Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vystrčila straší Čína, že „zaplatí vysokou cenu“. Opozice vytáhla „patolízalství“ Zemana

Aktualizováno -
31. srpna 2020
23:05
Autor: ČTK, simao - 
31. srpna 2020
10:25

Šéf Senátu Miloš Vystrčil pokračuje v tchajwanské misi, od čínského ministra zahraničí však zazněla výhrůžka o tom, že za to zaplatí „vysokou cenu“. Slova, která pronesl Wang I, však naštvala část české politické scény. „Je to nehoráznost,“ shoduje se část opozice. Premiér Andrej Babiš (ANO) zaujal nejdřív opatrnější, mírnější postoj. Naopak ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) reagoval ostřeji. Do Vystrčila se pustil i čínský státní list Global Times. Označil ho za oportunistu a bezvýznamného člověka, který přijel na Tchaj-wan dělat problémy.

České ministerstvo zahraničí si již v pondělí předvolalo čínského velvyslance v ČR kvůli prohlášení šéfa čínské diplomacie, že předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zaplatí vysokou cenu za to, že oficiální cestou na Tchaj-wan porušil princip jedné Číny. Za ministra Tomáše Petříčka (ČSSD), který vyrazil na kongres do Slovinska, řešil situaci jeho náměstek Martin Tlapa.

Do Vystrčila se pustil šéf diplomacie v Číně pořádně zostra. „Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus,“ řekl čínský ministr zahraničí Wang I, který je na návštěvě Německa. Dodal, že zpochybňování zásady jedné Číny znamená „znepřátelit si 1,4 miliardy Číňanů“ a že čínská vláda a lid nebudou tolerovat takovou „otevřenou provokaci“.

Šéfka TOP 09 odsoudila „patolízalství“

Naštval tím i část české politické scény. Opozice považuje prohlášení šéfa čínské diplomacie za absolutně nepřijatelné.

„Vyjádření, že Miloš Vystrčil za svou návštěvu Tchaj-wanu zaplatí vysokou cenu, je nehorázné. Sklízíme plody patolízalství prezidenta, premiéra a ministrů na letišti, kteří vytvořili dojem, že si k nám Čína může dovolit vše. Nemůže! A naše diplomacie to musí dát silně najevo,“ napsala na twitteru šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a narážela i na vítání letadel s rouškami a respirátory z Číny během koronakrize.

„Cesta předsedy Senátu je v zájmu ČR, nikoho neohrožuje a není vůči nikomu myšlena nepřátelsky. Čínské výhrůžky ničemu nepomohou, jen zvětšují problémy v česko-čínských vztazích a pro nás jako suverénní zemi jsou absolutně nepřijatelné,“ poznamenal na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Nejprve opatrný Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) se k věci příliš nevyjadřovat nechtěl. „Čína reaguje obvykle stejně, co se týká Tchaj-wanu. My jsme s panem ministrem o tom mluvili, a pokud vím, tak jsme se domluvili, že pan ministr si pozve čínského velvyslance,“ uvedl v pondělí stručně Babiš. 

Později po jednání s Petříčkem přitvrdil. „Ten komentář je nemístný a nepatřičný a ministr slíbil, že to bude po úřední lince řešit. Pověří úředníky, aby panu velvyslanci vysvětlili, že jsme suverénní země,“ uvedl Babiš 

Proti návštěvě šéfa Senátu na Tchaj-wanu Čína několikrát ostře protestovala. Postavil se proti ní také prezident Miloš Zeman, který je momentálně v rekonvalescenci po operaci ruky.

Petříček se ohradil

Ministr zahraničí Petříček v pondělí reagoval ostřeji než premiér. „Co se týče těch slov, očekávám, že čínská strana nám je vysvětlí. Cesta má samozřejmě dopady na vztahy s Čínou, ale myslím, že toto je již za hranou,“ uvedl Petříček před odletem do Slovinska.

Ohledně českého postoje k Číně připustil: „Pozice vlády je dlouhodobě neměnná. Naše vláda, stejně jako všechny předchozí, má politiku jedné Číny. Proto jsem předsedovi Vystrčilovi nemohl cestu na Tchaj-wan doporučit.“ Vyjádření čínského šéfa diplomacie však Petříčka nenechalo klidným. „Já se proti tomu rozhodně hodlám ohradit. Je to naše záležitost. Kontinuálně prosazujeme naši politiku, která je k Tchaj-wanu jasně stanovena. My jsme si vyhradili právo, že v technických oblastech chceme s Tchaj-wanem spolupracovat,“ podotkl Petříček.

„Náměstek Tlapa vyjádřil zásadní nesouhlas s vyjádřením čínské strany v souvislosti se zahájením návštěvy delegace Senátu Parlamentu České republiky na Tchaj-wanu. Označil ho za nevhodné a neodpovídající standardům diplomatické komunikace mezi dvěma suverénními zeměmi. Česko-čínské vztahy by se podle Ministerstva zahraničních věcí ČR měly do budoucna soustředit na pozitivní a praktickou agendu,“ uvedlo v pondělí odpoledne ministerstvo zahraničí na svém webu u informace o předvolání čínského velvyslance.

Zásah do suverenity, tvrdí velvyslanec

Vystrčil (ODS) návštěvou Tchaj-wanu s delegací očividně podpořil separatistické síly, uvedl v prohlášení čínský velvyslanec v ČR Čang Ťien-min. „Velvyslanec Čang Ťien-min zdůraznil, že Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí území Číny. Čína vždy pevně oponovala jakékoliv formě oficiálních výměn s Tchaj-wanem u států, se kterými Čína navázala diplomatické vztahy. Zásada jedné Číny je politickým základem čínsko-českých vztahů. Navzdory silnému nesouhlasu a vážně oponující pozici Číny stejně trval Vystrčil ve vlastním zájmu na tzv. návštěvě Tchaj-wanu s delegací, čímž očividně podpořil separatistické síly a aktivity spojené s 'nezávislostí Tchaj-wanu',“ uvedla ambasáda.

Takový akt je závažným zasahováním do čínské suverenity a jedná se o vážné vměšování do vnitřních záležitostí. Takový čin významně porušuje bilaterální politické závazky a základní normy mezinárodních vztahů. Čínská strana výrazně nesouhlasí a odsuzuje takový čin,“ dodalo velvyslanectví.

Rakušan: Zcela nepřijatelný výrok

Petříčka k ráznému postoji vyzývali i opoziční představitelé. „Je to zcela nepřijatelný výrok a reakce na něj tomu musí odpovídat. Mentalita Číny, kdy nás nevnímá jako suverénní stát a jedná s námi z pozice síly, je neakceptovatelná. Předseda Vystrčil reprezentuje svou návštěvou suverénní parlamentní politiku, plně ho v dané věci podporuji. Je potřeba ukázat, že jsme zemí, kterou reprezentují její svobodně zvolení politici. Doufám, že tento postoj bude jasně prezentovat i ministr Petříček,“ napsal ČTK předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše to není poprvé, kdy se Čína uchyluje k podobnému nátlaku na suverénní zemi. „Není jediný důvod, abychom se nechali takovými výhružkami v souvislosti s česko-tchajwanskými vztahy ovlivňovat. Krok ministra Petříčka je logický a v pořádku, velvyslanec by měl podat vysvětlení,“ napsal ČTK.

Za ještě více šokující považují Piráti názorový sloupek v čínském státním deníku Global Times. Ten mimo jiné uvedl, že za Vystrčilovou cestou stojí Spojené státy.

Čínský tisk: Zvrácená logika a zlomyslná cesta Vystrčila

Čínský list Global Times ve svém komentáři k Vystrčilově návštěvě píše: „Během posledních dvou let Spojené státy zásadně změnily politiku vůči Číně, začaly na Čínu útočit a pobízet své evropské spojence, aby se zapojili do nové studené války proti Číně.

Americký postoj se podle čínského tisku stal podnětem pro Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan. „Před několika lety by neměl tu drzost vzepřít se návštěvou Tchaj-wanu principu jedné Číny. To je nová nepříjemná realita - USA budou vždy schopny najít v jistých zemích síly, které podpoří jejich záměr vytvořit frontu proti Číně. Vystrčil tak nemusí být posledním oportunistou, který poruší pravidla v otázce Tchaj-wanu (...) ,“ varuje Global Times, podle nichž je Vystrčilova návštěva na Tchaj-wanu svou podstatou „zlomyslná“.

Další útok na šéfa Senátu

Samotný Vystrčil je pak podle listu bezvýznamný člověk, který přijel na Tchaj-wan dělat problémy. „O principu jedné Číny nemůže rozhodovat předseda Senátu nějaké malé, odlehlé středoevropské země, ani Washington. Rozhoduje o něm síla Číny a vůle 1,4 miliardy Číňanů (...) Vystrčil tvrdí, že svou cestou na Tchaj-wan podporuje demokracii, a český Senát obvinil Čínu, že odporem vůči cestě se vměšuje do vnitřních záležitostí České republiky. Jedná se o naprosto zvrácenou logiku,“ tvrdí list.

Podle Global Times je třeba dát Vystrčilovu cestu do kontextu se skutečností, že Česká republika byla v minulosti satelitem Sovětského svazu. „V Česku jsou jisté síly, které do diplomacie země zatahují protikomunistickou ideologii, aby daly najevo, že země už je součástí Západu,“ dodává list

Video  „Čína nechápe demokratické principy. Schovává se za domácí aktéry,“ říká analytička  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajanene ( 3. září 2020 02:02 )

Vystrčil je ještě mnohem větší hlupák, než se mohlo zdát. Aby to dokázal, tak se montuje ještě do Hong Kongu. Opozice dělá to, co umí a protože de facto neumí nic, tak jenom hloupě žvaní. A k tomu má novou šéfku TOP09, která se na to úžasně hodí. Nejspíš už pak na nic jiného.

ANO_nam_bude_lip ( 2. září 2020 12:02 )

Že nechápeš psaný text je o tobě dávno známé.

ANO_nam_bude_lip ( 2. září 2020 12:01 )

Ale ANO, stačí říci jedno protikomoušské heslo a pažbou ti vymlátí spoustu zubů a zadarmo!

jjusa2 ( 2. září 2020 08:55 )

Blesk napsal špatný název článku,mělo tam být:opozice vytáhla patolízalství Vystrčila,ze kterého se stal kvůli patolízalství TCHAJ-WANEC

salto ( 1. září 2020 16:24 )

No jo, malý ho.no a vysoko skáče

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa