Hlavní navigace

Hackeři chtěli napadnout továrnu Tesly, Apple nesmí poškodit Unreal Engine a blíží se obrázkový formát AVIF

30. 8. 2020
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Tesla
Facebook škodí, TikTok žaluje USA, Ever končí, skotská Wiki v problémech, Freepik hacknut, Kevin Mayer opustil TikTok. Co ještě přinesl právě končící #tyden?

Facebook se podílí na oslabování demokracie v Indii, jde o peníze. Stejně tak negativně působil v Myanmaru či na Filipínách. Podpora tamním vládám je prostě jen a pouze věcí posílení tržního podílu a vyšších zisků. A to se počítá. Životy a svobody obyvatel nikoliv. Via For Facebook, weakening India’s democracy is just the cost of business.

TikTok zažaloval vládu amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli zákazu transakcí s mateřskou společností ByteDance. Oznámení najdete ve Why we are suing the Administration a jeden si musí klást otázku, proč totéž už dávno neudělala čínská firma Huawei.

Facebook mohl využít Trumpovu vládu pro likvidaci konkurenčního TikToku. Mark Zuckerberg osobně hovořil proti TikToku na setkání s Trumpem a zákonodárci na konci loňského roku, odváděl pozornost od vlastních problémů vyžadujících regulaci a využil situaci pro zlepšení vlastní reputace. Podrobnosti ve Facebook CEO Mark Zuckerberg Stoked Washington’s Fears About TikTok a Facebook may have used the Trump administration to kill off rival TikTok.

TELEgraficky

vtm.netxs.onlinedegoogleSuicide Squad: Kill the Justice League ■ Blackstone koupí Ancestry.com za 4,7 miliardy dolarů ■ factba.seFSHistory ■ Šikovný způsob, jak sledovat výkon webů ■ Delivery Hero koupili InstaShop ■ Cory Dovtorow: How to Destroy Surveillance Capitalism ■ MGM propouští 18 tisíc lidí ■ Facebook straní vládní partě ■ Thunderbird 78.2.0 je venku

WEBDESIGN, INTERNET

Blíží se další komplikace, nový formát pro obrázky jménem AVIF. Nabízí kompresi o zhruba 50 % lepší než JPEG a 25 % lepší než WebP. Podpora by se měla objevit v Chrome 85 a Firefoxu 80. Stačí se ale podívat na peklo s HEIC od Applu i problémy s WebP, kde ani po letech existence není podpora široce dostupná v operačních systémech ani softwaru. Detaily v How to Use AVIF: The New Next-Gen Image Compression Format.

Cena za 1 GB mobilních dat? Česká republika je na 187. místě v žebříčku 228 zemí. Před námi je 186 zemí s levnějšími daty. Sousední Polsko je osmnácté, Rakousko čtyřicáté třetí, lépe je na tom i Slovensko. Zkoumejte ve Worldwide mobile data pricing: The cost of 1GB of mobile data in 228 countries a berte to s rezervou – včetně metodiky a zdrojů dat.

Úložiště Ever náhle končí. Známé se stalo tím, že se přišlo na to, že fotky uživatelů využívalo pro vývoj pomůcek na rozpoznávání obličejů.

Myslel to dobře aneb Když se dvanáctiletý pustí do oprav skotské Wikipedie, aniž by uměl skotsky. Od roku 2013 opravil a vytvořil tisíce článků, aniž by je někdo kontroloval. A samozřejmě napáchal víc škody než užitku. Problematických věcí je ale ke studiu víc, podívejte se do A Teen Threw Scots Wiki Into Chaos and It Highlights a Massive Problem With Wikipedia a Requests for comment/Disruptive editing on sco.wikipedia on an unparalleled scale.

Apple se prý chce pustit do konkurování Googlu ve vyhledávání. Svědčit o tom mají změny v iOS 14 a na stránce podpory pro Apple Bot spolu se zvýšenou frekvencí činnosti tohoto robota. V Apple showing signs it may soon launch a search engine to compete against Google Search na základě toho došli k názoru, že Apple brzy spustí vlastní vyhledávač a z telefonů a tabletů zmizí vyhledávání přes Google (za které Google platí miliardy dolarů ročně).

HARDWARE

Amazon Halo je nový fitness náramek snímající signály z těla i hlasu. Vytvoří i 3D model těla a sleduje emoce v hlase. Zajímavé na něm je, že nemá žádný displej. Stát bude 99,99 USD a k tomu 3,99 USD měsíčně. Viz AMAZON ANNOUNCES HALO, A FITNESS BAND AND APP THAT SCANS YOUR BODY AND VOICE.

SOFTWARE

RSS čtečka Feedly doplnila možnost sledovat účty, hashtagy, seznamy a vyhledávání na Twitteru. Dost užitečná novinka. Viz Get tweets in Feedly.

Teaser/Trailer pro hru The Lord of the Rings: Gollum:

Soudkyně rozhodla: Apple nesmí zasáhnout proti Unreal Engine, hry Fortnite se to ale netýká. Jde samozřejmě o předběžné opatření, než se celá kauza dostane k soudu. Epic Games tak nepřijde o vývojářské účty nutné pro zachování Unreal Engine. Co se Fortnite týče, tak soudkyně došla k názoru, že Epic Game neprokázali způsobené škody a vše si způsobili sami záměrným porušením smlouvy s Applem. U Unreal Engine by ale Apple poškodil vývojáře třetích stran a také reputaci Epic Games. Via Epic judge will protect Unreal Engine — but not Fortnite.

Hráči Fortnite na iOSu a macOS nebudou moci hrát s hráči na jiných platformách. Přichází totiž nová sezóna Fortnite a Epic Games nemůže poskytnout aktualizaci pro iOS ani macOS. Crossplay zůstává na PS 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC a Androidu. Logický vývoj. Via Fortnite splits into two different games tomorrow because of Epic and Apple’s fight.

World of Warcraft: Shadowlands dorazí 27. října:

MARKETING A KOMUNIKACE

Nový reklamní spot pro Apple Music Radio (dřívější Beats 1):

Facebook si stěžuje, že iOS 14 mu znemožní shromažďovat identifikace uživatelů a zkomplikuje cílení. Apple přichází se změnou pro IDFA (Identification for Advertisers), nově bude nutné uživatele varovat, že se tento unikátní identifikátor bude sbírat, a navíc bude nutné, aby to uživatelé odsouhlasili. Facebook tvrdí, že tedy IDFA přestane sbírat a bude to mít až 50% dopad na příjmy v rámci Audience Network (absence IDFA znemožní identifikovat konkrétního uživatele napříč mobilními aplikacemi na iPhone). Zároveň ale uvádí, že na vlastní aktivity Facebooku bude dopad menší. Je to logické, protože uvnitř Facebooku ví Facebook vždy velmi přesně, kdo uživatel je. Facebooku ale nic nebrání nechat uživatel odsouhlasit použití IDFA a nic ho nenutí k tomu, aby vše kompletně vypnul. Jsou to typické silové hry, včetně argumentace, že to poškodí malé společnosti, již tak zápasící s ekonomickou krizí. Další vysvětlení v IDFA Apocalypse: What We Know (And Don't).

Apple znemožnil aktualizaci aplikace Facebooku, bylo v ní totiž uvedeno, že si účtuje 30 % poplatky při platbách v aplikaci. Facebook to chtěl sdělit uživatelům, kteří přes Facebook nakupují lístky na akce. Apple zablokování aktualizací zdůvodnil tím, že vývojáři nesmí ukazovat „nerelevantní“ informace. Via Apple blocks Facebook update that called out 30-percent App Store ‘tax’.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Freepik hlásí hack, unikla data a hesla 8,3 milionu uživatelů. Útok se povedl přes SQL Injection a útočník se dostal do databáze s daty nejstarších uživatelů (těch, kteří se kdysi registrovali na Freepik a Flaticon). U 3,55 milionu uživatelů jsou hesla bcryptovaná, u 229 tisíc je MD5 salt. Těm druhým Freepik hesla zrušili a musí si nastavit nové, těm s bcryptem Freepik doporučuje nastavit nové heslo. Freepik v květnu uváděl, že má přes 20 milionů uživatelů. Via Free photos, graphics site Freepik discloses data breach impacting 8.3m users a Statement on Security Incident at Freepik Company.

Gmail opravil chybu, která umožňovala podvrhovat e-mail. Šlo o podvrh včetně správného SPF i DMARC, ne tedy pouze klasická varianta výměnou textu s informací o odesílateli. Via The Confused Mailman: Sending SPF and DMARC passing mail as any Gmail or G Suite customer.

YTS, druhý nejnavštěvovanější torrentový web, předává informace (e-maily a IP adresy) o uživatelích právní firmě. Ta zastupuje filmové společnosti a uživatele obesílá s předžalobní výzvou. Pikantní je to i tím, že se o to pokouší na základě toho, že někdo stáhl torrentový soubor, což je věc zcela legální. Viz Torrent Site 1337× Bans ‘YTS’ For Handing User Data to Movie Companies. TorrentFreak se v YTS Torrent Giant is Part of a Bizarre & Brand New Anti-Piracy Scheme navíc podivují nad tím, jaký právní rámec může mít předávání osobních informací uživatelů.

Dřívější šéf bezpečnosti Uberu byl obviněn ze snahy zakrýt hack s pomocí platby výkupného v bitcoinech. Jde o případ masivního úniku dat Uberu v rámci hacku v roce 2016. Ztrátu 57 milionů záznamů o cestujících i řidičích tehdy Uber chtěl utajit i tak, že zaplatil 100 000 dolarů v bitcoinech. Via Uber’s Former Security Chief Charged With Trying to Conceal Hack Using Bitcoint.

Facebook žaluje MobiBurn, tvůrce inzertního SDK, za neumožnění auditu. SDK mělo mimo zdokumentovanou činnost shromažďovat osobní data uživatelů Facebooku prostřednictvím každé aplikace, ve které toto SDK bylo použito. Podobně jako OneAudience (ty Facebook zažaloval v únoru) a řada dalších. Via Facebook sues maker of advertising SDK for refusing to participate in audit.

Ruští hackeři se pokoušeli podplatit člověka v Gigafactory Tesly. Chtěli tam instalovat malware. Cílem mělo být napadení systémů a poté vydírání. Ve hře byly miliony dolarů. Detaily v Russian National Arrested For Conspiracy To Introduce Malware Into A Nevada Company's Computer Network a Tesla and FBI prevented $1 million ransomware hack at Gigafactory Nevada.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

V srpnu 2020 Instagram změnil „QR kód“ (Nametag) na skutečný QR kód. Byť tak moc nevypadá, ale je konečně běžně čitelný v čemkoliv, co umí číst QR kódy. Doposud byl čitelný pouze v aplikaci Instagramu. Původní kódy je stále možné načíst. 

CEO TikToku Kevin Mayer opouští TikTok pár měsíců po nástupu do funkce. Odvolává se na „ostře změněné“ politické prostředí. Bývalý šéf Disney měl TikToku pomocí být důvěryhodnou firmou zejména pro USA. Nahradí ho Vanessa Pappas, současná generální ředitelka. Detaily v TikTok chief executive Kevin Mayer resigns after Trump call to sell US assets.

Facebook uživatelům naděluje nový vzhled na webu. Ti jej označují za ošklivou noční můru působící zmatek. U změn designu to bývá běžné, byť u tohoto nového je změna tak razantní a místy tak hloupá, že nespokojenost je zcela na místě. Viz Why Users Call New Facebook Design a Nightmare.

Twitter omezí dosah u „copypaste“ tweetů, tedy těch, které se masivně kopírují na řadě účtů. Zda to pomůže napravit podivné zvyky kopírovat cizí tweety místo použít retweetu, je ale otázka.

Facebook nezvládl nepokoje v Kenosha ani růst QAnon konspirací. Vadí to samotným zaměstnancům a Mark Zuckerberg byl donucen přiznat, že došlo k „provozní chybě“, kdy Facebook neodstranil stránku Kenosha Guard, kde před střelbou byly zveřejněna opakovaná volání do zbraně. A to i přes nahlášení uživateli. Jde o obvyklý problém Facebooku s ignorováním a neschopností pochopit podstatu nahlášení. Nahlášení se totiž opět dostala k moderátorům, kteří nebyli zběhlí v tom, „jak určité milice“ fungují. Podrobnosti v Facebook Employees Slammed Zuckerberg Over Militia Groups And QAnon After Kenosha. Dlouhé a podstatné čtení.

MOBILNÍ APLIKACE

Apple znemožnil firmě Automattic aktualizovat aplikaci WordPress. Dožaduje se 30 % z prodeje přes web WordPress.com. Samotná aplikace nic koupit neumožňuje, Apple přesto na svém požadavku trval. Via WordPress founder claims Apple cut off updates to his completely free app because it wants 30 percentApple se později WordPressu „omluvil“ a už na 30% poplatku netrvá. Omluva je tedy taková poněkud zábavná, je v ní napsáno, že WordPress odstranil informaci o možnosti pořídit si placené služby (bylo to v aplikaci v nápovědě a vedlo to mimo aplikaci). Jenže, jak píše The Verge, toto bylo z aplikace odstraněno už dávno a Apple k reakci přiměla až medializace.

Samsung Cloud Gallery Sync, Drive a Premium úložiště končí, náhradou bude OneDrive. Je to vlastně docela dobrá zpráva. Provozovat cloudové služby v okamžiku, kdy jich jsou k dispozici desítky a úspěšných je pouze několik, výrobcům mobilních telefonů nedává smysl. Otázka je, proč se spojovat jen s jednou z nich a nebýt více univerzální. V Česku aplikace Samsungu končí k 5. říjnu 2020. Via Samsung ends Gallery Sync, Drive, and Premium storage subscriptions, offers OneDrive migration.

STARTUPY A EKONOMIKA

Facebook ve Francii doplatí 106 milionů eur na daních, včetně pokuty. Doplatek dostal vyměřený na základě auditu deseti let danění. Via Facebook to pay more than $110 million in back taxes in France.

Epidemie COVID-19 má být důvodem 20% poklesu prodeje chytrých telefonů v druhém čtvrtletí. Pokles ostatně byl i ve čtvrtletí prvním. Ukazují to čerstvá čísla od Gartnerů. Detaily v Gartner Says Global Smartphone Sales Declined 20% in Second Quarter of 2020.

Apple koupil Spaces, startup specializující se na virtuální realitu ve videokonferencích – „virtualizaci“ online konferencí a setkání. Via Apple Acquires VR Company Spaces:

OneCoin byl klasickým pyramidovým schématem a Ruja Ignatova, Cryptoqueen, není k sehnání. Příběh ve OneCoin Took In Billions. Then Its Leader Vanished ale můžete skoro číst jako detektivku:

TikTok bude prodán během několika dní, tvrdí CNBC. Cena má vyšplhat na 20 až 30 miliard dolarů a součástí transakce mají být aktivity v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu. Mezi zájemci se objevil Walmart, což je jedna z nejabsurdnějších variant – kupci typu Microsoft či Oracle jsou v tomto ohledu pochopitelnější, byť to stále nedává smysl. Paradoxem je, že by do toho možná Microsoft šel s Walmartem.

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).