Hlavní obsah

PSG - Bayern 0:1Bayern může slavit, pošesté vyhrál Ligu mistrů!

Aktualizováno

Fotbalisté Bayernu Mnichov pošesté vyhráli Ligu mistrů. Svěřenci trenéra Hansiho Flicka ve finále v Lisabonu porazili Paris St. Germain 1:0 gólem odchovance francouzského klubu Kingsleyho Comana z 59. minuty.

Sestřih finále Ligy mistrůVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Mnichované, které výrazně podržel brankář Manuel Neuer, jako první tým v historii ovládli elitní soutěž se stoprocentní bilanci - v aktuálním ročníku zvítězili ve všech 11 zápasech.

Bavorský gigant získal nejcennější klubovou trofej poprvé od roku 2013, předchozích triumfů dosáhl Bayern v letech 1974, 1975, 1976 a 2001. "Je to výjimečné, mám obrovskou radost. Ale je mi Paříže trochu líto. Mají za sebou skvělou cestu a musíme respektovat, co dokázali," řekl po zápase Coman. "Snažili jsme se je dostat hodně pod tlak. Neinkasovali jsme, což je nejdůležitější. Bylo to skvělé finále," doplnil čtyřiadvacetiletý Francouz.

Foto: Pool, Reuters

Kingsley Coman z Bayernu slaví gól ve finále LM.

Po opatrném úvodu se do první velké šance dostali Pařížané, ale Neymarovu přízemní střelu v 18. minutě zastavil Neuer. Vzápětí na druhé straně Lewandowski z úvodní příležitosti Bayernu po otočce trefil tyčku.

Polský nejlepší střelec aktuálního ročníku LM poté hlavičkoval do rukavic gólmana Navase, který se vrátil do sestavy po zranění. V závěru první půle chybu obrany nepotrestal Mbappé a slabou střelou nepřekvapil Neuera. Poprvé od restartu po koronavirové pauze bavorský tým v prvním poločase neskóroval.

Bayern se gólu dočkal v 59. minutě. Kimmich přesným centrem našel v šestnáctce Comana a pařížský rodák hlavou překonal Navase. Pro německé mužstvo to byla jubilejní 500. branka v Lize mistrů. Víc jich v soutěži nastřílely pouze Real Madrid (567) a Barcelona (517).

Foto: Pool, Reuters

Kingsley Coman posílá Bayern do vedení ve finále Ligy mistrů nad PSG.

Bezchybný kapitán Neuer znovu podržel Bayern v 70. minutě, kdy nohou pohotově vykopnul ránu Marquinhose. Další velkou šanci si hráči Paris St Germain vytvořili až v nastavení, ale Neymar vypálil vedle. Francouzský tým tak v LM vyšel střelecky naprázdno poprvé po 34 utkáních.

Bayern získal druhý kontinentální "treble" ve své historii. Ligu mistrů spolu s německou ligou a domácím pohárem vyhrál ještě v sezoně 2012/13. "Vyhrát Champions League je to nejlepší, co se nám mohlo stát. Pracovali jsme neuvěřitelně tvrdě a nakonec se z nás stal nejlepší tým v Evropě," prohlásil křídelník Serge Gnabry.

Tabulka střelců fotbalové Ligy mistrů:
15 - Lewandowski (Bayern Mnichov)
10 - Haaland (Dortmund)
9 - Gnabry (Bayern Mnichov)
6 - Depay (Lyon), Gabriel Jesus, Sterling (oba Manchester City), Kane (Tottenham), Mertens (Neapol)
5 - Benzema (Real Madrid), Icardi, Mbappé (oba PSG), Iličič (Bergamo), Martínez (Inter Milán), Son Hung-min (Tottenham), Suárez (Barcelona).
Počet vítězství v LM:
13 - Real Madrid
7 - AC Milán
6 - FC Liverpool, Bayern Mnichov
5 - FC Barcelona
4 - Ajax Amsterdam
3 - Manchester United, Inter Milán
2 - Benfica Lisabon, Juventus Turín, Nottingham Forest, FC Porto
1 - Celtic Glasgow, Hamburger SV, Steaua Bukurešť, Olympique Marseille, Feyenoord Rotterdam, Aston Villa, PSV Eindhoven, CZ Bělehrad, Borussia Dortmund, FC Chelsea.
Finále fotbalové Ligy mistrů v Lisabonu:
Paris St. Germain - Bayern Mnichov 0:1 (0:0)
Branka: 59. Coman. Rozhodčí: Orsato - Manganelli, Giallatini - Irrati (video, všichni It.). ŽK: Paredes, Neymar, Silva, Kurzawa - Davies, Gnabry, Süle, Müller. Bez diváků.
Navas - Kehrer, Silva, Kimpembe, Bernat (80. Kurzawa) - Herrera (72. Draxler), Marquinhos, Paredes (65. Verratti) - Di María (80. Choupo-Moting), Mbappé, Neymar. Trenér: Tuchel.
Neuer - Kimmich, Boateng (25. Süle), Alaba, Davies - Thiago (86. Tolisso), Goretzka - Gnabry (68. Coutinho), Müller, Coman (68. Perišič) - Lewandowski. Trenér: Flick.

Reklama