Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Filmový festival Berlinale v roce 2021 bude. Nově ale ceny genderově spojí

Přípravy vrcholí. Zaměstnanci festivalu rozvinují červený koberec pro slavnostní zahájení letošního Berlinale. foto: ČTK/AP

BERLIN - Německý filmový festival Berlinale, který patří k nejdůležitějším světovým přehlídkám kinematografie, se i přes pokračující koronavirovou krizi příští rok v únoru uskuteční, platit na něm ale budou karanténní opatření. V Berlíně to oznámili pořadatelé, kteří zároveň sdělili, že již nebudou rozdělovat herecké ceny pro ženy a muže, ale nahradí je genderově neutrálními cenami „za nejlepší herecký výkon“.
  10:00

„Budeme dodržovat pravidla, která v té době budou platit,“ uvedli k pandemii nemoci covid-19 organizátoři filmového svátku, který se bude konat od 11. do 21. února 2021. Registrace snímků začne od září.

Vystrkovat hlavu, nebo v pohodě přežít? Dilema, které řešili nejen bohoslovci v...
Zlatý medvěd pro íránského režiséra. Herečka Baran Rasoulofová a předseda...

Berlinale se navíc stalo prvním velkým filmovým festivalem, který oznámil sloučení cen za mužské a ženské herecké výkony. Doposud udělovaná ocenění pro nejlepší herečku a pro nejlepšího herce budou nahrazena genderově neutrální cenou za nejlepší herecký výkon. To platí i pro případ hodnocení výkonu ve vedlejších rolích.

„Jsme přesvědčeni, že nerozdělování cen v hereckém poli podle pohlaví bude signálem pro citlivější genderový přístup ve filmovém průmyslu,“ prohlásili Mariette Rissenbeeková a Carlo Chatrian, kteří stojí v čele festivalu.

Autor: