Hlavní obsah

Vystrčil podle čínského velvyslance svou návštěvou podpořil separatistické síly

– Praha
Novinky, ČTK, aš, alt

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) návštěvou Tchaj-wanu s delegací očividně podpořil separatistické síly. V prohlášení to uvedl čínský velvyslanec v ČR Čang Ťien-min. Takový akt je podle něj závažným zásahem do čínské suverenity a vměšováním do jejích vnitřních záležitostí. Velvyslanec slova zveřejnil poté, co byl předvolán na české ministerstvo zahraničí, aby vysvětlil slova čínského ministra zahraničí, že Čína přiměje Vystrčila zaplatit vysokou cenu.

Foto: AP

Miloš Vystrčil vystoupil na obchodním fóru v Tchaj-peji

Článek

Velvyslance si předvolal náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa na pokyn ministra Tomáše Petříčka (ČSSD). Vyjádřil zásadní nesouhlas a označil prohlášení za nevhodné a neodpovídající standardům diplomatické komunikace mezi dvěma suverénními zeměmi. Tento názor posléze vyslovil i premiér Andrej Babiš. Komentář Číny označil za nemístný.

Nemístné, reaguje Babiš na čínské výhrůžky

Domácí

"Velvyslanec Čang Ťien-min zdůraznil, že Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí území Číny. Čína vždy pevně oponovala jakékoliv formě oficiálních výměn s Tchaj-wanem u států, se kterými Čína navázala diplomatické vztahy. Zásada jedné Číny je politickým základem čínsko-českých vztahů. Navzdory silnému nesouhlasu a vážně oponující pozici Číny stejně trval Vystrčil ve vlastním zájmu na tzv. návštěvě Tchaj-wanu s delegací, čímž očividně podpořil separatistické síly a aktivity spojené s 'nezávislostí Tchaj-wanu'," uvedla ambasáda.

Čínské ministerstvo zahraničí si předvolalo českého velvyslance

Svět

"Takový akt je závažným zasahováním do čínské suverenity a jedná se o vážné vměšování do vnitřních záležitostí. Takový čin významně porušuje bilaterální politické závazky a základní normy mezinárodních vztahů. Čínská strana výrazně nesouhlasí a odsuzuje takový čin," dodalo velvyslanectví.

Čína Tchaj-wan požaduje za svou odštěpeneckou provincii. Tchaj-wan ovšem nikdy neusiloval o samostatnost, od konce čínské občanské války se považoval za jediného reprezentanta Číny.

Vystrčil společně s asi 90člennou delegací, kterou tvoří politici, podnikatelé, zástupci vědeckých i kulturních institucí či novináři, zůstane na Tchaj-wanu do pátku. Na nedělní večeři s tchajwanským ministrem zahraničí Vystrčil cestu označil za historickou návštěvu. Předseda Senátu má během návštěvy v plánu schůzky s předními tchajwanskými politiky. Proti návštěvě Čína několikrát ostře protestovala. Postavili se proti ní dříve také například český prezident Miloš Zeman nebo Babiš

"Čína podnikne odpovídající kroky nezbytné k ochraně svých legitimních práv a zájmů. Čínská strana vyzývá českou stranu, aby si uvědomila skutečnou podstatu této návštěvy a dodržela princip jedné Číny, zabránila nepříznivým dopadům návštěvy Tchaj-wanu a zamezila tak poškozování rozvoje bilaterálních vztahů mezi Čínou a Českou republikou," poznamenal velvyslanec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám