Hlavní obsah

Praha bez turistů znamená přes 30 tisíc lidí bez práce

Právo, kk

Koronavirová krize způsobila v hlavním městě masivní výpadek turismu s negativním dopadem do ekonomiky celé republiky. Až 62 procent všech zahraničních návštěvníků České republiky totiž míří právě do Prahy, kde utratí miliardy korun ročně. Na celé částce vynaložené turisty v hlavním městě se návštěvníci ze zahraničí podílejí téměř z devadesáti procent.

Foto: Profimedia.cz

Davy turistů jsou dnes již minulostí.

Článek

Nejpostiženější je nyní centrum Prahy, kde doposud plných 95 procent turistů tvořili cizinci. Jak upozorňuje spolek Centrum žije, kvůli jejich absenci zde hrozí mnoha firmám kolaps. Podle odhadů spolku by zde mohlo přijít o práci 60 procent lidí pracujících v hotelnictví a 40 procent pracovníků zaměstnaných v obchodech a ve službách s turismem souvisejících.

Nezaměstnanost v červenci stoupla na 3,8 procenta, bez práce je nejvíce lidí od února 2018

Ekonomika

„Zdaleka to není jen o provozovatelích hotelů, restaurací či maloobchodů, kteří jsou biti obrovským poklesem tržeb. Všichni tito provozovatelé mají navíc své zaměstnance a dodavatele. Půjdeme-li dále, máme tu dodavatele dodavatelů, poskytovatele služeb a další navazující profese. Přes tento ‚strom‘ se nám negativní ekonomický dopad rozprostře do celé ekonomiky i mimo území hlavního města Prahy,“ upřesnil David Mazáček, ředitel Institutu strategického investování Fakulty financí a účetnictví VŠE v Praze a člen výboru zmíněného spolku.

Ten nyní i s dalšími ekonomickými a právními experty poradenských společností Cushman & Wakefield, Grant Thornton a Havel & Partners pracuje na analýze a návrzích, jak efektivně provozovatelům hotelů a restaurací pomoci ze strany státu a města.

Ohroženy jsou desetitisíce lidí

Cestovní ruch zaměstnává celorepublikově přes 240 tisíc osob. Z nich téměř jedna třetina, konkrétně 74 tisíc lidí, působí v Praze, další jsou v dodavatelském řetězci. Dle analýz ministerstva pro místní rozvoj je ohrožena třetina pracovních míst v cestovním ruchu, v Praze je to ale téměř polovina všech pracovních míst v tomto sektoru.

Turismus v Praze v kómatu. Přišla o 94 procent hostů

Ekonomika

Mezi regiony nejpostiženější ztrátou zahraničního turismu patří vedle Prahy i Karlovy Vary nebo Český Krumlov. Praha je na tom ale zdaleka nejhůře, počet hostů zde doposud klesl o více než 70 procent. Turisté přitom v Praze utratí každoročně desítky miliard korun, z toho podstatnou část v centru města.

Úbytek turistů lze pozorovat na mnoha exponovaných místech v Praze. Na letišti v Praze v červnu dosáhl počet transakcí pouhých 15 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

„Odhadujeme, že více než 65 procent zahraničních turistů využívá k cestě do Prahy právě leteckou dopravu,“ připomíná David Mazáček.

Strádá i MHD

Ztráty hlásí i městská doprava. V květnu přepravilo pražské metro méně než polovinu cestujících v porovnání se situací před rokem a také na tomto drastickém propadu se značnou měrou podepsal úbytek turistů.

Na základě odhadů a analytických podkladů předpokládá spolek Centrum žije, že pokud nenastane druhá vlna koronaviru, zásadnější návrat turistů zpět nastane až příští rok v létě. Celý segment by se tak dle jejich předpokladů mohl vrátit do svého původního stavu z roku 2019 na přelomu let 2023–2024.

Podle spolku je nutné provozovatele v mezičase podpořit, jinak hrozí centru Prahy značné ekonomické problémy, jejichž dopad negativně ovlivní ekonomiku celé země.

Reklama

Související články

Do Česka se už pomalu vracejí turisté

Jedním z odvětví nejvíce zasažených pandemií koronaviru je cestovní ruch. Postupné uvolňování opatření ale do Česka přivádí zpět první turisty a hoteliéři...

Češi si doma užívají, cizinci nejezdí

Po uvolnění koronavirových opatření se oblíbené turistické destinace v Česku začínají plnit. Podle většiny provozovatelů však velmi pomalu. Cizinci nejezdí...

Výběr článků

Načítám