Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Lékaři mohou předpovědět, které ženě hrozí předčasný porod

Zdraví

  5:10
PRAHA - Lékaři mohou předpovědět, které ženě hrozí předčasný porod. V pilotním projektu vyšetřují těhotné, které už předčasně porodily nebo měly potrat. Podílí se na něm Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Těhotenství (ilustrační foto). foto: Reprofoto

Zástupci těchto institucí ho dnes představili novinářům. V ČR se ročně narodí asi 110 000 dětí, předčasných porodů před 37. týdnem těhotenství je zhruba sedm procent. „Až u poloviny těchto maminek se předčasný porod díky tomuto screeningu daří oddálit,“ řekl vedoucí lékař Perinatologického centra kliniky Antonín Pařízek.

Koronavirus může u těhotných žen poškodit placentu, onemocnění způsobuje zhoršení toků krve k plodu

Pilotní projekt podpořený z fondů EU počítá s vyšetřením tisícovky těhotných. Zájemkyně o vyšetření ve 20. až 24. týdnu mají vyplnit dotazník na webu predcasnyporod.eu. Podle odpovědí lékaři vyhodnotí jejich rizikovost, a pokud je vysoká, pozvou ženu na vyšetření. Díky podpoře z evropských fondů je zdarma.

Veškeré příčiny předčasných porodů lékaři neznají. Podílí se na nich ale například kouření a užívání drog v těhotenství, chudokrevnost, chybějící předporodní péče, ale i stres. Častější jsou také u žen z nižších sociálních vrstev nebo s nízkou hmotností.

Vyšší riziko nesou podle lékařů ženy, které už dítě předčasně porodily, narodilo se jim mrtvé dítě, měly potrat ve druhém trimetru, nebo vícekrát potratily v prvním trimestru. V roce 2018 podle dat ÚZIS rodila předčasně každá pátá žena s touto anamnézou, bez ní každá dvacátá.

Vyšetření s odběrem krve, slin a moči a zároveň pomocí ultrazvuku trvá asi 45 minut. Vyhodnotí se koncentrace takzvaného fetálního fibronektinu. „Je přítomný ve vaginálním sekretu v rané fázi těhotenství. Postupně mizí a jeho přítomnost před 34. týdnem gravidity naznačuje blížící se předčasný porod,“ řekl vedoucí lékař oddělení šestinedělí Patrik Šimják. Ultrazvukem lékaři zjistí délku děložního hrdla, která může předčasný porod také signalizovat.

Těhotná žena - ilustrační

Z vyšetření lékaři dokážou poznat, jestli bude žena rodit do týdne, do dvou či čtyřech týdnů nebo 30., 34. nebo až 37. týdne. Podle toho mohou pomoci porod oddálit nebo více sledovat. U některých žen se jim daří porod oddálit až k donošení dítěte.

Předčasný porod je podle lékařů v rozvinutém světě největší komplikace v porodnictví. „Díky specializovaným oddělením a skvělé péči dnes většina miminek předčasný příchod na svět zvládá dobře, ale přesto řada rodin bojuje s následky nedonošenosti,“ uvedl Pařízek. Může jít podle něj i o celoživotní postižení, slepotu, mozkovou obrnu, epilepsii, poruchy autistického spektra nebo duševní poruchy. Čím dříve se dítě narodí, tím větší zdravotní komplikace mu hrozí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!