Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Salát z pečených paprik. Jak na něj, poradí foodblogerka

Jídlo

  6:57
Tenhle salát je opravdu výborný jako příloha ke grilovanému masu. Chutná i těm, kteří jinak papriku moc nemusí. I můj pes se mi při jeho přípravě vždy v kuchyni motá pod nohama, což jinak dělá, jen když pracuju s masem.

Kuřecí špízy Satay s kešu omáčkou foto: Lucie Grusová

Salát z pečených paprik

 Suroviny

  • 1 kg červených nebo žlutých paprik
  • 4 lžíce extra virgin panenského oleje
  • 3 lžíce kvalitního balsamica
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 100 g sýru (neplatí pro paleo nebo Whole30 variantu)
  • sůl
  • pepř

Postup: Rozpalte troubu na 200°C (ideálně s horním grilem). Na plech vložte celé papriky včetně jádřinců a pečte je do té doby, než jim zčerná šlupka. Je fajn alespoň jednou papriky během pečení otočit, aby se opekly dočerna ze všech stran.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

 Upečené papriky vložte do nějaké uzavíratelné nádoby (třeba hrnec s poklicí) a nechte je chvilku „zapařit“. Pak jednotlivé papriky zbavte jádřinců a svlékněte slupku. Tohle je trošku piplačka, ale nevzdávejte to.

Každou papriku rozdělte na cca 4 kousky, vložte do mísy, přidejte na plátky nakrájený česnek, slunečnicová semínka, trošku soli a pepře, olivový olej a balsamico (najděte si nějaký kvalitní, bez aditiv a přidaného cukru).

Lze případně přidat i nějaké bylinky podle chuti (provensálské koření, medvědí česnek, tymián, rozmarýn aj.)., kromě slunečnicových semínek přisypat i pár dýňových semínek. Vše promíchejte a nechte před podáváním alespoň 1 hodinu v lednici uležet.

Salát se podává studený. Buď samotný jako příloha k masu, nebo jako salát s rukolou a kousky balkánského či kozího sýru, popřípadě nivy jako hlavní chod (to platí samozřejmě jen pro primal, nikoliv pro paleo nebo Whole30 variantu).

Autor: