Recenze OnePlus Nord: Čím zaujme seveřan mířící do střední třídy?

recenze OnePlus Nord

Když čínská společnost OnePlus ukázala světu modely 8 a 8 Pro, způsobila u svých fanoušků (ke kterým se bez mučení zařadím) smíšené pocity. Vyrobila sice špičkové mobily, ale společně s nimi v podstatě smazala nálepku firmy, která dělá rozumně výkonné telefony za rozumnou cenu. Firma sklouzla na úroveň „klasických“ výrobců a dřívější revolucionářský dojem se vytratil. Naštěstí se ukázalo, že to byla jen polovina letošního plánu, neboť OnePlus po několika letech představilo také mobil střední střídy. A ten se do zajetých kolejí alespoň částečně vrací. Bavíme se tady o telefonu OnePlus Nord, který cenou i výbavou atakuje vody nadprůměrných mobilů. Telefon je to v mnoha ohledech skvělý, nutné ústupky při vývoji se na něm ovšem v několika aspektech nevyhnutelně podepsaly. Pojďme se mrknout, jak v několikadenním testu dopadl.

Interaktivní receze

Následující recenze spadá do kategorie „interaktivní“. Objeví se v ní tedy několik červeně vyznačených otázek, které jste nám pokládali před testováním.

Obsah balení

Do ruky se mi dostala speciální velká sada, která obsahuje nejen standardní box s telefonem, ale navíc i tři ochranné obaly. Na podobě všech krabic a krabiček se designéři barevně i tvarově hodně vyřádili a moc se mi líbí. Využití kontrastního poměru černé a tyrkysové barvy se povedlo a kopíruje křiklavý vzhled samotného Nordu. Ano, ten jsem testoval v jeho primární barvě blue marble aneb modrý mramor.

Klasická krabička obsahovala kromě telefonu také tradiční OnePlus napájecí/datový kabel v červené barvě, 30W „Warp Charge“ adaptér, kolíček pro vysunutí SIM šuplíku a v neposlední řadě také slušivý silikonový obal. Ten má na sobě diagonální a trojúhelníkové obrazce a kombinuje průhledný a broušený styl. Je moc hezký, nicméně já jsem nakonec telefon oblékl do modrého, který byl v bonusové sadě. Kromě něj tam byl také černý a úplně průhledný. Za normálních okolností bych asi sáhl po černém, jenže u něj v oblasti fotoaparátů „prosvítalo“ modré tělo telefonu a to se mi nelíbilo.

Design OnePlus Nord

Když dostanete do ruky nový OnePlus ve zmíněné modré barvě, na první pohled vás samozřejmě upoutá hlavně ta. I když se za běžných okolností křiklavým barvám u elektroniky vyhýbám, tady bych „blue marble“ rozhodně upřednostnil před alternativní šedou. Je správně extravagantní a stokrát zajímavější než modrá u Galaxy S20. Další fyzické aspekty telefony jsou v podstatě všední. Záda na sobě mají sklo, takže bez obalu pekelně kloužou a je na nich všechno vidět. Najdeme na nich také čtveřici fotoaparátů na poměrně vysokém panelu. Rámeček se zdá dost pevný, ale je pouze plastový. Na bocích je vlevo kolébka pro hlasitost, vpravo tlačítko napájení a nad ním posuvný přepínač režimů. Jsem moc rád, že se tohoto prvku OnePlus drží.

Před recenzí se objevila otázka: Nejdou tlačítka mačkat moc lehce? Toto podezření musím rozhodně potvrdit. Žádný jiný telefon, který mám teď k dispozici, nemá tak poddajná tlačítka. V některých situacích je to opravdu nepříjemné. V kapse se mi naštěstí nikdy nestiskla, ale několikrát jsem nechtěně telefon při používání zamkl, zeslabil nebo v něm třeba i pořídil snímek obrazovky (stisknutí tlačítka napájení a zeslabení současně). Větší odpor by tlačítkům určitě slušel. Přítomný není jack konektor a telefon oficiálně nemá ani IP certifikaci stvrzující odolnost proti vodě či prachu. Ale toto je podle všeho jeden z případů, kdy jen výrobce nehodlal platit „papíry“. Šéf OnePlus se nechal slyšet, že Nord dostatečně odolný je. Budeme mu věřit?

Plochý displej moc nekamarádí s gesty

Diskutabilních je také několik vlastností displeje, což ale obecně platí o drtivě většině současných telefonů. Já osobně třeba nesnáším výřezy a průstřely a těším se na nástup neviditelných foťáků, takže mě přítomnost dvojitého předního foťáku zákonitě nepotěšila. Stejně jako třeba u Huawei P40 Pro. Ano, můžu fotoaparáty skrýt uměle vytvořeným pruhem, ale už aby ta doba byla opravdu pryč. Po delším používání několika telefonů se zaobleným displejem jsem také trochu obtížněji „kousal“ obrazovku plochou. OnePlus Nord má skvělý poměr displeje k celkové velikosti těla, jde o téměř 87 procent. Obecně je to skvělý počin, ale v kombinaci s nasazeným obalem, který v rámci ochrany skla přesahuje asi o milimetr, se mi velmi špatně prováděla Android 10 gesta. Po sundání obalu mi zase trochu vadila ostrá hrana nalepené ochranné fólie.

Hlavním lákadlem je systém

V případě softwarové výbavy jsem do ruky dostal přesně to, na co jsem se těšil. Prostředí OxygenOS, které vyvíjí přímo OnePlus, je po právu jednou z nejoblíbenějších Android nadstaveb. Téměř čistý Android je doplněn o pár chytrých vychytávek, na které jsem už i zvyklý. Když zrovna netestuji jiný telefon, jako svůj osobní mám téměř nezničitelný OnePlus 2, ve kterém je OxygenOS také. Odbočka: Ano, je to poměrně starý kus, ale pro tento pět let starý telefon je teď dokonce oficiálně dostupné i LineageOS s Androidem 10.

Launcher, design, UI, uspořádání prvků a hlavně speciální gesta pro zamknutý displej jsou důvodem, proč je tento systém tam oblíbený a telefony OnePlus s ním. Pro mě osobně by to byl skutečně hlavní důvod, proč si znovu telefon této značky koupit. OnePlus navíc garantuje, že nové telefony dostanou minimálně 2x další generaci Androidu a na tři roky bezpečnostní updaty. V rámci přípravy recenze se k systému sešlo ještě několik následujících otázek.

  • Podporuje telefon eSIM? Bohužel ne. Má jen „šuplík“ na dvě plastové nanoSIM.
  • Nejsou problémy s odesíláním SMS? U Vodafone (OneNet) problémy nebyly. Vše dorazilo napoprvé.
  • Jak funguje propojení s autem? Nord má předinstalovanou aplikaci Android auto a ta funguje perfektně.

Výkon OnePlus Nord je naprosto dostačující

Procesor a velikosti pamětí jsou pochopitelně místem, na kterém výrobce v zájmu snižování ceny šetřil. I tak ale přítomný čipset Qualcomm Snapdragon 765G postačí na cokoli si vzpomenete. Včetně hraní her nebo natáčení 4K videí. Navíc je vybavený 5G modulem, takže je připravený na budoucí moderní zasíťování. Procesoru mohou sekundovat paměti ve velikostech 8 / 128 GB, nebo 12 / 256 GB. Kapacita úložiště se bohužel nedá rozšířit pomocí paměťové karty.

OnePlus Nord záda detail

Skvělou vlastností displeje je obnovovací frekvence 90 Hz. Tu nejvíc oceníte a poznáte v situaci, kdy ji chcete po chvíli používání zkusit vrátit na původních 60 Hz. Najednou zjistíte, jak oči vnímají displej jinak. Já jsem v rámci recenze přecházel od Galaxy S20 se 120Hz displejem, takže se nedostavilo to pravé nadšení, nicméně věřte, že jakmile zkusíte cokoli překonávající 60 Hz, zpátky na „základní“ hladinu se vracet chtít nebudete. Příjemné je, že čtečka otisků prstů dostala místo přímo v displeji. Funguje vcelku bezproblémově, i když mi přijde trochu méně citlivá a svižná než u Galaxy S20. Odemykání pomocí obličeje je na tom podobně.

Podívejme se na základní parametry OnePlus Nord přehledně

  • Android 10 / OxygenOS
  • displej o velikosti 6,44″ s rozlišením 2400 x 1080 pixelů (408 ppi) a frekvencí 90 Hz
  • čipset Qualcomm Snapdragon 765G
  • baterie s kapacitou 4115 mAh a podporou Warp Charge 30T
  • zadní fotoaparáty 48 Mpx hlavní (Sony IMX586) + 8 Mpx ultraširoký (119°) + 5 Mpx hloubkový + 2 Mpx makro
  • přední fotoaparáty 32 Mpx (Sony IMX616) + 8 Mpx ultraširoký (105°)
  • rozměry 158.3 x 73.3 x 8.2 mm a váha 184 g
  • Bluetooth 5.1, NFC, čtečka otisků v displeji, odemykání obličejem
  • barvy Onyx Grey a Marble Blue
  • paměťové varianty 8 GB RAM + 128 GB úložiště a 12 GB RAM + 256 GB úložiště
panorama OnePlus Nord

Foťáky seveřanovi trochu zamrzají

Následující řádky vlastně trochu popírají předchozí dva odstavce, ale vinu bych hardwaru ani softwaru obecně nedával. Fotoaparáty jsou po stránce parametrů celkem dobré. Hlavní 48Mpx senzor si dravec pro střední třídu dokonce vypůjčil ze špičkové „osmičky“. 8Mpx ultraširoký objektiv a 5Mpx hloubkový ToF objektiv jsou u takto zařazeného telefonu také velmi slušnou výbavou, o slabším kusu můžeme hovořit až u makro čočky, která má rozlišení pouhé dva megapixely. Na otázku Jak fotí OnePlus Nord na makro? tedy asi nejlépe odpoví konkrétní snímky. Mně osobně výsledek vůbec nepřijde špatný, ale posouzení nechám na vás. Schválně jsem zařadil i nepovedený snímek z příliš blízkého přiblížení a také snímek z větší dálky. Aby se dal výsledek trochu lépe posoudit. V galeriích najdete také test zoomu a širokoúhlého focení včetně porovnání s Galaxy S20. Teď ale k tomu zamrzání…

Čekání na výsledek

Při fotografování je znatelné zpoždění mezi stiskem spouště, pořízením a také uložením snímku. A to mluvím jen o obyčejném režimu, kdy jsou fotky pořizovány hlavním senzorem v rozlišení 12 megapixelů (na 48 je nutné se manuálně přepnout). Jisté zpoždění samozřejmě mají i jiné telefony, ale u stroje za více než deset tisíc mi přijde doba mezi stiskem tlačítka a uložením finální fotografie hodně dlouhá.

A nejde jen o doostřování pořízené fotky, kdy nejprve vidíte trochu rozmazanější náhled. Občasně se stalo i to, že okamžitý náhled vypadal celkem dobře a při čekání na ostřejší výsledek jsem po sekundě či dvou zjistil, že fotoaparát zachytil až scénu při pohybu ruky pryč. S Nordem je tedy aktuálně focení trochu o trpělivosti a toleranci, což mu patrně někteří uživatelé neodpustí. Jsou nicméně náznaky toho, že se najde softwarové řešení, které optimalizaci zařídí na dálku skrze aktualizaci.

Tyto a další fotografie najdete v původní kvalitě v Google Photos galerii. Jsou k dispozici porovnávací fotky se Samsung Galaxy S20 i samostatné z Nordu. Při prohlížení si zobrazte informaci o konkrétním snímku, abyste věděli, ze kterého telefonu pochází.

Baterie je slabá jen papírově

Kapacita baterie v telefonu OnePlus Nord má 4115 mAh, což je na dnešní dobu vlastně celkem málo. Ale jen s ohledem na absolutní číslo, které příliš vypovídající není. Mnohem důležitější je reálná rychlost spotřeby při používání konkrétního telefonu. V tomto případě musím říct, že Nord svou baterii neždímá nijak extrémně a je celkem efektivní. Při běžném používání (frekvence 90 Hz, občasné zapnutí GPS, navigace, hraní her, proházení webů atd.) není problém se přehoupnout přes 24 hodin na jedno nabití. A to ještě může zbýt i několik desítek procent kapacity.

Zvláštní pozornost si zaslouží také nabíjení. Je trochu škoda, že se v tomto ohledu mobil nedočkal bezdrátové technologie. To je ale s ohledem na jeho cenu a také obecný postoj firmy OnePlus pochopitelné. Na druhou stranu je skvělé, že se i Nord dočkal rychlého kabelového nabíjení z kategorie Warp Charge. V tomto případě jde o variantu s výkonem 30 W, která slibuje doplnění energie z 0 na 70 % za třicet minut. Přesné měření jsem neprováděl, ale tak rychlé to nabíjení určitě nebylo. Jelikož nejsem často v situaci, kdy mi může rychlé nabíjení zachraňovat krk, nevnímal jsem to. Nicméně i uživatelé neoficiálním fóru OnePlus řeší, že Warp Charge 30 není tak svižné, jak firma deklaruje v propagaci.

Cena a dostupnost OnePlus Nord

Seveřan z východu vyrazil oficiálně i do ČR, takže je v nabídce velké spousty tuzemských obchodů. Současně je dostupný také přímo v e-shopu OnePlus. Paměťová varianta 8 + 128 GB vyjde na 409 eur (cca 10 700 Kč), vybavenější model 12 + 256 GB stojí 519 eur (cca 13 500 Kč). Z barev je k dispozici zmíněná blue marble a gray onyx. Zájem je evidentně obrovský některé kombinace jsou nyní v oficiálním e-shopu vyprodané.

OnePlus Nord parametry cena

OnePlus Nord: Závěrečné hodnocení

Společnost OnePlus se s modelem Nord vrátila do sféry „levnějších“ telefonů, které mají prohánět i mnohem dražší konkurenty. A to celkem úspěšně. I s cenami přesahující 10 a 13 tisíc, které by i u této firmy před lety stačily na prémiové modely, jde rozhodně o přístroj, který bych si při výběru mezi stejně drahými telefony od konkurence nejspíš vybral. S jedním velkým ALE. A tím je plochý displej, který mně osobně přijde jako překážka k plnohodnotnému využití moderních gest. Drtivá většina ostatních výrobců je ale o velký kus pozadu za skvělým systémem OxygenOS, který zase velmi hlasitě hovoří ve prospěch Nordu. Obě tyto vlastnosti se snoubí v dražších modelech 8 a 8 Pro. Pozitivních a negativních vlastností se z mého pohledu nakonec sešlo totožné množství. Některá negativa jsou dána tím, že se na Nordu nutně šetřilo. I přesto bych ho v této cenové hladině před konkurenty na 90 % upřednostnil.

Klady

+ Systém OxygenOS
+ 90Hz displej
+ Rychlé nabíjení
+ Design

+ Výdrž
+ Cena

Zápory

– Příliš snadno zmáčknutelná tlačítka
– Obtížné ovládání gesty na plochém displeji
– Bez slotu na microSD kartu

– Absence jack konektoru
– Velmi kluzká záda
– Pomalá odezva při focení

Přemýšlíte nad koupí OnePlus Nord?

Za zapůjčení děkujeme společnosti OnePlus.

Marek Houser
O Autorovi - Marek Houser

Fanoušek technologií už od chvíle, kdy jako malý kluk zadával příkazy Lemíkům na "dvaosmšestce". V záloze stále uchovává starý a podle všeho nezničitelný OnePlus2, ale… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)