Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Po koupání opláchněte oči pitnou vodou. Delší pobyt v moři oči podráždí

Zdraví

  6:30
Slzy jsou pro oči nezbytné, jsou pro ně jakýmsi mazadlem. A také první pomocí, když do oka spadne nějaké smítko. Proto možná člověka napadne, že dívat se pod vodou při potápění je pro oči přirozené. Zvláště pokud člověk vyrazí na dovolenou k moři. To je přece také slané. Jenže nepříjemnosti hrozí i při koupání v moři.

Pod vodou je lepší oči chránit plaveckými brýlemi foto: Shutterstock

„Delší styk očí se slanou vodou je může podráždit. Navíc se do nich mohou dostat jemná písečná zrnka,“ varuje primářka pražské Oční kliniky DuoVize Lucie Valešová.

Případným komplikacím předejdete používáním plaveckých brýlí. Velmi důležité je, aby brýle byly těsné a bránily zamlžování. „Pokud se budete potápět bez brýlí, oči si poté alespoň vypláchněte čistou vodou anebo použijte umělé slzy,“ radí Lucie Valešová.

Alergický zánět očí

Velký pozor je nutné ale dávat i při koupání ve sladké vodě. „Problémy může způsobit kvalita vody a přítomnost nežádoucích mikroorganismů, jako jsou sinice. Toxické látky v nich obsažené mohou vyvolávat alergické projevy na kůži a zároveň alergický zánět očí. Tento zánět se projevuje jednak svěděním a pálením očí, někdy i zarudnutím očí se zvýšenou sekrecí,“ říká Lucie Valešová. „Koupání a plavání ve znečištěné vodě je rizikové zejména kvůli zánětům spojivky, v horším případě i zánětům rohovky, jejichž léčba bývá komplikovaná a dlouhodobá,“ dodává.

Pozánětlivá jizva pak může na rohovce způsobit trvalé snížení zrakové ostrosti. V ohrožení jsou především oči, které mají poškozenou nebo nekvalitní vrchní vrstvu rohovky – epitel. Jsou to zejména oči lidí léčících se s chronickými záněty spojivek či víček, nebo oči lidí, kteří nosí kontaktní čočky.

Zánět spojivek pokazí léto

Stejně ošklivě může pokazit léto klasický zánět spojivek. Postihuje oční sliznice, jež přecházejí z okraje vnitřní strany očního víčka na bílou viditelnou část oční bulvy až k okraji rohovky. „Příčiny bývají různé – infekční zánět nejčastěji způsobují bakterie a viry; neinfekční zánět je většinou alergickou reakcí spojivek na kontaktní čočky či různé alergeny. Zánět se mnohdy objevuje v souvislosti se sennou rýmou a atopickou dermatitidou. Záněty spojivek mohou vyvolat také různé vnější podněty – kouř, chlorovaná voda v bazénu, cizí tělesa v oku, ultrafialové záření či syndrom suchého oka, při němž spojivka není dostatečně chráněna slzným filmem,“ vysvětluje primářka. Právě tyto rizikové faktory jsou v létě časté.

Hlavním příznakem zánětu spojivek je slzení, pálení a zarudnutí očí, pocit písku v očích, často se přidává hnisavý výtok. Zánět může být provázen otokem a pocitem nepohodlí. Obvykle postihuje obě oči, avšak objevuje se také jen na jednom oku. Začervenání oka nemusí být jen příznakem zánětu spojivek, ale také mnohem závažnějších očních chorob. „Proto ,banální‘ zánět spojivek nepodceňujte a problémy konzultujte se svým očním lékařem. Léčba zánětu spojivek souvisí s jeho příčinou, proto je důležitá přesná diagnóza,“ uzavírá Lucie Valešová.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...