Hlavní obsah

Průzkum: Přes 70 procent Čechů má obavy o svá data na internetu

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internet ukládáme stále více dat a osobních údajů. Skoro tři čtvrtiny Čechů mají o bezpečnost svých dat na internetu obavy, téměř 23 procent se o jejich bezpečí obává velmi. Ukázalo se také, že o zabezpečení dat na internetu se starají spíše muži než ženy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle průzkumu, který pro projekt Vodafone Nápad roku realizovala agentura STEM/MARK, ženy mnohem častěji přiznávají, že o bezpečnosti svých dat na internetu vůbec nepřemýšlejí. Uvedlo to 22 procent z dotázaných žen oproti 14 procentům dotázaných mužů.

Mezi respondenty, kteří projevili obavy o bezpečnost svých dat na internetu bylo také více mužů. Bylo jich 75 procent oproti 68 procentům žen.

V průměru tedy strach ze zneužití svých dat na síti projevilo 72 procent Čechů.

„Lidé si v dnešní době již uvědomují, že při běžném používání internetu jsou o nich sbírány nějaké údaje tzv. cookies, což je i důvodem, proč Češi stále více zvažují, zda se sběrem cookies souhlasí či nikoliv a rovněž více dbají na jejich pravidelné promazávání. Zvýšené obavy lidí jsou rovněž dány i tím, že roste počet kybernetických útoků, které se snaží zneužít jejich přihlašovací údaje,” uvedl pro Právo analytik výzkumné agentury STEM/MARK Bohumil Hurda.

Češi se během karantény přesunuli na internet, více využívali i bankovní aplikace

Finance

„Data o uživatelích sbírá na internetu takřka každý a nejedna firma má na jejich sběru a dokonce i prodeji postavený byznys. Ukazuje se ale, že většině Čechů není osud jejich dat lhostejný. V našem loňském průzkumu se ukázalo, že čtvrtina lidí by si i připlatila za to, aby se o nich žádná data neukládala,” říká Martin Kešner, zakladatel projektu Vodafone Nápad roku, který průzkum inicioval.

Lidí, kteří nepřemýšlejí o bezpečnosti svých dat na internetu, je nejméně v Praze (devět procent). Naopak nejvíce jich je na Moravě (20 procent). Míra obav o zneužití svého digitálního otisku na síti roste s dosaženým vzděláním. Menší nebo větší obavy má přes 80 procent respondentů s vysokoškolským vzděláním. Mezi lidmi bez maturity číslo kleslo na 66 procent a našlo se také nejvíce těch, kteří o bezpečnost svých dat na internetu strach vůbec nemají (11 procent).

Útraty přes internet se v karanténě zdvojnásobily

Koronavirus

Jak se chránit

Podle experta Daniela Dočekala je nutné užívat uvážlivě sociální sítě i mobilní aplikace. „Hlavní je nerozdávat a nevkládat někam bez rozmyslu osobní údaje a informace. Na sociálních sítích žádné soukromí neexistuje a soukromé nejsou ani informace posílané e-mailem, v chatech, ani ty ukládané do cloudových služeb,“ sdělil Právu Dočekal.

Digitální stopa podle něj vzniká nejen z vědomě i nevědomě poskytovaných informací, ale také z těch, co jsou shromažďovány jako vedlejší efekt – jaké weby lidé navštěvují, kudy chodí a jezdí, čeho jsou fanoušky a s kým komunikují na sociálních sítích.

„Pokud se na síti chováme zodpovědně a chceme ještě větší ochranu proti shromažďování informací o nás, například v internetových prohlížečích se dají používat nástroje na pokročilejší ochranu soukromí,“ upozornil expert.

Důležité je si chránit počítače i mobilní zařízení pro případ ztráty, odcizení i použití neznámými lidmi. Základem jsou silná hesla i správné využití dvoufaktorového přihlašování do digitálních služeb. Samozřejmostí by měl být antivirový program.

„Ve všech věkových skupinách je třeba dávat pozor na falešné e-shopy a další různé způsoby okrádání. Vše je nutné si důsledně ověřit a pokud není možné se podezřelému e-shopu či transakcím vyhnout, tak je třeba je provádět bezpečným způsobem. U dětí pozor na cizí lidi, ale platí i pro dospělé, sňatkoví podvodníci dnes už také milují internet. Vydávat se za někoho jiného je na internetu velmi snadné,“ dodal Dočekal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám