Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Výroba aut klesla od začátku roku o 30 procent. Pokles kvůli koronakrizi pokračoval i v létě

Ekonomika

  14:09
Praha - Výroba osobních aut v Česku se od ledna do července meziročně propadla o 29,7 procenta na 586 333 vozů. Největší Škoda zaznamenala pokles o 23,7 procenta na 390 933 aut. I v létě tak pokračoval pokles způsobený koronavirovou krizí. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu (SAP).
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: AP Photo

Výroba v samotném červenci klesla o pět procent a byla ovlivněna letními dovolenými. Například v továrně TPCA byla v letošním roce vyhlášena v červenci, zatímco v roce 2019 až v srpnu, Škoda Auto pak dovolené rozprostřela rovnoměrně mezi oba prázdninové měsíce. Za celý letošní rok počítá sdružení automobilek s minimálně pětinovým poklesem produkce.

Poslední model Octavie není podle zaměstnanců Škody připravený k výrobě. Problémy způsobuje software

„Nadále pozorujeme značně rozkolísaný vývoj v automobilovém průmyslu. Samotný červenec můžeme vzhledem k pětiprocentnímu meziročnímu poklesu produkce osobních vozů hodnotit pozitivně, do statistiky ale nyní kromě situace na trhu promlouvají rozdílné termíny letních dovolených letos a vloni. Celkový obrázek o dalším vývoji a zájmu zákazníků si budeme moci udělat po třetím čtvrtletí, nadále ale počítáme s minimálně pětinovým poklesem na konci tohoto roku,“ uvedl prezident sdružení Bohdan Wojnar.

K postupnému snižování poklesu výroby způsobeného pandemií koronaviru přispěl u Škody Auto v porovnání s předchozími měsíci nárůst její produkce v červenci, kdy automobilka vyrobila 53 353 vozidel, tedy o čtvrtinu víc než loni. Nošovický Huyndai vyrobil letos do konce července 114 740 automobilů, což je pokles o 39 procent, v TPCA produkce klesla o 40 procent na 80 660 automobilů.

Bude nutná pomoc státu

Podle Wojnara se automobilky neobejdou bez pomoci státu, která by v případě automobilového průmyslu měla výrazný multiplikační efekt pro další odvětví. „Pevně věřím, že vláda podpoří firmy jednak v oblasti zaměstnanosti formou prodloužení programy Antivirus do doby zavedení systémového kurzarbeitu a zároveň zavede další opatření pro podporu konkurenceschopnosti českých firem, jako například zavedení zrychlených odpisů, přímých investic do technologií, infrastruktury, vědy a výzkumu a vzdělávání,“ dodal.

Největší tržby měla v roce 2019 Škoda Auto. Předstihla EPH a ČEZ

Výroba autobusů nadále dohání ztrátu způsobenou pandemií koronaviru. Za sedm měsíců zaznamenala pokles o osm procent na 2728 vozidel. Jen v červenci bylo vyrobeno 497 autobusů, tedy o 11,7 procenta více než loni. Vysokomýtské Iveco vyrobilo 2473 autobusů, což je meziroční pokles o 7,6 procenta.

Jediný výrobce motocyklů, týnecká Jawa, vyrobil letos 278 motocyklů. Ve srovnání s předchozím rokem to představuje pokles o 69,9 procenta.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!