prestižní „treble“.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!