Hlavní obsah

Benzin i nafta dál zlevňují

Pohonné hmoty v Česku v týdnu opět mírně zlevnily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 od minulé středy klesla o dva haléře na 27,94 koruny za litr. O sedm haléřů v průměru zlevnil i litr nafty, na 27,46 koruny. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny dlouhodobě sleduje. Pokračuje tak trend zlevňování ze začátku srpna, v následujících týdnech by však mělo dojít ke stagnaci či mírnému růstu cen.

Článek

Za pohonné hmoty motoristé nadále zaplatí výrazně méně než před rokem. Litr benzinu je levnější o 4,70 koruny, diesel je pak levnější o 4,41 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot se dostaly výrazně pod 30 korun za litr začátkem koronavirové pandemie v březnu. V polovině května se cena benzinu i nafty dostala pod 26 korun za litr. Následoval mírný dvouměsíční růst, který se zastavil začátkem srpna.

Nejlevněji nyní natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde litr benzinu stojí v průměru 27,60 koruny. Průměrná cena nafty tam dosahuje rovných 27 korun. Nejvíce za pohonné hmoty lidé dají v Praze. Litr benzinu zde stojí v průměru 28,61 koruny, litr nafty pak 28,34 koruny. V hlavním městě přitom cena nafty jako jediném regionu Česka přesáhla hranici 28 korun.

Zdražování v EU zrychlilo, Česko má třetí nejvyšší inflaci

Ekonomika

Analytici v příštím týdnu očekávají stagnaci nebo jen mírný růst cen pohonných hmot. „Cena ropy Brent se pohybuje kolem úrovně 46 dolarů za barel. To je nejvíce od začátku března. Za růst ceny ropy může hurikán Laura. V případě, že by vyšší ceny ropy na světových trzích přetrvávaly delší dobu, lze očekávat, že tuzemští pumpaři začnou zdražovat,” uvedl ČTK hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. V příštím týdnu však podle něj žádné výrazné cenové výkyvy nenastanou.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se pokles cen pohonných hmot zastaví i proto, že koruna během srpna přestala posilovat vůči dolaru. „Potenciál koruny k dalšímu posilování je omezený, přičemž ropa se na svých relativně vysokých cenových úrovních blízko takřka šestiměsíčního maxima udrží. V dalším týdnu budou ceny pohonných hmot v ČR stagnovat,” řekl ČTK Kovanda.

Obavy z hurikánu Laura zvedají ceny ropy

Ekonomika

V mezinárodním srovnání se navíc podle něj benzin tankuje levněji než v Česku tradičně v Polsku, na Slovinsku, v Bulharsku či Rumunsku. Srovnatelné ceny jako v Česku jsou v Maďarsku a Rakousku, dráž se pak pohonné hmoty prodávají na Slovensku, v Chorvatsku, Německu či v Itálii.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 26. srpnu

Reklama

Výběr článků

Načítám