Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Cestování

Maďarské lázně se drží nad vodou. Strategie vlády slaví úspěch, místním se do světa nechce

Oblíbené lázeňské areály v Maďarsku, jež dříve plnili především cizinci, jsou v současné době využívány hlavně domácími hosty. foto: Alžběta TesárkováLidové noviny

Reportáž
Bük (MAĎARSKO) - Virus nevirus, Maďaři drží místní lázně nad vodou. Snaha maďarské vlády o podporu domácího cestovního ruchu přináší během pandemie ovoce – tamní obyvatelé vyměnili zahraničí za svou domovinu a dopad na tamní cestovní ruch nebude díky nim tak tvrdý.
  5:00

V rozlehlých lázních Bükfürdő ve městě Bük u rakouských hranic s dodržováním dvoumetrových rozestupů není problém. I když k tomu v celém lázeňském areálu nabádají cedule, vyhrazené jsou také prostory pro rodiny, kde se pravidla mírní. Hlava na hlavě ale není nikde. A roušky se zde nenosí.

Maďaři drží místní lázně nad vodou.
I když k tomu v celém lázeňském areálu nabádají cedule, vyhrazené jsou také...

Oblíbené lázeňské areály v Maďarsku, jež dříve plnili především cizinci, jsou v současné době využívány hlavně domácími hosty. Ti během „pandemických prázdnin“ dali místním lázním přednost před dovolenou za hranicemi. „V posledních měsících stoupl počet Maďarů, kteří jezdí do tuzemských lázní. Asi 50 procent hostů jsou teď místní,“ potvrdila webu Lidovky.cz ředitelka agentury MojeMaďarsko Dorotka Nikolicza.

Místní lázně se drží na nohou

Aby místní utráceli peníze za dovolenou na domácím trhu, už několik let podporuje tamní vláda, Maďaři jej však začali hojně využívat až letos. „Zdejší zaměstnanci dostávají bonusovou kartu, kam přispívají firmy, sami zaměstnavatelé dostanou úlevy na daních,“ vysvětlila Nikolicza. Částku pak tamní obyvatelé mohou utratit za ubytování, v restauracích anebo právě v lázních; bonusovou kartou v nich zaplatilo 80 procent rekreantů.

Ve chvíli, kdy maďarské ekonomice uštědřily jarní bezpečnostní opatření pořádnou ránu, se právě díky této formě podpory místní lázně drží na nohou docela obstojně. „Oblíbené lázně v Sárváru a městě Bük si vůbec nestěžovaly, díky Maďarům mají celé léto plné stavy,“ sdělila pro Lidovky.cz Nikolicza.

Nedostatek zahraničních hostů je i tak znát. „Pro maďarský turistický ruch jsou Češi životně důležití. Za běžné situace bývají na třetím místě, ale do západního Maďarska jich jezdí nejvíce ze všech zahraničních návštěvníků,“ říká Nikolicza. Například v loni v celém Maďarsku přenocoval téměř milion Čechů. Zemi ale hojně vyhledávají také Němci, Rusové, Britové či Poláci.

Dovolená v Maďarsku je letos levnější

I letos ale v lázeňském městečku Bük čas od času zazní Čeština. Během letošního července zavítalo na dovolenou do Maďarska zhruba 33 tisíc Čechů, z nichž většina vyhledala právě léčivé termální lázně. „Zájem o Maďarsko byl vždycky velký, letos v létě zůstává přinejmenším stejný, sdělila webu Lidovky.cz Jitka Jará, majitelka cestovní kanceláře Victoria. 

„Pokud zůstanou hranice Maďarska otevřené, je to pro zemi příležitost,“ míní. „Češi Maďarsko letos volí i místo jiných destinací, do nichž se není jednoduché za současné situace dostat,“ dodala Jará.

Navíc dovolená v Maďarsku je letos kvůli koronaviru levnější. „Lázně i hotely nastavily akce, slevy pro děti nebo třeba dvě plus jednu noc zdarma,“ potvrdila Nikolicza. Například celodenní vstupné do lázní Bükfürdő vyjde v přepočtu zhruba na 400 korun.

Lázně jsou jedním z nejvíce zasažených sektorů koronavirovou krizí také v České republice. Hosté z ciziny v nich podle ministerstva místního rozvoje tvořili až 44 procent. Také česká vláda proto vyhradila peníze na jejich podporu. 

„Každý člověk si vygeneruje voucher na webu, získá unikátní kód, na který se zarezervuje konkrétní pobyt. Host lázní dostane slevu ihned, to znamená, že na vyúčtování uvidí slevu 4000 na osobu,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Vláda na program vyčlenila miliardu korun, za kterou vydá maximálně 250 tisíc poukazů. Poukazy mají platnost do konce roku, mnohé lázně už ale další kvůli návalu nepřijímají.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!