Znovu ve žluté. Alaphilippe ovládl druhou etapu Tour a vede celkové pořadí

  14:30aktualizováno  18:30
Na loňské Tour de France se oblékl do žlutého dresu po třetí etapě, tentokrát se mu to povedlo už o den dříve. Francouzský cyklista Julian Alaphilippe předstihl v dramatickém dojezdu druhé etapy Švýcara Marca Hirschiho a dostal se do celkového vedení.
Francouzský cyklista Julian Alaphilippe se raduje z vítězství ve druhé etapě...

Francouzský cyklista Julian Alaphilippe se raduje z vítězství ve druhé etapě Tour de France. | foto: Reuters

V minulých ročnících platilo, že první etapy Tour znamenaly spíše příležitosti pro sprintery a že velké kopce následovaly až později. Tentokrát to bylo jiné.

„Horská etapa se dvěma vrcholy vyššími než 1 500 metrů už druhý den, to je premiéra,“ komentoval ředitel závodu Christian Prudhomme.

Tím prvním byl Col de la Colmiane (16,3 km; 6,3 %), poté přišel na řadu Col de Turini (14,9 km; 7,4 %). V závěru pak jezdce ještě čekala dvojice kratších výšlapů, ideálních pro klasikáře.

„Sprintera, který v předchozím dni získal žlutý dres, čeká složitá situace,“ předpovídal Prudhomme.

To se potvrdilo. Alexander Kristoff sice ještě první kopec absolvoval v balíku, na tom druhém už ale ztrácel a jeho manko na nejlepší začalo narůstat.

ONLINE

Druhou etapu jsme sledovali podrobně

Bylo jasné, že vítěz etapy si oblékne žlutý dres.

Třicet kilometrů před cílem už byl šestičlenný únik dne dávno pohlcen a na čele pelotonu šlapali jezdci stáje Jumbo-Visma.

Nizozemský tým jel ostré tempo. Když v jednom ze sjezdů spadl Daniel Felipe Martínez z EF, vítěz Critéria du Dauphiné, měl co dělat, aby se vrátil zpět.

Jinak se ale na čele dlouhou dobu nic nedělo. Ještě patnáct kilometrů před finišem šlapal peloton pohromadě a vyčkával.

Pak to ale přeci jen přišlo.

Při nájezdu do posledního stoupání se před Jumbo dostali Bob Jungels a Julian Alaphilippe, jezdci stáje Deceuninck-QuickStep. Chvilku balík táhli, pak se druhý jmenovaný zvedl ze sedla a zaútočil.

K Alaphilippovi se připojil Marc Hirschi ze Sunwebu, později i Adam Yates z Mitcheltonu-Scott a společně si vypracovali malý náskok.

Trojice vzorně spolupracovala a pomalu se vzdalovala pelotonu. Když se přehoupla přes závěrečný výšlap, k dobru měla zhruba 20 sekund.

Bude to stačit?

Ano. Ale těsně.

V posledním kilometru trojice taktizovala, dlouho čekala a peloton už byl těsně za ní. Pak se ale přeci jen Alaphilippe zvedl ze sedla a šlápl do pedálů.

Rychle si vypracoval náskok několika metrů. Hirschi, který zažívá premiéru na Grand Tour, byl však těsně za ním a zdálo se, že ho dotahuje.

Jenže se mu to už nepodařilo.

Francouz proťal cílovou čáru jako první, zvedl ruku k nebi a oslavoval. Vítězství věnoval milovanému otci, který zemřel letos v létě.

Francouzský cyklista Julian Alaphilippe (vpravo) spurtuje k vítězství v cílové rovince druhé etapy Tour de France.

V loňském roce se do žlutého dresu oblékl po třetí etapě, letos, ačkoliv vyhlásil, že celkové pořadí není jeho cíl, se mu to podařilo o den dříve.

Na třetím místě finišoval Yates, který se díky první příčce na bonifikační prémii dostal na druhé místo celkového pořadí. Na Alaphilippa ztrácí 4 sekundy.

Jak se vše odehrálo

První odpadlíci. Nervozita, déšť a pády. Těmito třemi slovy by se dal charakterizovat první den Tour. Náročné podmínky si vybraly i svou daň. Na startu druhé etapy se už nepředstavili John Degenkolb (nedojel do cíle v časovém limitu), Philippe Gilbert a Rafa Valls (oba kvůli zranění).

Těžká zkouška. Stejně jako v předchozí etapě, i tentokrát byl start a cíl v Nice. Profil trati byl ale úplně odlišný. Na 187 kilometrech peloton čekalo 3750 výškových metrů a dvě vrchařské prémie první kategorie – Col de la Colmiane (16,3 km; 6,3 %) a Col de Turini (14,9 km; 7,4 %).

V zelené. Do etapy Peter Sagan startoval v zeleném dresu, ten vezl ale díky tomu, že Alexander Kristoff jel ve žlutém a Mads Pedersen v bílém. Že se chce dostat na čelo bodovacího žebříčku Slovák prokázal, když se hned po startu společně s dalšími osmi závodníky pustil do úniku.

Tak kdo? Ještě před tím, než jezdci začali stoupat na Col de la Colmiane, byla na programu sprinterská prémie. Na ní si to o první místo rozdali Sagan s Matteem Trentinem. Vítězství si nakonec připsal Ital, i tak se však Sagan v bodovacím žebříčku posunul na druhé místo.

Diváci povzbuzují cyklisty při výstupu na Col de la Colmiane v rámci druhé etapy Tour de France.

Jen si jeďte. Těsně za sprinterskou prémií Trentina postihl defekt, v úniku tak pokračovala sedmička jezdců. Kromě Sagana v ní byli i Lukas Pöstleberger, Benoit Cosnefroy, Kasper Asgreen, Toms Skujins, Anthony Pérez a Michael Gogl. Peloton se nikam nehnal, a tak uprchlíci měli k dobru až 3 minuty.

První kopec. Na vrchol Col de la Colmiane zbývalo ještě několik set metrů, když se ze sedla zvedl Cosnefroy a vydal se vpřed. Ze skupiny uprchlíků ho nikdo nepronásledoval, a jezdec AG2R si tak na prémii první kategorie dojel pro prvenství. Virtuálně se oblékl do puntíkatého trikotu.

Klid. Podmínky na trati byly tentokrát takřka ideální a dlouhé sjezdy nepředstavovaly takřka žádné nebezpečí. Během prvního kopce se na čele hlavního balíku pohybovali hlavně jezdci týmu Jumbo-Visma, během toho druhého je vystřídali cyklisté UAE Emirates. Ineos zůstával ve skrytu za nimi.

Žlutý muž ztrácí. Když ovládl první etapu a oblékl si žlutý dres, moc si to užíval. „Skvělý pocit,“ radoval se Kristoff. Zároveň ale tušil: „Bohužel v něm budu jen jeden den.“ Náročný profil sprinterovi nevyhovoval, neustále se pohyboval v závěru balíku a během druhého výšlapu s ním ztratil kontakt.

Alexander Kristoff z Norska ve žlutém dresu pro lídra závodu ve druhé etapě Tour de France

Vyrovnáno. Během stoupání na Col de Turini čelní skupinka prořídla. Vystoupil si z ní Sagan a ztrácel i Cosnefroy. Ten se ale ještě vzchopil, smazal svou ztrátu a zabojoval na vrchařské prémii. Tu nakonec vyhrál Pérez, který se tak bodově dotáhl na Cosnefroye v soutěži o puntíkatý trikot.

Stahujeme. Po Col de Turini následoval dlouhý sjezd a rovina, která dovedla cyklisty až k výšlapu na poslední vrchařskou prémii Col d’Éze. Na ní si to už měli rozdat jezdci z balíku. Peloton během téměř 30kilometrového sešupu neustále stahoval své manko a uprchlíky dojel.

Bez boje. V úvodu stoupání na Col d’Éze se sice několik jezdců pokusilo nastoupit, jenže proti rychlému tempu balíku nemělo šanci. Tým Jumbo-Visma na čele kontroloval situaci a nikoho do úniku nepouštěl. Peloton projel vrchařskou prémií pohromadě, prvním jezdcem byl Nicolas Roche.

Alaphilippe útočí. Rozhodovalo se až v závěrečném stoupání. V něm jako první zaútočil Julian Alaphilippe, poté se k němu dotáhli Marc Hirschi a Adam Yates a vypracovali si náskok. V dramatickém dojezdu pak slavil Alaphilippe.

Cyklistický závod Tour de France

2. etapa Nice - Nice (186 km)

1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 4:55:27, 2. Hirschi (Švýc./Sunweb) stejný čas, 3. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1, 4. Van Avermaet (Belg./CCC), 5. Higuita (Kol./EF), 6. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 7. Lucenko (Kaz./Astana), 8. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 9. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe), 10. Bettiol (It./EF) všichni -2, ...88. Kreuziger (ČR/NTT) -17:45, 112. Hirt (ČR/CCC) -17:51.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe 8:41:35, 2. A. Yates -4, 3. Hirschi -7, 4. Higuita, 5. Pogačar, 6. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott), 7. Formolo (It./SAE Team Emirates), 8. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 9. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 10. Dumoulin (Niz./Jumbo-Visma) všichni -17, ...99. Kreuziger -18:00, 111. Hirt -18:06.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Extraligové přestupy: Návraty ze severu, Rachůnek a Bartejs posílili Kometu

1. května 2024  7:57,  aktualizováno  18:42

Aktualizujeme Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k...

Švýcarsko má v nominaci do Brna čtyři posily z NHL i rekordmana Ambühla

1. května 2024  18:15

Čtyři posily z NHL představí hokejisté Švýcarska na Českých hrách (Betano Hockey Games) v Klotenu a...

Furch skončil z osobních důvodů v Brně, na tři roky se upsal Boleslavi

1. května 2024  11:50,  aktualizováno 

Hokejisty Mladé Boleslavi posílil brankář Dominik Furch, jenž odchytal poslední dvě sezony v dresu...

Jak chutná Keita. Šampion Oktagonu se vrací ve vyprodané hale ve Frankfurtu

1. května 2024  17:38

Frankfurt, město zasvěcené MMA. Přehnané? Nikoli. Vždyť hned třikrát už se tamní Festhalle otřásala...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...