Zdraví na prvním místě. Fitbit představil nové hodinky Sense, které měří EKG i stres a útočí na Apple Watch

Filip HouskaFilip Houska

Product laydown photography for Fitbit Sense.

Foto: Fitbit

Chytré hodinky Fitbit Sense

0Zobrazit komentáře

Apple si na trhu s chytrými hodinkami vydobyl snad až neotřesitelné postavení, které rok od roku posiluje s novými generacemi svých Apple Watch. Konkurence se tak na jablečné hodinky dívá z povzdálí a jen těžce se jí reaguje na jejich postupný růst. Konkrétně Fitbit ale ještě flintu do žita nezahazuje, což nyní potvrdil s novým produktem.

Vedle toho, že aktualizoval své sportovní hodinky Versa a fitness náramek Inspire, vyrukoval i se zcela novým modelem, který pojmenoval jako Sense. A pokud jeho hodinky dříve neměly dostatečně dobrou propozici k vytvoření schopné alternativy ke zmíněným Apple Watch, teď se to mění. Sense totiž přímo míří do oblasti, kde Apple exceluje – zdraví.

Nejprve se ale podívejme na design. Tam se žádná revoluce nekoná a Sense vychází z křivek, pod nimiž se prezentuje již známý model Versa. Vyjma horního ocelového rámečku jsou vyrobené z hliníku, nabízí displej s technologií AMOLED a pomocí řemínků se budou dát stylizovat do různých barevných kombinací.

Product laydown photography for Fitbit Sense.

Foto: Fitbit

Designově známé, funkčně zcela nové

To, v čem nové hodinky od Fitbitu mohou zaujmout, jsou vylepšené senzory a podstatně větší důraz na zdraví uživatele, čehož je důkazem hned několik funkcí. Pravděpodobně tou nejzajímavější je měření stresu pomocí tzv. elektrodermální aktivity (vodivosti kůže), kdy si uživatel může na škále od 0 do 100 zjistit, jak je na tom s duševní pohodou. Čím vyšší hodnota, tím je klidnější.

Stejně jako novější Apple Watch zvládnou nové hodinky od Fitbitu měřit i EKG, díky čemuž mohou majitelé sledovat své srdeční rytmy. Mimo jiné zvládnou měřit teplotu kůže i množství kyslíku v krvi (SpO2) a na základě všech těchto parametrů vyjíždět podrobné zdravotní reporty. Není tedy divu, že je Fitbit profiluje jako „nejschopnější zdravotní hodinky na trhu“.

Lifestyle photo of Fitbit Sense.

Foto: Fitbit

Černo-šedivá variace nových Fitbit Sense

Byť jsou tyto funkce pro Sense klíčové, důležitou součástí jsou i komunikační prvky jako mikrofon pro volání, možnost diktování zpráv nebo podpora hlasových asistentů Amazon Alexa či Google Assistant. Nechybí ani Fitbit Pay a záruka výdrže baterie okolo šesti dní, proti čemuž se Apple Watch nemohou se svými zhruba 48 hodinami rovnat.

Bude to stačit?

Je jasné, že Fitbit Sense si své zákazníky najdou. Navíc s relativně přijatelnou cenou 330 dolarů (zhruba 7 300 korun). Jestli ale dokáží nějakým zásadním způsobem ohrozit dominanci Apple Watch, to je zatím ve hvězdách. Fitbit totiž s vývojem chytrých hodinek začal v době, kdy měl Apple už velký náskok. Nakonec se firma, která se proslavila chytrými náramky, loni nechala koupit Googlem.

Společně se budou najít úspěšný recept i právě v chytrých hodinkách, s nimiž si Apple postupně začal ukrajovat čím dál tím větší tržní podíl na trhu s tzv. wearables. Jde o nositelné produkty, kde před příchodem Apple Watch vládl právě zejména Fitbit a jeho fitness náramky. Nebyl v nich zdaleka sám, ale dnes je již jednou z mála firem, která se dál snaží udržet krok. Pro ty, jež nebaví krátká výdrž baterie u Apple Watch (a fixovanost na iPhone), tak teď může jít o zajímavou volbu.

Fitbit Sense je možné nyní předobjednávat. Na český trh se dostanou 25. září ve dvou barevných variantách (Lunar White a Carbon), a to za cenu 9 190 korun.

Product laydown photography for Fitbit Sense.

Foto: Fitbit

Složení senzoru

Diskuze (0)

Novinka

Anonym