Poradce prezidenta Jindrák o Vystrčilově sólojízdě: Volají mi z Berlína, jestli máme rozum. Kroužková to hodně těžko rozdýchávala

31.08.2020 21:46

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) je na Tchaj-wanu a čínský ministr zahraničí vzkázal, že je to „krátkozraké chování a politický oportunismus a Vystrčil za to zaplatí vysokou cenu“. Česká strana to odsoudila a rozhořčení už tlumočila čínskému velvyslanci. O tom, zda je chování čínské diplomacie za hranou, v pořadu Interview na ČT24 promluvil ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák. „Že děláme politiku tohoto typu, není v pořádku. Volají mi i z Berlína, jestli máme rozum,“ prozradil. Snažně vyvracel, že by si Čína dovolila příliš právě kvůli velké náklonnosti prezidenta Zemana ke své zemi, jak mu předhazovala moderátorka Barbora Kroužková.

Poradce prezidenta Jindrák o Vystrčilově sólojízdě: Volají mi z Berlína, jestli máme rozum. Kroužková to hodně těžko rozdýchávala
Foto: Screen ČT24
Popisek: Barbora Kroužková v Interview ČT24 s Rudolfem Jindrákem

Anketa

Jsme zadlužení a příspěvek 5 tisíc Kč pro důchodce si nemůžeme dovolit, řekla předsedkyně TOP 09 Pekarová. Má pravdu?

13%
87%
hlasovalo: 17510 lidí

Razantní a drsná reakce Číny na cestu šéfa české horní komory na Tchaj-wan se podle Jindráka dala očekávat, jelikož na ni čínská strana upozorňovala dlouhodobě: „Já se trochu divím, že se divíme. O této reakci se u nás diskutovalo od ledna letošního roku, kdy se objevil ten bájný čínský dopis na Pražském hradě. Dalo se očekávat, že reakce bude tvrdá,“ komentoval šéf hradního zahraničního odboru reakci čínského ministra zahraničí s tím, že samozřejmě taková poměrně silná rétorika neprospívá česko-čínským vztahům.

Přiznal se však, že nečekal tak osobní útok až vyhrožování předsedovi Senátu: „Na mne jako na diplomata je to hodně. Já bych takovou reakci jako vysoký funkcionář nevolil,“ pravil.

V případě, že by se něco podobného opakovalo, mělo by podle Jindráka Česko vyhostit čínského velvyslance? „Československo to neudělalo od roku 1918. Vyhoštění velvyslance je jedním z nejtvrdších kroků. Následovalo by dlouhé zmrazení vztahů na politické úrovni na několik let. Dají se použít i jiné kroky, jako je odvolání ke konzultaci,“ uvedl šéf hradního zahraničního odboru.

V našem zájmu je podle Jindráka nutné vztahy s čínskou stranou naopak stabilizovat: „Já si nepamatuji takovouto krizi v česko-čínských vztazích. Toto je pro nás nová situace a sám jsem zvědavý, jak se to vyvine dál. Opakuji, že si myslím, že není v českém zájmu mít trvalý konflikt s Čínskou lidovou republikou,“ pokračoval s tím, že je třeba naopak hledat diplomatickou cestou právě cestu, jak z toho ven.

Myslí si tedy Jindrák, že bychom si takové jednání měli nechat líbit? „My jsme si to nenechali ale líbit. Naše reakce zazněla. Naše diplomacie pracuje tak, jak má,“ konstatoval Jindrák.

Osobně se prý dnes s čínským velvyslancem setkal a o situaci s ním jednal. Moderátorka Barbora Kroužková se zajímala, zda tím však netlumil reakci české diplomacie. „Vy ho třeba uchlácholíte, řeknete, že budeme pracovat na těch společných pěkných vztazích...,“ podotkla.

Následně dodala, že prezident Zeman byl k Číně velmi vstřícný. „Jde o to, jestli si čínská strana nedovoluje moc, protože spoléhá právě na náklonnost českého prezidenta vůči své zemi,“ přemítala Kroužková.

Jindrák její slova označil za „zcela chybný pohled“. „My koordinujeme zahraniční politiku a troufám si říct, že ji koordinujeme daleko víc než jakékoli vlády a prezidenti, kteří byli před touto etapou,“ kontroval Jindrák.

Kroužkové doporučil podívat se na příčinu a následek: „Věděli jsme, co může po cestě na Tchaj-wan nastat. A česká reakce v podání premiéra, ministra zahraničí i Hradu je zcela koordinována,“ trval si na svém.

Co podle Jindráka nyní hrozí českým firmám a české ekonomice? „Jak jsem zmiňoval, vztahy s Čínou jsou návštěvou na Tchaj-wan hodně narušené, není co zastírat. Dokážu si představit, že přijde nějaká restrikce vůči osobám, které cestovaly na Tchaj-wan. V ekonomické oblasti to může být zkomplikováno našim firmám. Nevím, zda reakcí na tuto cestu nebylo už to, že čínská strana zastavila pomoc české letecké společnosti Smartwings,“ přemýšlel Jindrák.

Máme právo na vlastní politiku jedné Číny? „Samozřejmě máme a my ji provádíme. Drsná reakce z čínské strany nastala v okamžiku, kdy jsme překročili míru těch vztahů. Kladu si otázku, proč na Tchaj-wan nejezdí další vysoce postavení představitelé států Evropské unie? Proč jsme neobdrželi z Bruselu nadšení a gratulace?“ tázal se Jindrák.

Zmínil i telefonáty z Berlína: „Proč mi volali z Berlína a říkali, jestli máme rozum? Bylo tu určité pozastavení, protože Německo jako předsednická země EU má jako jednu z hlavních priorit vztahy s Čínou,“ řekl a doplnil, že mu volali přátelé, které si během osmi let, co strávil v Německu jako velvyslanec, zde vytvořil.

Připomněl slova německé kancléřky Angely Merkelové, když premiéru Andreji Babišovi řekla, že hodně vysoce stojí právě nastavení vztahů s Čínou a že Česko v rámci evropské politiky dělá vlastní politiku tohoto typu. „Já si myslím, že to není úplně v pořádku,“ uzavřel jednoznačně ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…